• ΑΓΟΡΕΣ

    Το ΤΧΣ έβγαλε «κόκκινη κάρτα» σε ελληνική τράπεζα για το πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου


    «Κόκκινη» κάρτα έβγαλε το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας σε συστημική τράπεζα για το πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου που υπέβαλε προς έγκριση.

    Το ΤΧΣ χαρακτήρισε το πρόγραμμα της για 2.000 υπαλλήλους ως εξαιρετικά «γενναιόδωρο» και το επέστρεψε πίσω στην διοίκηση της για να «κουρέψει» τις αποζημιώσεις και τα bonus που τις συνοδεύουν, πριν το υποβάλλει εκ νέου προς έγκριση.

    Την ίδια ώρα οι τράπεζες έχουν ανασκουμπωθεί σε ότι αφορά τη μείωση του προσωπικού τους και ετοιμάζουν τα νέα προγράμματα εθελούσιας εξόδου με αποζημιώσεις πολύ χαμηλότερες σε σχέση με τις απολαβές που εξασφάλιζαν προηγούμενα προγράμματα.

    Εξάλλου στην πρόσφατη συνάντηση που είχε το προεδρείο της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών στην Φρανκφούρτη με την επικεφαλής του Ενιαίου Μηχανισμού Εποπτείας της ΕΚΤ, η κα Ντανιέλ Νουί ζήτησε από τους Έλληνες τραπεζίτες να «τρέξουν» πιο γρήγορα τα προγράμματα μείωσης προσωπικού. Τους κάλεσε να μειώσουν θέσεις εργασίας, να περιορίσουν τα λειτουργικά κόστη.

    Σύμφωνα δε με καλά πληροφορημένες πηγές η σιδηρά κυρία του SSM, ανέφερε στην ελληνική αντιπροσωπεία, ότι παρατηρούνται καθυστερήσεις καθώς οι τράπεζες χρονοτριβούν και δεν έχουν περιορίσει τον αριθμό του προσωπικού τους, αντίθετα με τις υπόλοιπες τράπεζες της ευρωζώνης.

    Νουί
    Ντανιέλ Νουί, Επικεφαλής του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Danièle Nouy

    Τα νέα προγράμματα εθελούσιας εξόδου -που ενδεχομένως θα είναι και τα τελευταία- θα αφορούν περί τις 3.500 εργαζομένους καθώς στόχος είναι στο τέλος του 2018 ο αριθμός των τραπεζοϋπαλλήλων να μην ξεπερνά τις 37.000 άτομα.

    Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι φέτος θα τρέξουν τα τελευταία προγράμματα εθελούσιας και στη συνέχεια θα ανοίξει ο δρόμος για απολύσεις στον κλάδο.

    Όπως έχει γράψει το mononews.gr ο στόχος είναι μέχρι το 2020 να αποχωρήσουν συνολικά από τον κλάδο 10.000 τραπεζοϋπάλληλοι και ο αριθμός τους να περιοριστεί στις 27.000 άτομα, ενώ θα συνεχιστεί και η συρρίκνωση του δικτύου στα 1.200 με 1.300 καταστήματα. Σε ότι αφορά τις παροχές, αυτές θα είναι ανάλογες με τα έτη υπηρεσίας.

    Πρώτη η Eurobank ανακοίνωσε πρόγραμμα εθελούσιας το οποίο θα «τρέχει» μέχρι και την Παρασκευή 2 Φεβρουαρίου με στόχο τη συμμετοχή σε αυτό τουλάχιστον 500 ατόμων.

    Το «πακέτο» των παροχών που προσφέρει η τράπεζα περιλαμβάνει μισθούς από 25 έως και 50 μηνών, και παράλληλα προσφέρει δωρεάν ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη για 5 χρόνια από το ομαδικό ασφαλιστικό πρόγραμμα. Οροφή στην αποζημίωση ορίστηκαν οι 180.000 ευρώ.

    Να σημειωθεί ότι η αποζημίωση κλιμακώνεται με βάση τα ηλικιακά κριτήρια ως εξής: για όσους είναι μεταξύ 50 με 55 ετών: 45 μισθοί, για όσους είναι μεταξύ 45 με 50 ετών: 40 μισθοί, για όσους είναι μεταξύ 40 με 44 ετών 35 μισθοί, για όσους είναι μεταξύ 30 με 39 ετών 28 μισθοί, για όσους είναι κάτω των 30 ετών 25 μισθοί.

    Το πρόγραμμα απευθύνεται στους εργαζόμενους του ομίλου Eurobank στην Ελλάδα που απασχολούνταν κατά την 1η Ιανουαρίου 2018 στις μονάδες: γενική διεύθυνση retail banking, γενική διεύθυνση νομικών υπηρεσιών, γενική διεύθυνση global markets & wealth management, γενική διεύθυνση ανθρώπινου δυναμικού ομίλου, τομέας εργασιών συναλλακτικής τραπεζικής και κεντροποιημένων υπηρεσιών ομίλου, τομέας εταιρικής ασφάλειας ομίλου, τομέας group loan administration, τομέας group capital markets & custody operations, τομέας προμηθειών ομίλου, be-business exchanges.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Eurobank: Μπόνους έως 50 μισθοί για όσους επιλέξουν να αποχωρήσουν

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Σωτήρης Συρμακέζης: Η «χρυσή μεταγραφή» που τάραξε τα νερά των τραπεζικών κύκλων – Όλο το παρασκήνιο

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Τι συμβαίνει με το ΤΧΣ και το «πόθεν έσχες»; Δεν υπήρξε εξαίρεση, λέει το ΥΠΟΙΚ



    ΣΧΟΛΙΑ