• Σχόλιο Αγοράς

    Xρηματιστήριο: Επιστροφή με τις τράπεζες πάνω από τις 600 μονάδες

    • NewsRoom


    Πάτησε πάλι τις 600 μονάδες μετά από δύο μέρες ο γενικός δείκτης του Χ.Α. με κέρδη 1,2%% και με τις συναλλαγές στα 7 εκατ. ευρώ και το ενδιαφέρον, όπως γράφει από νωρίς το πρωί το mononews.gr, είναι εστιασμένο στην απογευματινή σύνοδο κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών και βεβαίως στην αξιολόγηση της οικονομίας το βράδυ της Παρασκευής από την S&P.

    Όσο κι αν οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα ανοίξουν τον υπολογιστή τους για να συνδεθούν με τηλεδιάσκεψη με τους άλλους ομολόγους τους με τα φτερά πεσμένα ότι δεν θα υπάρξει συμφωνία, στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων βρίσκεται η γενναία πρόταση της Κομισιόν 2,2 τρις. ευρώ.

    Σε κάθε περίπτωση οι αγορές ανησυχούν με το ενδεχόμενο παράτασης που θα δοθεί, εφόσον δεν υπάρξει απόφαση, δεδομένου ότι εκτός από τους προϋπολογισμούς των κρατών – μελών που καλούνται να χρηματοδοτήσουν τις απώλειες στην οικονομία από την πανδημία, οι παρεμβάσεις σε επίπεδο ESM είναι ιδιαίτερα έναρξη της επαναγοράς ομολόγων, ακόμα και junk από την ΕΚΤ δεν φαίνεται να λύνει προς το παρόν το πρόβλημα των τραπεζών που θα κληθούν να χρηματοδοτήσουν μεγάλο μέρος του recovery.

    Την ίδια στιγμή αύριο η S&P αποφασίζει για το αξιόχρεο της ελληνικής οικονομίας, σε ένα δύσκολο περιβάλλον, κι ενώ μέχρι τον Μάρτιο φαινόταν ότι η χώρα μας κέρδιζε επαξίως την αξιοπιστία και το στοίχημα της ανάπτυξης μέσα από τις επενδύσεις.

    Στο μεταξύ, οι ευρωπαϊκές αγορές υποχωρούν με απώλειες κοντά στο 1%, ενώ στα 1745 δολ. ενισχύεται ο χρυσός. Ανοδικά πάνω από τα 14 δολ. το αμερικανικό αργό, σε μία «επιχείρηση» ανάκτησης της χαμένης τιμής του μαύρου χρυσού, μετά μάλιστα τις απειλές Τραμπ ότι θα βομβαρδίζεται από το ναυτικό των ΗΠΑ κάθε πολεμικό πλοίο του Ιράν που παρενοχλεί.

    Μικρή υποχώρηση πάντως για το ελληνικό 10ετές στο 2,3%.

    Στο Χ.Α. ο τραπεζικός κλάδος ανακάμπτει 2,8%, με την Alpha να ενισχύεται 2,5%, η ΕΤΕ 3,7%, Eurobank 1,8% και Πειραιώς 1,7%. Κέρδη πάνω από 3% για τον ΟΠΑΠ, 2,7% για την Jumbo, 2,2% για την ΕΥΔΑΠ, 2,8% για την Aegean και 1,85 για την Βιοχάλκο.

    Από τις μετοχές που διακινούνται 52 ενισχύονται και 22 υποχωρούν.



    ΣΧΟΛΙΑ