• Σχόλιο Αγοράς

    Wall Street: Τα στοιχεία από Fed και αγορά εργασίας «ρίχνουν» τα futures

    Wall Street


    Σαν… οδοστρωτήρας ήρθε η Κεντρική Τράπεζα των Ηνωμένων Πολιτειών Federal Reserve και γκρέμισε από τα ψηλά στα χαμηλά του βασικούς δείκτες στη Wall Street, γεγονός που αποτυπώνεται και στα futures της Πέμπτης, τα οποία βρίσκονται στο κόκκινο.

    Το αισιόδοξο κλίμα που είχε δημιουργηθεί στη Wall Street τις τελευταίες ημέρες, τόσο λόγω του υψηλού ιστορικού του S&P 500 αλλά και λόγω των θετικών εταιρικών ανακοινώσεων των κολοσσών λιανικού εμπορίου, ήρθε να αντιστρέψει η Federal Reserve, η οποία σε έκθεσή της τόνισε ότι ο κορονοϊός προκαλεί βαρύ πλήγμα στην αμερικανική αγορά. Στη συνεδρίαση της Τετάρτης, ο Dow Jones έκλεισε με απώλειες 0,31% στις 27.692,88 μονάδες ενώ τόσο ο S&P 500 αλλά και ο Nasdaq που την Τρίτη έκλεισαν με ιστορικά υψηλά, κατρακύλησαν στις 3.374,85 μονάδες με απώλειες -0,44% και 11.146,46 μονάδες με πτώση -0,57% αντίστοιχα.

    Η χθεσινή ημέρα ξεκίνησε με θετικούς οιωνούς καθώς οι γίγαντες λιανικής Target Corp και Lowe’s ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών, ακολουθώντας την αντίστοιχη πορεία των Wallmart και Home Depot την Τρίτη. Η Target Corp., ανακοίνωσε αύξηση 24,3% στις συγκρίσιμες πωλήσεις, με τις ηλεκτρονικές συγκρίσιμες πωλήσεις να καταγράφουν άλμα 195% ενώ η Lowe’s αύξησε τις πωλήσεις της κατά, 30,1%, στα 27,30 δισ. δολάρια, έναντι των εκτιμήσεων που έκαναν λόγο για 24,32 δισ. δολάρια. Λίγες ώρες πριν την καταστροφική ανακοίνωση της Fed, η τιμή της μετοχής της Apple έτρεχε ενδοσυνεδριακά στα 468 δολάρια, ενώ η χρηματιστηριακή της αξία ξεπέρασε τα 2 τρισεκατομμύρια δολάρια.

    Ωστόσο η ψυχρολουσία από την Fed ήρθε σχεδόν μιάμιση ώρα πριν το κλείσιμο, και έφερε τα πάνω – κάτω. Σύμφωνα με τα πρακτικά της, το πλήγμα στην αμερικανική οικονομία που προξένησε η έξαρση της πανδημίας του κορονοϊού είναι πολύ βαρύ. Οι αξιωματούχοι της Fed διαπίστωσαν πως η συνεχιζόμενη υγειονομική κρίση «θα επηρεάσει σημαντικά την οικονομική δραστηριότητα, την απασχόληση και τον πληθωρισμό στο εγγύς μέλλον και ενέχει σημαντικούς κινδύνους για τις οικονομικές προοπτικές μεσοπρόθεσμα». Μάλιστα, δηλώνουν πως υπάρχει ανάγκη για περισσότερη δημοσιονομική βοήθεια από το Κογκρέσο, με τις διαπραγματεύσεις για ένα νέο πακέτο στήριξης της αμερικανικής οικονομίας, ωστόσο, να παραμένουν σε αδιέξοδο.

    Η κατρακύλα όμως δεν σταματάει εκεί, καθώς σήμερα Πέμπτη, οι αιτήσεις για παροχή επιδόματος ανεργίας, ξεπέρασε για ακόμη μια φορά το 1 εκατομμύριο. Συγκεκριμένα αυξήθηκαν κατά 135.000 από αυτά της προηγούμενης εβδομάδας, φτάνοντας το 1,06 εκατομμύρια.

    Στο μέτωπο των Σινοαμερικανικών σχέσεων, τα πράγματα παραμένουν μετέωρα, καθώς ο πρόεδρος Τραμπ τόνισε πως είναι διατεθειμένος να διακόψει τις διπλωματικές επαφές με την Κίνα αναφορικά με την εμπορική συμφωνίας ανάμεσα στις δύο ισχυρότερες οικονομίες του κόσμου. Όμως, εκπρόσωπος του υπουργείου Εμπορίας της Κίνας επιβεβαίωσε ότι την Πέμπτη ότι σχεδιάζει να συνομιλήσει με τους ομολόγους του στις ΗΠΑ για να επανεξετάσει την πρόοδο σε μια εμπορική συμφωνία.

    Τα γεγονότα αυτά δεν πλήττουν μόνο την Wall Street αλλά και όλα τα βασικά χρηματιστήρια του κόσμου, καθώς όλα είναι στο κόκκινο. Στη Ευρώπη αυτή την ώρα, δείκτης DAX της Φρανκφούρτης χάνει 171,34 μονάδες ή στο 1,32% και ο δείκτης FTSE 100 στο Λονδίνο βρίσκεται σε πτώση στο 1,43%. Στην Ασία, ο Nikkei έκλεισε κοντά στα χαμηλά ημέρας,  στις 22.880,62 μονάδες στο -1%, και ο δείκτης του Χονγκ Κονγκ, έχασε 387 μονάδες και έκλεισε στο -1,54%.

    Στο ταμπλό, τα futures του Dow Jones παρουσιάζουν πτώση κατά 108 μονάδες, ή στο 0,39% και τα μελλοντικά συμβόλαια του S&P 500 κατρακυλούν στο -0,40%. Τα futures του τεχνολογικού δείκτη Nasdaq δέχονται πιέσεις, χάνοντας 23,25 μονάδες ή στο 0,22%.



    ΣΧΟΛΙΑ