• ΑΓΟΡΕΣ

    Τα τρία στοιχήματα της αγοράς μετά τις εκλογές και το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ που ξυπνά εφιάλτες

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Χρηματιστήριο

    Χρηματιστήριο


    Ασφαλώς ο νούμερο ένα στόχος της αγοράς με το που θα σχηματιστεί κυβέρνηση στην Ελλάδα, κατά πάσα πιθανότητα στο πρώτο 10ήμερο του ερχόμενου Ιουλίου, είναι η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας.

    Τόσο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, όσο και ο διοικητής της Τράπεζας Ελλάδος κ. Γιάννης Στουρνάρας αναφέρουν ότι το investment grade θα έρθει εφόσον υπάρχει ηρεμία και πολιτική σταθερότητα.

    Σύμφωνα με την αγορά, οι πολιτικοί και ειδικά της αντιπολίτευσης στην Ελλάδα, για μία ακόμα φορά αγνοούν ότι δεν είμαστε μόνοι μας σε αυτό τον κόσμο.

    Ότι οι ξένοι επενδυτές εξακολουθούν να έχουν στραμμένη την προσοχή τους στην Ελλάδα.

    Και πως τυχόν παραφωνίες προεκλογικά, είναι πολύ πιθανό να μετατραπούν σε αστοχίες κυβερνητικά με ολέθριες συνέπειες.

    Από το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, σταχυολογούνται τρία σημεία, που καθιστά τους ξένους ιδιαίτερα ανήσυχους. Ειδικά, τη στιγμή που από την αρχή της χρονιάς μέχρι και τον Απρίλιο οι ξένοι επενδυτές έχουν καθαρές εισροές στο Χρηματιστήριο Αθηνών της τάξης των 190 εκατ. ευρώ!

    Το πρώτο αναφέρεται στη δίκαιη, όπως γράφουν οι συντάκτες του προγράμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, φορολογική αντιμετώπιση της διανομής μερισμάτων με αύξηση του συντελεστή φορολόγησης για μερίσματα άνω των 50.000 ευρώ, από το 5% στο 10%, και την προοδευτική του εξέλιξη έως 15%.

    Αγνοώντας προφανώς ότι τα κέρδη δεν είναι αιώνια και πως οι εταιρείες που τα παρήγαγαν σχεδόν… υπολειτουργούσαν τα δύο χρόνια της πανδημίας.

    Ταυτόχρονα, με τα επιτόκια των καταθέσεων στο ναδίρ, εξηγούν παράγοντες της αγοράς, γιατί θα πρέπει να στοχοποιούνται τα έσοδα από τα μερίσματα, όταν σε άλλες χώρες του εξωτερικού είναι μηδενική η φορολόγηση.

    Και τέλος, σύμφωνα με την απολογιστική έκθεση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς η μέση αξία χαρτοφυλακίου των ιδιωτών επενδυτών που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα είναι κάτι παραπάνω από… χίλια ευρώ.

    Επίσης, σε άλλο σημείο του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ, προβλέπεται κατάργηση του ΤΧΣ και υπαγωγή των μετοχών των τραπεζών που κατέχει στο Υπουργείο Οικονομικών ή άλλο δημόσιο φορέα, απόκτηση πλειοψηφικού μεριδίου και συνεπώς του management μιας συστημικής τράπεζας, μέσω των μετοχών που σήμερα κατέχει το ΤΧΣ.

    Η εν λόγω τράπεζα, δραστηριοποιούμενη εντός του κοινού ευρωπαϊκού κανονιστικού πλαισίου θα αποτρέπει εναρμονισμένες πολιτικές των συστημικών τραπεζών, θα χρηματοδοτεί στη βάση συγκεκριμένου αναπτυξιακού σχεδίου, θα κατευθύνει τα χρηματοδοτικά εργαλεία στην πραγματική οικονομία, δίνοντας έμφαση στη βιώσιμη ανάπτυξη των ΜμΕ και θα ασκεί πολιτική προσανατολισμένη στο δημόσιο συμφέρον, για τη διαχείριση των κόκκινων δανείων.

    Πέραν της Αναπτυξιακής Τράπεζας που είναι κρατική και είχε θεσμοθετήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, θα πρέπει να μας εξηγήσουν, αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, ο επενδυτικός πανικός που θα επικρατήσει στο όνομα της κρατικοποίησης μιας τράπεζας.

    Η φυγή κεφαλαίων θα είναι ασύλληπτη.

    Το ίδιο πρόκειται να συμβεί και με την «κρατικοποίηση» της ήδη κρατικής ΔΕΗ ΔΕΗ -100,00%   , αφού το Υπερταμείο ελέγχει την καταστατική πλειοψηφία με 34%, που σημαίνει ότι διοίκηση στην Επιχείρηση θα μπορεί να διορίζει τόσο ο κ. Μητσοτάκης, όσο και ο κ. Αλέξης Τσίπρας, αν καταφέρει να εκλεγεί.

    Από την άλλη, οι πρώτοι που θα είχαν πρόβλημα με την κρατικοποίηση της ΔΕΗ θα ήταν οι ίδιοι οι εργαζόμενοί της, αφού για πρώτη φορά μετά την αύξηση κεφαλαίου λαμβάνουν 14 μισθούς (μαζί με τα δώρα Πάσχα και Χριστουγέννων)!

    Σύμφωνα με τους χρηματιστές εκτός από την επενδυτική βαθμίδα, η αγορά πρόκειται να εστιάσει στην απομείωση της θέσης που έχει το ΤΧΣ στις τράπεζες.

    Η συζήτηση που είχε ξεκινήσει από το φθινόπωρο του 2022, πάγωσε λόγω εκλογών.

    Το θέμα αναμένεται να απασχολήσει την αγορά μετά τις εκλογές και το σχηματισμό κυβέρνησης.

    Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας διαθέτει 9% στην Άλφα ΑΛΦΑ -100,00% , 40,3% στην ΕΤΕ ΕΤΕ -100,00% , 27% στην Πειραιώς ΠΕΙΡ -100,00% και κάτω από 5% στην Eurobank ΕΥΡΩΒ -100,00% .

    Το επόμενο play είναι η είσοδος του ΔΑΑ, του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών στο Χρηματιστήριο.

    Ήταν για το πρώτο εξάμηνο και όλα δείχνουν ότι πηγαίνει με τη νέα κυβέρνηση που θα εκλεγεί, για την περίοδο μέχρι τέλος του χρόνου.

    Διαβάστε επίσης

    UBS: Ισχυρή ανάπτυξη φέτος και το 2024 για την Ελλάδα – Όλες οι εκτιμήσεις για την οικονομία

    Deutsche Bank & Morgan Stanley: Γιατί αύξησαν τις τιμές στόχους σε Eurobank, Εθνική, Πειραιώς, Alpha Bank – Πού έγινε η έκπληξη



    ΣΧΟΛΙΑ