• Πολιτική

    Τι συμβαίνει με το ΤΧΣ και το «πόθεν έσχες»; Δεν υπήρξε εξαίρεση, λέει το ΥΠΟΙΚ

    • NewsRoom
    Βουλή


    Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας δεν εξαιρείται από την υποβολή «πόθεν έσχες», αναφέρει το υπουργείο Οικονομικών σε άτυπη ενημέρωση που εξέδωσε, διευκρινίζοντας ότι επί της ουσίας πρόκειται για «μη μεταβολή» της υφιστάμενης κατάστασης που ισχύει από τον ιδρυτικό νόμο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

    Όπως σημειώνει το υπουργείο, η  κυβέρνηση διεύρυνε σημαντικά το πεδίο εφαρμογής της υποχρέωσης δήλωσης «πόθεν έσχες» (μέσω της τροποποίησης του άρθρου 202, του ν.4389/2016) και δεν το περιόρισε σε καμία περίπτωση. Υποχρεωτικά, πλέον, όλα τα μέλη του ΔΣ της ΕΕΣΥΠ, του ΤΑΙΠΕΔ και της ΕΤΑΔ, καθώς και των ανώτατων στελεχών της διοίκησής τους, υποβάλλουν δήλωση περιουσιακής κατάστασης – το γνωστό «πόθεν έσχες».

    Ως προς το ΤΧΣ (Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας) εξακολουθούν, σύμφωνα με τον ιδρυτικό του νόμο να εφαρμόζονται οι γενικές διατάξεις  του ν. 3213/2003, σύμφωνα με τις οποίες υπόχρεοι για δήλωση περιουσιακής κατάστασης είναι ο Πρόεδρος του Γενικού Συμβουλίου, καθώς και τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής, κατ’ εφαρμογή διατάξεων ανάλογων με εκείνες που ισχύουν για τις διοικήσεις Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου. Με το αρθ.210 παρ.6 ν.4389/2016, μάλιστα, καθορίστηκε ότι για το ΤΧΣ θα εξακολουθούν να εφαρμόζονται, για τα θέματα αυτά, οι διατάξεις του ιδρυτικού του νόμου.

    Η όποια τροπολογία, λοιπόν, δεν αφορούσε εξαίρεση αλλά τη μη μεταβολή της κατάστασης «πόθεν έσχες» που ισχύει για το ΤΧΣ, όπως αυτό καθορίζεται από τον ιδρυτικό του νόμο, καταλήγει το υπουργείο.

    Υπενθυμίζεται ότι το ζήτημα της «απαλλαγής» από την υποχρέωση του «πόθεν έσχες» ανέδειξε στη Βουλή ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, καταγγέλλοντας την κυβέρνηση ότι την ώρα που βρίσκεται σε αντιπαράθεση με τους δικαστές για να έχουν δημόσια «πόθεν έσχες», προωθεί ρύθμιση εξαίρεσης των μελών του ΤΧΣ.

    Ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: ΤΧΣ: Ανέλαβε καθήκοντα ο Ηλίας Ξηρουχάκης



    ΣΧΟΛΙΑ