• Σχόλιο Αγοράς

    Wall Street: Βαριές απώλειες για τους βασικούς δείκτες περιμένοντας τον Τζερόμ Πάουελ

    • NewsRoom
    Τζερόμ Παουελ, επικεφαλής FED

    Τζερόμ Παουελ, επικεφαλής FED


    Ούτε τα εντυπωσιακά αποτελέσματα της Nvidia δεν κατάφεραν να βοηθήσουν τη Wall Street την Πέμπτη, καθώς η αγωνία για την αυριανή ομιλία του Τζερόμ Πάουελ στο Jackson Hole επηρέασε την αγορά.

    Παράλληλα, απογοητευτικά νέα από τη Boeing και τη Disney οδήγησαν τον Dow Jones στη χειρότερη συνεδρίαση εδώ και τρεις εβδομάδες

    Ειδικότερα, ο Dow Jones έκλεισε στις 34.099,42 μονάδες καταγράφοντας απώλειες 373,56 μονάδων ή -1,08%. Ο S&P 500 έκλεισε στις 4.376,31 μονάδες με πτώση -1,35% ενώ ο Nasdaq στις 13.463,97 μονάδες με απώλειες -1,87%.

    To ράλι που επιχειρήθηκε στις μετοχές της τεχνολογίας δεν επιτεύχθηκε καθώς οι αποδόσεις των ομολόγων ανέβηκαν, με τους επενδυτές να παρατηρούν με προβληματισμό τις πρώτες παρατηρήσεις των αναλυτών αλλά και αξιωματούχων της FED ενόψει της αυριανής ομιλίας του Πάουελ στο Jackson Hole.

    Η αγορά αναμένει πλέον τον Τζερόμ Πάουελ να ξεκαθαρίσει το πώς αντιλαμβάνεται τα μέχρι στιγμής αντιφατικά οικονομικά στοιχεία για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας και τι σκοπεύει να κάνει η FED γύρω από τη νομισματική της πολιτική. Πάντως, οι προσδοκίες είναι μικρές.

    Πριν από τις δηλώσεις του Πάουελ την Παρασκευή, η πρόεδρος της Fed Bank of Boston, Σούζαν Κολλινς, ανέφερε στο Yahoo! Finance ότι οι αυξήσεις επιτοκίων μπορεί να είναι απαραίτητες. Ο πρώην πρόεδρος της Fed του Σεντ Λούις, Τζέιμς Μπούλαρντ, η γνώμη του οποίου παραμένει σεβαστή στην αγορά, δήλωσε ότι η ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας αυτό το καλοκαίρι θα μπορούσε να καθυστερήσει τα σχέδια της Fed να ολοκληρώσει τις αυξήσεις των επιτοκίων.

    Εν τω μεταξύ, ο ομόλογός Πάτρικ Χάρκερ βλέπει τα επιτόκια σε αναμονή για το υπόλοιπο του τρέχοντος έτους και πιστεύει ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής πιθανότατα έχουν προβεί σε επαρκή αυστηροποίηση, Ανέφερε επίσης, μιλώντας στο CNBC, ότι δεν ήταν έτοιμος να προβλέψει πότε η Fed θα μπορούσε να αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια.

    Κάπως έτσι, οι αποδόσεις των κρατικών αμερικανικών ομολόγων της διετούς διάρκειας ανέβηκαν πάνω από το 5%, σβήνοντας κάθε ελπίδα των τεχνολογικών μετοχών για άνοδο.Η απόδοση του 10ετούς αυξήθηκε στο 4,22% από 4,20% αργά την Τετάρτη.

    Η Tesla και η Apple υποχώρησαν κατά 2,88% και 2,62% αντίστοιχα. Στο -2,72% έκλεισε η Amazon, η Meta ολοκλήρωσε στο -2,55%, η Microsoft sto -2,15%, η Alphabet στο -1,96%.

    Η ίδια η Nvidia, στην οποία η αγορά είχε στρέψει όλες τις ελπίδες της για μια ανοδική αντίδραση, έχασε όλα τα κέρδη της ημέρας, κλείνοντας τελικά οριακά θετικά στο +0,1%. Πάντως, παρά το γεγονός πως η αγορά είχε ήδη προεξοφλήσει τα θετικά αποτελέσματα που ανακοίνωσε το βράδυ της Τετάρτης, η μετοχή συνεχίζει να αποτελεί την πιο κερδισμένη της χρονιάς, ενώ αναμένεται να συνεχίσει την ανοδική της πορεία, αφού τα αποτελέσματά της για το δεύτερο τρίμηνο επιβεβαίωσαν πως η «έκρηξη» του AI είναι ιδιαίτερα ισχυρή.

    Βέβαια, η ιδιαίτερη επιτυχία της Nvidia πιστοποίησε επίσης και το πλέον πολύ μεγάλο της προβάδισμα στη ζήτηση επεξεργαστών για εφαρμογές ΑΙ, κάτι που προκάλεσε ισχυρές πιέσεις στους μεγάλους της ανταγωνιστές, με τη μετοχή της AMD να υποχωρεί κατά 6,97%, τη Micron κατά 2,30%, την Qualcomm κατά 2,39% και την Intel κατά 4,09%.

    Από εκεί και πέρα, η Boeing και ο μεγαλύτερος προμηθευτής της, η Spirit AeroSystems Holdings Inc., έπεσαν μετά την αποκάλυψη από τον κατασκευαστή αεροπλάνων που είχαν ανοίξει ακατάλληλες οπές σε ένα εξάρτημα που βοηθά στη διατήρηση της πίεσης στην καμπίνα εντός του τζετ 737 Max. Η μετοχή της Boeing έκλεισε στο -4,93%, σημειώνοντας τη χειρότερη επίδοση μεταξύ των τίτλων του Dow Jones.

    Η Snowflake Inc. βυθίστηκε κατά 5,18% παρά το ότι έδωσε μια προοπτική πωλήσεων για το τρέχον τρίμηνο σύμφωνα με τις προσδοκίες, υποδηλώνοντας ότι οι εταιρείες εξακολουθούν να είναι προσεκτικές όσον αφορά την επέκταση των προϋπολογισμών τους για το λογισμικό cloud.

    Η Dollar Tree Inc. διολίσθησε κατά 12,90% καθώς οι προβλέψεις της για τα κέρδη υπολείπονταν των εκτιμήσεων των αναλυτών καθώς η εταιρεία αντιμετωπίζει προκλήσεις όπως υψηλότεροι μισθοί και το λιγότερο κερδοφόρο μείγμα πωλήσεων.

    Από το σύνολο των 30 μετοχών του Dow Jones, μόνο 6 έκλεισαν με θετικό πρόσημο (Verizon 0,57%, Travelers 0,57%, Johnson & Johnson 0,34%, Dow 0,26%, McDonald’s 0,17% και  ΙΒΜ 0,10%). Στον αντίποδα, πέρα από την Boeing και την Intel, μεγάλη πτώση 4,60% σημείωσε η μετοχή της Walgreens Boots Alliance, ενώ απώλειες 3,91% σημείωσε η μετοχή της Disney.

    Διαβάστε επίσης

    Μικρές απώλειες για τον χρυσό, ανέκαμψε ελαφρά το πετρέλαιο

    Μεικτά πρόσημα στις ευρωαγορές – Στο -0,41% ο Stoxx 600

    Χρηματιστήριο: Πάρτι για την Aegean με άλμα 8,32% – Η Nvidia απογείωσε τις μετοχές πληροφορικής



    ΣΧΟΛΙΑ