• Σχόλιο Αγοράς

    Wall Street: Βαριές απώλειες λόγω Evergrande, βουτιά 600 μονάδων για Dow Jones

    • NewsRoom
    γυναίκα χρηματιστής της Wall Street με μάσκα


    Με βαριές απώλειες ολοκληρώθηκαν οι συνεδριάσεις της Δευτέρας στη Wall Street, με την ανησυχία που προκαλεί η κατάρρευση της κινεζικής Evergrande να βαραίνει την ατμόσφαιρα.

    Ειδικότερα, ο Dow Jones έκλεισε στις 33.970,47 μονάδες, με πτώση 614 μονάδων (-1,78%), ο S&P 500 στις 4.357,73 μονάδες, με απώλειες -1,70% ενώ ο Nasdaq στις 14.713,90 μονάδες, με βουτιά -2,19%. Αυτή ήταν η χειρότερη ημερήσια συνεδρίαση από τις 12 Μαΐου για τον S& 500, ενώ η σημερινή πτώση του Dow Jones ήταν η χειρότερη από τις 19 Ιουλίου. Και οι τρεις δείκτες, πάντως, κατάφεραν να μαζέψουν στο τελευταίο μέρος των συνεδριάσεων, τις απώλειές τους, κλείνοντας μακριά από τα χαμηλά ημέρας.

    Η επικείμενη κατάρρευση του κινεζικού κατασκευαστικού κολοσσού, ο οποίος χρωστά 305 δισεκατομμύρια δολάρια, έχει φέρει παγκόσμια αναστάτωση. Οι εποπτικοί φορείς προειδοποιούν πως εάν η εταιρεία πτώχευε, θα μπορούσε να πυροδοτήσει κρίση σε ολόκληρο το κινεζικό χρηματοοικονομικό σύστημα.

    Την ίδια ώρα, η αγορά έχει στραμμένη την προσοχή της στη συνεδρίαση νομισματική πολιτικής της FED για τον Σεπτέμβριο, η οποία ξεκινά αύριο. Η αγορά αναμένει πως οι αξιωματούχοι της FED θα δώσουν σήμα για την έναρξη της διαδικασίας για τη μείωση του ρυθμού μηνιαίων αγορών ομολόγων από την κεντρική τράπεζα, ο οποίο σήμερα κινείται στα 120 δισ. δολάρια τον μήνα.

    Από εκεί και πέρα η αγορά παρακολουθεί την πορεία των κρουσμάτων του κορονοϊού στις ΗΠΑ, εν όψει και της έλευσης του φθινοπώρου με τον ψυχρότερο καιρό. Πάντως, οι επενδυτές είδαν σήμερα τις ΗΠΑ να δηλώνουν πως ανοίγουν τα σύνορά τους σε εμβολιασμένους από ΕΕ και Βρετανία, κάτι που έδωσε ώθηση στις αεροπορικές εταιρείας, με την United Airlines να κλείνει στο +1,64% και την Delta Airlines στο +1,67%.

    Αντίθετα, προβληματισμός υπήρξε τόσο για τους κινεζικούς κολοσσούς που είναι εισηγμένοι στην αμερικανική αγορά, όσο και για εταιρείες που μεγάλο μέρος των εσόδων τους βασίζεται στην κινεζική αγορά, όπως η Apple (-2,14%) ή η Nvidia (-3,59%), ή στην παγκόσμια ανάπτυξη, όπως η Ford (-5,46%) και η General Motors (-3,84%).

    Ισχυρή πτώση σημείωσαν οι κινεζικές εισηγμένες, με την Didi να κλείνει στο -6,63%, την jd.com στο -4,56%, την Alibaba στο -2,19% και την baidu στο -1,7%.

    Από τις μετοχές του Dow Jones τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι Caterpillar (-4,47%), Goldman Sachs (-3,41%) και  JPMorgan (-2,99%). Η μόνη από τις 30 μετοχές του δείκτη που κινήθηκε ανοδικά ήταν η Merck (0,35%).



    ΣΧΟΛΙΑ