• Σχόλιο Αγοράς

    Wall Street: Βουτιά 550 μονάδων για τον Dow Jones λόγω Όμικρον – Καταρρέουν οι τιμές του πετρελαίου

    • NewsRoom
    Wall Street


    Στον ρυθμό της παγκόσμιας ανησυχία στις αγορές για την παραλλαγή Όμικρον και των μέτρων που αρχίζουν να λαμβάνουν διάφορες χώρες στην Ευρώπη άνοιξε τη Δευτέρα η Wall Street.

    Η αύξηση των κρουσμάτων της νέας παραλλαγής στη Βρετανία και το Lockdown που ανακοίνωσε η Ολλανδία έφεραν πιέσεις στις αγορές της Ευρώπης τη Δευτέρα, με τον DAX να υποχωρεί κατά  -1,88% και τον Stoxx 600 κατά -1,38% . Πιέσεις οι οποίες διαχέονται και στις αγορές της Νέας Υόρκης.

    Άλλωστε στις ΗΠΑ, o Άνθονι Φάουτσι εκτίμησε το Σαββατοκύριακο πως αναμένεται νέα άνοδο των κρουσμάτων, ενώ ο Τζο Μπάιντεν αναμένεται να απευθυνθεί προς τους πολίτες για τους κινδύνους της νέας παραλλαγής, ενόψει και των εορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Την ίδια ώρα, ένα ομοσπονδιακό εφετείο επανέφερε την Παρασκευή την εντολή της κυβέρνησης Μπάιντεν για εμβόλιο ή τεστ COVID-19 για τους εργαζόμενους σε ιδιωτικές επιχειρήσεις στις ΗΠΑ.

    Κάπως έτσι, αυτή την ώρα, o Dow Jones κινείται στις  34.818,96  μονάδες με απώλειες 1,55%, ο S&P 500 στις 4.553,83 μονάδες με πτώση 1,45% και ο Nasdaq στις 14.938,69  μονάδες με πτώση 1,55%

    Οι μεγάλη πλειοψηφία των μετοχών του Dow Jones κινούνται αρνητικά, με τις Nike, Goldman Sachs, American Express, Caterpillar και Travelers να καταγράφουν αυτή την ώρα πτώση άνω του 3%.

    Παράλληλα, ισχυρή βουτιά σημειώνουν οι τιμές στην αγορά πετρελαίου, με το συμβόλαιο Ιανουαρίου του WTI να σημειώνει υποχωρεί κατά -3.99% στα 68,03 δολάρια το βαρέλι και το Brent Φεβρουαρίου να υποχωρεί στα 70,86 δολάρια το βαρέλι, με πτώση -3,62%%.

    Από τους κλάδους του S&P 500, αυτός των χρηματοοικονομικών υποχωρεί κατά -2,77%, ενώ στο  -2,55% κινείται ο κλάδος των υλικών και στο -2,31% αυτός της βιομηχανίας.

    Από τις μετοχές, βουτιά 4,45% σημειώνει η μετοχή Modera παρά τις θετικές ανακοινώσεις της για την αποτελεσματικότητα της τρίτης δόσης του εμβολίου της κατά της παραλλαγής Όμικρον. Στο -6,58%  κινείται και η μετοχή της Novavax, παρά την έγκριση του εμβολίου της από τον EMA στην Ευρώπη. Η ΒιοΝΤech κινείται στο -2,28%

    Αντίθετα η μετοχή της Pfizer κινείται με άνοδο 2,65%. Πτωτικά (-0,34%) κινείται η μετοχή της Biogen η οποία μείωσε την τιμή του φαρμάκου της κατά του Άλτζχάιμερ.

    Επιχειρηματικά, ενδιαφέρον παρουσιάζει η μετοχή της Disney, η οποία κινείται στο -1,81%, παρά μια σειρά από θετικές ειδήσεις γύρω από την εταιρεία. Η BofA ανέφερε πως αναμένει ανάκαμψη της κίνησης των θεματικών της παρκών, ενώ περιέλαβε τη μετοχή στις επιλεγμένες της για το 2022. Παράλληλα, η ιδιοκτήτρια της Marvel είδε την ταινία «SPIDER-MAN: NO WAY HOME» να σημειώνει εντυπωσιακή επιτυχία στους κινηματογράφους, καταφέρνοντας να σημειώσει την τρίτη καλύτερη πρεμιέρα όλων των εποχών. Επιπλέον, η Disney κατάφερε μέσα στο Σαββατοκύριακο να έρθει σε συμφωνία με την Google και τα κανάλια της να επιστρέψουν στο YouTube TV.

    Τέλος στο -4,16% κινείται η μετοχή της Oracle, η οποία ανακοίνωσε πως προχωρά στην εξαγορά της Cerner έναντι 28 δισ. δολαρίων.



    ΣΧΟΛΙΑ