• Σχόλιο Αγοράς

    Wall Street: Τέλος στο ανοδικό σερί του Dow Jones

    • NewsRoom
    Χρηματιστές στη Wall Street


    Τέλος μπήκε στο σερί του Dow Jones, το οποίο έφτασε την Τετάρτη στις 13 συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις, με την πτώση της Honeywell International να αποτελεί βαρίδι για τον δείκτη των 30 blue Chips.

    Ειδικότερα, ο Dow Jones έκλεισε στις 35.281,35 μονάδες με απώλειες -0,67%, ο S&P 500 στις 4.537,43 μονάδες με  πτώση -0.64% και ο Nasdaq στις 14.050,11 μονάδες υποχωρώντας κατά -0,55%.

    Από τις μετοχές του Dow Jones, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι Dow (2,29%), IBM (1,35%) και McDonald’s (1,16%), ενώ τη μεγαλύτερη πτώση οι Honeywell International (-5,69%), η American Express (-2,49%), η Verizon Communications (-2,32%) και η Microsoft (-2,09%).

    Την Τετάρτη η Ομοσπονδιακή Τράπεζα της Αμερικής προχώρησε στην ενδέκατη αύξηση των επιτοκίων της από τον Μάρτιο του 2022, με τα βασικά της επιτόκια να κυμαίνονται στο 5,25 – 5,50%, φτάνοντας σε υψηλό 22 ετών.

    Ο επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας, Τζερόμ Πάουελ, στην προγραμματισμένη συνέντευξη τύπου άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο από τον Σεπτέμβριο να υπάρξει νέο πάγωμα των επιτοκίων της, κάτι που θα εξαρτηθεί από τα στοιχεία που θα έχει διαθέσιμα η Fed τους επόμενους μήνες για την πορεία της οικονομίας.

    «Κοιτάζοντας το μέλλον, θα συνεχίσουμε να ακολουθούμε μια προσέγγιση που εξαρτάται από τα δεδομένα, για να προσδιορίσουμε την έκταση της πρόσθετης σύσφιξης της πολιτικής μας, που μπορεί να είναι κατάλληλη», δήλωσε μεταξύ άλλων ο Τζερόμ Πάουελ.

    Η συγκεκριμένη δήλωση δεν ήταν ξεκάθαρη σχετικά με τις επόμενες κινήσεις της Τράπεζας, γεγονός που προβλημάτισε τους επενδυτές.

    Την ίδια ώρα τα μακροοικονομικά στοιχεία της ημέρας έδειξαν πως η αμερικανική οικονομία παραμένει ανθεκτική παρουσιάζοντας ανάπτυξη.

    Οι συνεχόμενες αιτήσεις ανεργίας μειώθηκαν στα 1,690 εκατ. από τα 1,749 εκατ., διαψεύδοντας τους αναλυτές που υπολόγιζαν ότι θα αγγίξουν τα 1,750 εκατ.

    Αντίστοιχα, οι εβδομαδιαίες νέες αιτήσεις επιδόματος ανεργίας μειώθηκαν στις 221 χιλιάδες από τις 228 χιλιάδες της προηγούμενης εβδομάδας, ενώ οι αναλυτές προέβλεπαν ότι θα αγγίξουν τις 235 χιλιάδες.

    Παράλληλα, η τελευταία ένδειξη για το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν των ΗΠΑ έδειξε άνοδο 2,4% το δεύτερο τρίμηνο, η οποία ήταν καλύτερη από την αύξηση 2% που ανέμεναν οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Dow Jones. Η έκθεση για το ΑΕΠ έδειξε επίσης ότι οι πιέσεις στις τιμές μειώνονται, με τον δείκτη τιμών των προσωπικών δαπανών κατανάλωσης να αυξάνεται κατά 2,6% το δεύτερο τρίμηνο. Αυτό είναι χαμηλότερο από την αύξηση 3,2% που ανέμεναν οι οικονομολόγοι και την άνοδο 4,1% το προηγούμενο τρίμηνο.

    Πίσω σε επίπεδο μετοχών, η Meta είδε τις μετοχές της να σημειώνουν άνοδο 4,4% με καλύτερα από τα αναμενόμενα αποτελέσματα και ισχυρή καθοδήγηση . Οι αριθμοί της εταιρείας ενισχύθηκαν από την ανάκαμψη των εσόδων από διαφημίσεις.

    Διαβάστε επίσης

    Απώλειες 1,3% για τον χρυσό – Άνοδος για το πετρέλαιο

    Ισχυρή άνοδος στις ευρωαγορές – Στο +1,35% ο Stoxx 600

    Χρηματιστήριο: Mε την αγορά στο… ρελαντί σε νέα υψηλά Μυτιληναίος, Τιτάν και Alpha



    ΣΧΟΛΙΑ