• Σχόλιο Αγοράς

    Wall Street: Βίαιη επιστροφή σε αρνητικό έδαφος, μετά τα δημοσιεύματα για την φορολογική πρόταση Μπάιντεν

    • NewsRoom
    Λευκός Οίκος: Να μην επιβληθούν αμυντικοί περιορισμοί στην Τουρκία για τη στρατολόγηση παιδιών

    Τζο Μπάιντεν, πρόεδρος ΗΠΑ ΙEPA/MICHAEL REYNOLDS / POOL μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ)


    Με απώλειες κοντά στο 1% έκλεισαν την Πέμπτη οι βασικοί δείκτες της Wall Street, με την απογοήτευση να επιστρέφει στην αγορά μετά το ξέσπασμα της Τετάρτης, υπό τον φόβο για την αύξηση της φορολογίας που ετοιμάζει η κυβέρνηση Μπάιντεν.

    Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg News, ο πρόεδρος Μπάιντεν σχεδιάζει φορολογία επί των κεφαλαιουχικών κερδών η οποία θα ανέρχεται μέχρι και το ποσοστό του 43,4%. Κάτι που αναμένεται να οδηγήσει ουσιαστικά σε διπλασιασμό της φορολογίας για τους πιο πλούσιους Αμερικανούς.  Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η πρόταση θα αυξήσει το ποσοστό φορολογίας στο 39,6% για κέρδη 1 εκατ. δολαρίων και πάνω, από 20% σήμερα.

    Οι αναλυτές φοβούνται πως μια τέτοια φορολογία θα οδηγήσει τους πλουσιότερους επενδυτές, οι οποίοι βοήθησαν στην άνοδο μετοχών όπως η Tesla, στην αλλαγή στρατηγική τους, οδηγώντας την αγορά σε διόρθωση. Είναι χαρακτηριστικό πως η μετοχή της Tesla υποχώρησε μετά το δημοσίευμα, κλείνοντας στο -3,28%.

    Πριν το δημοσίευμα οι βασικοί δείκτες κινούνταν ελαφρά ανοδικά, έχοντας βρει στήριξη στην απρόσμενη υποχώρηση του εβδομαδιαίου αριθμού αιτήσεων έναρξης καταβολής επιδόματος ανεργίας. Ειδικότερα, ο αριθμός των αιτήσεων μειώθηκε στις 547.000 στη διάρκεια της εβδομάδας μέχρι τις 17 Απριλίου, την ώρα που οι οικονομολόγοι ανέμεναν 610.000 αιτήσεις. Τα στοιχεία της προηγούμενης εβδομάδας αναθεωρήθηκαν ανοδικά στα 586.000.

    Από την άλλη, τα οικονομικά αποτελέσματα των εταιρειών για το πρώτο τρίμηνο του 2021 δεν δείχνουν να συγκινούν προς το παρόν τους επενδυτές, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την Dow Inc. η οποία παρά το ότι κατάφερε να ξεπεράσει τις εκτιμήσεις των αναλυτών με τα κέρδη και τα έσοδα που ανακοίνωσε, είδε τη μετοχή της να υποχωρεί κατά 6% και να σημειώνει τη χειρότερη επίδοση μεταξύ των μετοχών του Dow Jones.

    Σε αυτό το κλίμα ο Dow Jones έκλεισε στις 33.815,90 μονάδες με απώλειες 0,94%, ο S&P 500 έκλεισε ο 4.134,98 μονάδες  με πτώση 0,92%, ενώ ο Nasdaq έκλεισε στις 13.818,41 μονάδες με απώλειες 0,94%.

    Από τις μετοχές του Dow Jones, μόλις 4 έκλεισαν με άνοδο (Salesforce 0,34%, McDonald’s 0,30%, Visa 0,05% και 3M 0,01%), ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσαν οι Dow (-6%), Walgreens (-2,72%)  και JPMorgan (-2,11%)



    ΣΧΟΛΙΑ