• Σχόλιο Αγοράς

    Wall Street: Βαριές απώλειες στον απόηχο των στοιχείων για τις λιανικές πωλήσεις και τις δηλώσεις Μπούλαρντ

    • NewsRoom
    Wall Street


    Με βαριές απώλειες έκλεισαν οι βασικοί δείκτες της Wall Street, με την ανησυχία για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας να επιστρέφει πάνω από την αγορά έπειτα από τις δηλώσεις του προέδρου της FED St. Luis, Τζέημς Μπούλαρντ, αλλά και τα στοιχεία για τις λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ τον Δεκέμβριο.

    Ο  Dow Jones έκλεισε στις  33.296,96 μονάδες, με απώλειες 613,89 μονάδων ή -1,81%. Ο S&P 500, ο οποίος στο άνοιγμα της συνεδρίασης είχε βρεθεί να κινείται πάνω από τις 4.000 μονάδες, ολοκλήρωσε την ημέρα στις  3.928,86 μονάδες με πτώση -1,56%, ενώ ο Nasdaq επέστρεψε κάτω από τις 11.000 μονάδες, κλείνοντας στις 10.957,01 με βουτιά -1.24%.

    Οι βασικοί δείκτες είχαν ξεκινήσει την ημέρα ανοδικά, χάρη στα νέα στοιχεία για τον πληθωρισμό.  Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν πως οι τιμές χονδρικής τον Δεκέμβριο κατέγραψαν πτώση 0,5% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, τη μεγαλύτερη υποχώρηση από τον Απρίλιο του 2020. Τα στοιχεία αυτά θεωρούνται από τους αναλυτές ως ένα σημάδι πως η FED θα μπορούσε ενδεχομένως να ολοκληρώσει πιο γρήγορα τον κύκλο σύσφιξης των βασικών της επιτοκίων, αν και μια νέα αύξηση θεωρείται σίγουρη στη συνεδρίαση του Φεβρουαρίου.

    Ωστόσο το κλίμα άρχισε να αλλάζει μετά τα στοιχεία για τις λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ, οι οποίες μειώθηκαν κατά 1,1% τον Δεκέμβριο, την ώρα που οι αναλυτές σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν υποχώρηση κατά 0,8%, ενώ η βιομηχανική παραγωγή στις ΗΠΑ υποχώρησε κατά 0,7% τον Δεκέμβριο, στη μεγαλύτερη μηνιαία πτώση της από τον Σεπτέμβριο του 2021. Οι αναλυτές ανέμεναν πτώση 0,1%.

    Η κατάσταση επιβαρύνθηκε ακόμα περισσότερο μετά τις δηλώσεις του γνωστού για τις «γερακίσες» απόψεις του Τζεημς Μπούλαρντ. Ο επικεφαλής της FED του Σεντ Λούις, επέμεινε πως η Ομοσπονδιακή Τράπεζα πρέπει να δράσει γρήγορα για να περιορίσει περισσότερο τον πληθωρισμό και πως πρέπει όσο το δυνατόν συντομότερα τα βασικά επιτόκια να ξεπεράσουν το 5%.

    Την ίδια ώρα, το Beige Book έδειξε πως οι επιχειρηματικές επαφές της FED αναμένουν μια χλιαρή ανάπτυξη, ως αποτέλεσμα των επιπτώσεων των αυξήσεων της FED.

    Χαρακτηριστικό του αρνητικού κλίματος που επικράτησε στην Wall Street ήταν το γεγονός πως και οι 30 μετοχές του Dow Jones έκλεισαν σε αρνητικό έδαφος, με τις μεγαλύτερες απώλειες να σημειώνουν οι Honeywell International (-3,77%),  ΙΒΜ (-3,77%), (-3,04%), Coca Cola (-3,03%) και JPMorgan (-3%).

    Η μετοχή της Microsoft, η οποία ανακοίνωσε 10.000 απολύσεις προσωπικού, έκλεισε στο -1,89% επιβαρύνοντας περεταίρω το κλίμα στις τεχνολογικές μετοχές. Μάλιστα η πτώση στις τεχνολογικές μετοχές ήρθε παρά το γεγονός πως η απόδοση του 10ετούς ομολόγου έπεσε στο χαμηλότερο επίπεδο από τον περασμένο Σεπτέμβριο, κάτι που έπληξε την πλειοψηφία  των τραπεζικών μετοχών.  

    Από τις υπόλοιπες μετοχές, ιδιαίτερα θετικά κινήθηκε η Moderna (+3,32%), σημειώνοντας μια από τις καλύτερες επιδόσεις μεταξύ των τίτλων του S&P 500, καθώς το εμβόλιό της εταιρείας για τον RSV (Αναπνευστικός Συγκυτιακός Ιός) είναι αποτελεσματικό, αποτρέποντας τη νόσηση σε μεγαλύτερης ηλικίας ενήλικες.

    Αντίθετα, παρά τα καλύτερα των αναμενόμενων οικονομικά αποτελέσματα που ανακοίνωσε η United Airlines, η μετοχή της υποχώρησε κατά -4,57%.



    ΣΧΟΛΙΑ