• ΑΓΟΡΕΣ

    Τα 4+1 σημάδια που δείχνει το ταμπλό για την επενδυτική βαθμίδα στους πρώτους μήνες του 2023

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη


    Όταν την περασμένη Παρασκευή ο CEO του Χ.Α. κ. Γιάννος Κοντόπουλος είχε ερωτηθεί σχετικά με το τι θα προηγηθεί στο Χρηματιστήριο ενόψει της ανάληψης επενδυτικής βαθμίδας από τη χώρα μας από κάποιο μεγάλο οίκο αξιολόγησης (Fitch, S&P, DBRS και Μoody’s) είχε πει ότι θα υπάρξει έντονη κινητικότητα τρεις μήνες πριν. Η αλήθεια είναι ότι την εβδομάδα που ακολούθησε δεν υπήρξαν αξιόλογες αποδόσεις στο Χρηματιστηριακό ταμπλό και ο γενικός δείκτης διόρθωσε σχεδόν 3% από τις 922 μονάδες στα όρια των 900 (902- 903).

    Σύμφωνα με ξένους διαχειριστές που παρακολουθούν την ελληνική αγορά είναι:

    Πρώτον: Οι μεγάλοι όγκοι συναλλαγών, όχι απαραίτητα στις τράπεζες. Χαρακτηριστικά στον ΟΤΕ, στη ζώνη 14,50 – 15 ευρώ τις τελευταίες μέρες έχουν διακινηθεί σχεδόν 10 εκατ. τεμάχια. Ο ΟΤΕ ΟΤΕ 0,49% 14,41 είναι η μεγαλύτερη εταιρεία ως προς την κεφαλαιοποίησή της στον MSCI και η δεύτερη μεγαλύτερη του Χρηματιστηρίου με 6,4 δις. ευρώ (πρώτη αν σκεφτεί κανείς ότι η Coca Cola ΕΕΕ 0,47% 30,08 έχει την φορολογική της έδρα στην Ελβετία). Ο Μυτιληναίος ΜΥΤΙΛ 0,16% 38,06 μπορεί να γράφει ιστορικά υψηλά στα 18,94 ευρώ (έγραψε και 18,96 μέσα στη μέρα χθες) αλλά από τις 28/11 δεν έχει γράψει λιγότερα από 226 χιλιάδες κομμάτια με αποκορύφωμα την 30/11 με 760 χιλιάδες και την Τετάρτη με 421 χιλιάδες. Στα ΕΛΠΕ ΕΛΠΕ -1,67% 8,24 μία μετοχή που βρίσκεται πολύ κοντά στα υψηλά της με κλείσιμο στα 7,60 ευρώ πραγματοποίησε όγκο 751 χιλιάδων τεμαχίων και από τις 28/11 και μετά δεν γράφει όγκους μικρότερους των 200 χιλιάδων τεμαχίων.    Ακόμα και στον ΑΔΜΗΕ ΑΔΜΗΕ 0% 2,22 άλλαξαν χέρια πάνω από 800 χιλιάδες κομμάτια χθες! Προφανώς, τα επενδυτικά κεφάλαια που τοποθετούνται κάτι βλέπουν ή κάτι περιμένουν, κάτι που είναι πιο εμφανές στον τραπεζικό κλάδο. Στην Eurobank την Τετάρτη άλλαξαν χέρια πάνω από 14 εκατ. τεμάχια και στην Alpha με εξαίρεση τη χθεσινή συνεδρίαση ο όγκος δεν έχει πέσει κάτω από 6 εκατ. τεμάχια.

    Δεύτερον: Η Fitch ανακοινώνει την αξιολόγησή της μέσα στον Ιανουάριο και οι DBRS και S&P τον ερχόμενο Μάρτιο. Η Fitch επιβεβαιώνει βαθμολογία ΒΒ, η S&P με ΒΒ+ και σταθερό outlook, μία βαθμίδα πριν την επενδυτική δηλαδή και η DBRS με ΒΒ Ηigh με σταθερό outlook, επίσης ένα σκαλί πριν από την αναβάθμιση.

    Τρίτον: Ο κ. Χρήστος Σταϊκούρας, υπουργός Οικονομικών, που βρίσκεται στη Νέα Υόρκη προκειμένου να συμμετάσχει σε επενδυτικό συνέδριο, δήλωσε στην τηλεόραση του Bloomberg  ότι «η Ελλάδα είναι πολύ κοντά στην επίτευξη του στόχου  για την εξασφάλιση της επενδυτικής βαθμίδας».

    Ο ίδιος υποστήριξε ότι η Ελλάδα θα επιτύχει τον στόχο εντός του 2023. Αναφερόμενος στα δημοσιονομικά δεσμεύτηκε ότι ο προϋπολογισμός θα ξεκινήσει από το 2023 να εμφανίζει πρωτογενή πλεονάσματα. Είναι η πρώτη φορά που ο κ. Σταϊκούρας δεν μίλησε για δεύτερο εξάμηνο του 2023 ή αορίστως για την επόμενη χρονιά, όπως συνήθιζε σε παλαιότερες δηλώσεις του. Κάτι που ενισχύει την πεποίθηση της αγοράς ότι ο πρωθυπουργός θα κάνει εκλογές όταν η χώρα πάρει την πολυπόθητη αναβάθμιση. Κάτι που ενδεχομένως θα μπορούσε να συμβεί στις αρχές του επόμενου έτους, Μάρτιο ή Απρίλιο.

    Τέταρτον: Χθες για πρώτη φορά, επενδυτικός οίκος, όπως η Goldman Sachs, οι εκτιμήσεις της οποίας μπορούν ελεγχθούν για την πορεία του ελληνικού χρηματιστηρίου, προσδιορίζει χρονικά την επενδυτική βαθμίδα. Και θεωρεί ότι η χώρα μας θα μπορούσε να επανακάμψει στις αγορές ισότιμα με τις άλλες δυτικές οικονομίες στις αρχές του 2023.

    Πέμπτον: Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς έχει υποχωρήσει από το 5% που βρισκόταν πριν από δύο μήνες στο 3,62% την Τετάρτη και 3,75% την Πέμπτη, κινούμενο σχεδόν στα ίδια επίπεδα με το ιταλικό (3,60%).

    Σύμφωνα με τους επαγγελματίες της αγοράς, μένει να φανεί αν οι τοποθετήσεις του τελευταίου διαστήματος συνδέονται όντως με το αν αλλάζει κάτι ως προς την επενδυτική κατάταξη της χώρας μας ή αν έχουν να κάνουν με τις προβλέψεις για ανάπτυξη και το 2023 της ελληνικής οικονομίας, τη σταθερότητα που εγγυούται ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, τα υπερκέρδη των εισηγμένων στη φετινή χρήση και την προώθηση των μεταρρυθμίσεων.

    Σε κάθε περίπτωση πάντως, κατάταξη της χώρας σε investment grade είναι δυνατό, όπως σχολιάζουν οι ίδιες πηγές, να απελευθερώσει κεφάλαια για τη χώρα πέντε φορές πάνω σε σχέση με αυτά που επενδύονται σήμερα…

    Διαβάστε επίσης

    Morgan Stanley: Κορυφαίες επιλογές Eurobank και Τράπεζα Πειραιώς

    Xρήστος Σταϊκούρας: Πλησιάζει η επενδυτική βαθμίδα



    ΣΧΟΛΙΑ