• Σχόλιο Αγοράς

    Ισχυρή άνοδος στις ευρωαγορές – Στο +1,35% ο Stoxx 600

    ευρωαγορές


    Με ισχυρή άνοδο έκλεισαν σήμερα, Πέμπτη, οι ευρωαγορές, μετά την ανακοίνωση της νέας αύξησης των επιτοκίων της ΕΚΤ και τις δηλώσεις της Κριστίν Λαγκάρντ.

    Η ΕΚΤ προχώρησε σε νέα αύξηση των επιτοκίων της κατά 25 μονάδες. Ως εκ τούτου, το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης καθώς και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων θα αυξηθούν σε 4,25%, 4,50% και 3,75% αντιστοίχως, με ισχύ από τις 2 Αυγούστου 2023.

    Η ανακοίνωση της αύξησης των επιτοκίων της ΕΚΤ, έρχεται μία ημέρα μετά την αύξηση των επιτοκίων της Fed, η οποία αύξηση τα επιτόκιά της κατά 25 μονάδες βάσης.

    Η Κριστίν Λαγκάρντ, επικεφαλής της ΕΚΤ, στη συνέντευξη τύπου που ακολούθησε, επανέλαβε την πρόβλεψη των αξιωματούχων της κεντρικής τράπεζας, ότι παρά το γεγονός ότι ο πληθωρισμός έχει υποχωρήσει, θα συνεχίσει να είναι  σε πολύ υψηλά επίπεδα για αρκετό χρονικό διάστημα.

    Επιπλέον, η Λαγκάρντ δεν έδωσε σαφή απάντηση για τις επόμενες κινήσεις της Κεντρικής Τράπεζας, αφήνοντας όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά για το τι μέλλει γενέσθαι τον Σεπτέμβριο. Πάντως ως γνωστόν, πάγια τακτική της EKT, όσο και της Fed, είναι η αύξηση των επιτοκίων τους με στόχο ο πληθωρισμός να υποχωρήσει στο 2%.

    Νωρίτερα, όπως ανέφερε σε άρθρο του το mononews, η ΕΚΤ ανακοίνωσε ότι θα σταματήσει να πληρώνει τις τράπεζες για τα χρήματα που υποχρεούνται να διατηρούν ως ελάχιστο αποθεματικό, αιφνιδιάζοντας τους τραπεζίτες.

    Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, οι μετοχές των τραπεζών στην Ευρωζώνη να δεχθούν ισχυρό πλήγμα, καθώς με αυτό το μέτρο, που θα τεθεί σε ισχύ από 20 Σεπτεμβρίου, υπολογίζεται ότι οι τράπεζες θα χάσουν περίπου 6 δισεκαταμμύρια δολάρια.

    Οι ευρωαγορές αντέδρασαν θετικά μετά την ανακοίνωση της νέας αύξησης, ενώ το ευρώ κατέγραψε απώλειες κατά 50%.

    Πώς έκλεισαν οι ευρωαγορές

    Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε στις 471,74 μονάδες με ισχυρή άνοδο 1,35%.

    Από τις μετοχές του δείκτη, με τη μεγαλύτερη άνοδο έκλεισαν οι Sopra Steria Group S.A. (11,94%) και ASM International N.V. (10,45%), ενώ με τις μεγαλύτερες απώλειες έκλεισαν οι Teleperformance SE (-16,89%) και St. James’s Place PLC(-16,03%).

    Ο βρετανικός δείκτης FTSE 100 έκλεισε στις 7.692,76 μονάδες με ήπια άνοδο 0,21%.

    Ο γερμανικός δείκτης DAX έκλεισε στις 16.406,03 μονάδες με ισχυρή άνοδο 1,70%.

    Ο γαλλικός δείκτης CAC 40 έκλεισε στις 7.465,24 μονάδες με ισχυρή άνοδο 2,05%.

    Όσον αφορά τους περιφερειακούς χρηματιστηριακούς δείκτες, ο ιταλικός δείκτης FTSE MIB έκλεισε στις 29.597,81 μονάδες με ισχυρή άνοδο 2,13%, ενώ ο0 ισπανικός δείκτης IBEX 35 έκλεισε στις 9.694,70 μονάδες με ήπια άνοδο 0,98%.

     

    Διαβάστε επίσης:

    Intracom: Στη δημοσιότητα το πληροφοριακό δελτίο της Δημόσιας Πρότασης για την Κλουκίνας-Λάππας

    Στο 93,2% η πληρότητα στα ξενοδοχεία της Αθήνας τον Ιούνιο

    Μπλε Κέδρος: Συστήνει νέα εταιρεία για την τουριστική αξιοποίηση οικοπέδου στη Μονεμβασιά



    ΣΧΟΛΙΑ