• Σχόλιο Αγοράς

    Xρηματιστήριο: Mε Coca Cola και ΔΕΗ το 5×5

    • Contributor


    Με το ελληνικό 10ετές ομόλογο κάτω και από το 1,5% και το 5ετές στο 0,857% αυτή την ώρα, ο γενικός δείκτης του Χ.Α. έκανε το «5×5», τερματίζοντας τις συναλλαγές στις 665,04 μονάδες και με κέρδη 0,72%.

    Οι συναλλαγές ήταν και πάλι μεγάλες, αφού ξεπέρασαν τα 95 εκατ. ευρώ, με μόλις 2,79 εκατ. ευρώ πακέτα (1 εκατ. τεμάχια το πιο αξιόλογο στην Eurobank).

    Το καλό κλίμα συνεχίζεται για μία ακόμα μέρα και στις ευρωπαϊκές αγορές, με τον Dax στην Φρανκφούρτη να ενισχύεται πάνω από μία ποσοστιαία μονάδα, τον CAC στο Παρίσι σχεδόν 1,7%, τον δείκτη του Μιλάνου 2,7% και οριακά 0,2% τον δείκτη του χρηματιστηρίου της Μαδρίτης.

    Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι για πρώτη φορά η Ευρώπη στέκεται στο ύψος των περιστάσεων, σχολιάζουν τα διεθνή μέσα ενημέρωσης για το χρηματοδοτικό πακέτο των 750 δισ. ευρώ. Μόνο η χώρα μας, εφόσον τελεσφορήσουν οι διαπραγματεύσεις σε επίπεδο ηγετών, έχει λαμβάνειν 32 δισ. ευρώ με σοβαρό ενδεχόμενο εκταμίευσης τον ερχόμενο Οκτώβριο. Πλην όμως οι επενδυτές θα πρέπει να έχουν στην άκρη του μυαλού τους ότι την προεδρία της ΕΕ, στο δεύτερο εξάμηνο, αναλαμβάνει η Γερμανία. Ίσως κάτι ήξερε η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ όταν δήλωνε χθες ότι οι διαπραγματεύσεις θα είναι σκληρές…

    Από την άλλη, η αγορά δεν έμεινε ευχαριστημένη από το πακέτο διάσωσης των αερομεταφορών στη χώρα μας. Τουλάχιστον αυτό φάνηκε από την μετοχή της Aegean που υποχώρησε τελικά 0,87%, στα 4,56 ευρώ.

    Σημειωτέον ότι την Πέμπτη ψαλιδίστηκαν τα αρχικά κέρδη των τραπεζών. Οριακές απώλειες για την Alpha, στα 0,609 ευρώ, αμετάβλητη η Eurobank, στα 0,42 ευρώ, απώλειες για την Πειραιώς 0,69%, στα 1,43 ευρώ, και οριακά κέρδη για την Εθνική 0,5%, στα 1,30 ευρώ.

    Η σημερινή αντίδραση βασίστηκε κυρίως στην ΔΕΗ και το +5,16% που σημείωσε, στα 3,26 ευρώ, αλλά και στο 5,8% της Coca Cola. Κέρδη πάνω από 2% για την Μότορ Όιλ και πάνω από 1,3% για τον Μυτιληναίο.



    ΣΧΟΛΙΑ