• ΑΓΟΡΕΣ

    Morgan Stanley: Σε bear market το ράλι των αμερικάνικων μετοχών

    Mike Wilson, επικεφαλής στρατηγικής αμερικανικών μετοχών και CIO της Morgan Stanley


    Όσο πιο ψηλά είναι οι αγορές, τόσο θα ανεβάζει τα επιτόκια η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, αναφέρει η Morgan Stanley, σβήνοντας τις ελπίδες για έξοδο από bear market, μετά την ανάκαμψη της προηγούμενης εβδομάδας.

    «Το ράλι των μετοχών που ανακούφισε τις αγορές των ΗΠΑ δεν θα κρατήσει για πολύ», λέει ο Michael Wilson της Morgan Stanley.

    «Η ισχύς της περασμένης εβδομάδας θα αποδειχθεί  στο τέλος ένα ράλι σε bear market», συνεχίζει υποστηρίζοντας ότι λόγω της επιβράδυνσης της ανάπτυξης οι εκτιμήσεις για τα κέρδη είναι πολύ υψηλές.

    Η Morgan Stanley αποτελεί μία από τις «αρκούδες» των αγορών με τις εκτιμήσεις της να αναφέρουν ότι ο S%P 500 θα διαπραγματευθεί στα 3.400 μέχρι τα τέλη Αυγούστου, με τη πτώση να αγγίζει το 18%.

    «Η βασική λογική που αποδίδεται σε αυτό το συγκεκριμένο ράλι πέρα ​​από μια απλή ανάκαμψη υπερπώλησης είναι ότι η Fed μπορεί να σκέφτεται μια παύση τον Σεπτέμβριο», έγραψε ο Wilson. Ωστόσο, «ο πληθωρισμός παραμένει πολύ υψηλός για τις προτιμήσεις της Fed και έτσι ό,τι κι αν ελπίζουν οι επενδυτές θα είναι πολύ ασήμαντο για να αλλάξει την πτωτική τάση στις τιμές των μετοχών».

    Σύμφωνα με το CNBC, σε ένα σημείωμά του ανέφερε ότι ο υψηλός πληθωρισμός και η επιβράδυνση της οικονομίας είναι το συμπέρασμα που έχει καταλήξει η επενδυτική τράπεζα, χωρίς όμως να υπάρχει βεβαιότητα. Πάντως σημείωσε ότι όσο ανεβαίνουν οι τιμές στις αγορές, τόσο πιο επιθετική θα είναι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ στην αύξηση των επιτοκίων.

    Υποχώρηση μετοχών

    Μετά από μία μέρα που η Wall Street παρέμεινε κλειστή, οι αμερικάνικες μετοχές υποχώρησαν την Τρίτη, υποδεικνύοντας την ασθενή δυναμική της προηγούμενης εβδομάδας, όπου ο S&P 500 είχε την καλύτερη εβδομάδα του από το 2020.

    Ο Dow Jones υποχώρησε περίπου 270 μονάδες, ή 0,8%. Ο S&P 500 έχασε 0,9%. Ο Nasdaq Composite υποχώρησε 0,8%.

    Ανεβαίνουν τα ομόλογα στη σκιά του πληθωρισμού

    Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου στις ΗΠΑ αυξήθηκε κατά 6,1 μονάδες βάσης στο 2,81% το πρωί της Τρίτης. Η απόδοση του 30ετούς ομολόγου του Δημοσίου αυξήθηκε κατά 3,7 μονάδες βάσης στο 3,013%.

    «Υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα για τον πληθωρισμό», δήλωσε ο Gregory Faranello, επικεφαλής του τμήματος εμπορίας επιτοκίων και στρατηγικής των ΗΠΑ για την AmeriVet Securities. «Άλλο είναι να έχεις ένα σοκ στην τιμή της ενέργειας και άλλο το να βλέπεις να παραμένει για μεγάλο χρονικό διάστημα».

    Οι επενδυτές αναμένουν δύο αυξήσεις επιτοκίων κατά μισή μονάδα τον Ιούνιο και τον Ιούλιο και βλέπουν ακόμη και πιθανότητες για μια τρίτη παρόμοιου επιπέδου αύξηση τον Σεπτέμβριο.

    Η τροχιά της πολιτικής της Fed βασίζεται στον τρόπο συμπεριφοράς του πληθωρισμού τους επόμενους μήνες.

    «Εάν ο πληθωρισμός εξακολουθεί να είναι στα ύψη καθώς εργαζόμαστε προς τη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου, αποκλείοντας ακραίες εξάρσεις της αγοράς, η Fed θα είναι έτοιμη να κάνει περισσότερα», δήλωσε ο Faranello.

    Άλλοι ανησυχούν ότι ο πληθωρισμός έχει παγιωθεί και ότι οι κεντρικές τράπεζες θα χρειαστεί να αυστηροποιήσουν την πολιτική πέρα ​​από το ουδέτερο επιτόκιο, το οποίο θεωρείται περίπου 2,5% για την οικονομία των ΗΠΑ.

    «Ο πληθωρισμός έχει γίνει αυτοσυντηρούμενος και η επαναφορά του σε ελεγχόμενα επίπεδα θα είναι πιο δύσκολη και πιο επώδυνη από ότι ελπίζει η κεντρική τράπεζα», έγραψε σε ένα σημείωμα η Sonal Desai, επικεφαλής επενδύσεων σταθερού εισοδήματος της  Franklin Templeton. «Ο κύκλος σύσφιξης της Fed θα είναι μεγαλύτερος και τα επιτόκια πολιτικής και οι αποδόσεις των ομολόγων θα πρέπει να ανέβουν υψηλότερα από ό,τι αναμένουν αυτή τη στιγμή οι αγορές».

    Διαβάστε επίσης:

    Χρηματιστήριο: Πάνω από 400 εκατ. ευρώ το rebalancing, 46 εκατ. μετοχές άλλαξαν χέρια σε ΕΤΕ και Μυτιληναίο

    Για λίγο κράτησε το θετικό σερί-Πληθωρισμός και επιτόκια ρίχνουν τις αγορές



    ΣΧΟΛΙΑ