• Σχόλιο Αγοράς

    Xρηματιστήριο: Κέρδη με την προσδοκία υποχώρησης της πανδημίας

    • Contributor
    Wall Street


    Χέρι – χέρι πάνε οι εξελίξεις ως προς την πανδημία σε διεθνές επίπεδο με τις αγορές.

    Οι εκτιμήσεις ότι η νόσος αρχίζει και υποχωρεί από την Ευρώπη, αποτιμάται θετικά από τις αγορές με τους επενδυτές να ποντάρουν στην επιστροφή της κανονικότητας, αλλά και στο ότι θα μπει φρένο στις δυσοίωνες προβλέψεις για την πτώση του ΑΕΠ.

    Η Γερμανία, ο Dax ενισχύεται αυτή την ώρα κατά 0,9% και ο Cac στο Παρίσι κατά 0,7%.

    Στην Αθήνα, ο γενικός δείκτης του Χ.Α. ενισχύεται κατά 1,5% στις 618 μονάδες.

    Στην Ελλάδα σήμερα είναι η πρώτη μέρα που λειτουργεί η εστίαση μετά από δύο περίπου μήνες και την ερχόμενη εβδομάδα ανοίγουν τα ξενοδοχεία δωδεκάμηνης λειτουργίας, ενώ άρχισαν και οι απευθείας πτήσεις και δρομολόγια των πλοίων προς τα νησιά.

    Με επίκεντρο τον τραπεζικό κλάδο οι συνεδριάσεις που ακολουθούν έως το τέλος του μήνα.

    Η εβδομάδα ξεκινάει με αργία για τις Αμερικανικές Αγορές ενώ το απόγευμα της Δευτέρας η ΕΧΑΕ θα ανακοινώσει τα αποτελέσματα του α’ τριμήνου.

    Την Τρίτη 26/5 είναι προγραμματισμένη η τακτική γενική συνέλευση της Βιοχάλκο.

    Την Τετάρτη ακολουθεί η Τακτική Γενική Συνέλευση της Jumbo με θέμα μεταξύ άλλων την πληρωμή υπόλοιπου μερίσματος χρήσης ύψους 6,2 λεπτών ανά μετοχή.

    Την Πέμπτη Εθνική Τράπεζα και Alpha Bank ανακοινώνουν αποτελέσματα α’ τριμήνου μετά το τέλος της συνεδρίασης τα οποία θα ακολουθήσουν οι καθιερωμένες τηλεδιασκέψεις με τους αναλυτές.

    Την Πέμπτη ακολουθούν οι ανακοινώσεις αποτελεσμάτων της Byte (χρήση 2019) και Eurobank (α’ τρίμηνο 2020) ενώ τακτικές συνελεύσεις έχουν οι Intralot και Ελληνικά Χρηματιστήρια.

    Τέλος υπενθυμίζεται ότι την τελευταία ημέρα του μήνα θα λάβουν χώρα οι αναδιαρθρώσεις του MSCI με την έξοδο 4 ελληνικών μετοχών (Alpha Bank, Eurobank, Εθνική Τράπεζα και Τιτάν) από την σύνθεση του βασικού δείκτη αναφοράς και την είσοδο τους στο δείκτη της μικρής κεφαλαιοποίησης (MSCI Small Cap).

    Κέρδη 3,56% για τον τραπεζικό δείκτη με την Alpha να δραπετεύει από τον κλοιό των ιστορικών χαμηλών, με κίνηση προς τα 0,53 ευρώ. Κέρδη 6,5% για την Εθνική και 4,12% για την Πειραιώς και 3,4% για την Eurobank.

    Μοχλός ανόδου και μάλιστα ισχυρής, είναι η μετοχή της ΔΕΗ που σημειώνει άνοδο 4,7%, επιστρέφοντας πάνω από τα 3 ευρώ.

    Κέρδη μεγαλύτερα του 2% για την Βιοχάλκο και την ΕΥΔΑΠ και πάνω από μία ποσοστιαία μονάδα, η άνοδος για τον ΟΤΕ, τον Μυτιληναίο, την Μότορ Όιλ, την Τέρνα Ενεργειακή και την ΕΧΑΕ. Αντίδραση επίσης, βγαίνει στον ΟΠΑΠ, τον ΟΛΠ, την Jumbo, τα ΕΛΠΕ, την Ελλάκτωρ, την ΓΕΚ/ΤΕΡΝΑ και την Aegean.

    Από τις μετοχές που διακινούνται, 54 ενισχύονται και 8 υποχωρούν.

    Οι συναλλαγές πλησιάζουν τα 6,5 εκατ. ευρώ.



    ΣΧΟΛΙΑ