• Σχόλιο Αγοράς

    Wall Street: Βουτιά 350 μονάδων για τον Dow Jones – Στο -2,18% ο Nasdaq, βούλιαξε η Tesla

    • NewsRoom
    χρηματιστές στη wall street


    Απότομη υποχώρηση,  περιορίζοντας αισθητά τα κέρδη των δύο τελευταίων ημερών, πραγματοποίησαν την Πέμπτη οι βασικοί δείκτες της Wall Street.

    Μάλιστα, οι απώλειες θα ήταν ακόμα μεγαλύτερες αν  οι βασικοί δείκτες δεν είχαν καταφέρει να περιορίσουν στο τελευταίο μισό της συνεδρίασης να περιορίσουν την υποχώρησή τους.

    Ο Dow Jones, ο οποίος νωρίτερα σημείωνε πτώση άνω των 700 μονάδων έκλεισε στις 33.027,49 μονάδες με απώλειες 348,99 μονάδων ή -1,05%.

    Ο S & P 500 έκλεισε στις 3.822,39 μονάδες με πτώση 1,45%, ενώ ο Nasdaq υποχώρησε στις 10.476,12μονάδες με απώλειες 2,18%

    Η απόδοση 2ετούς αμερικανικού ομολόγου σημείωσε άνοδο στο 4,244% από 4,213% την Τετάρτη.

    Η σημερινή πτώση ήρθε μετά τα ιδιαίτερα ισχυρά οικονομικά αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν την Πέμπτη για την ανάπτυξη στις ΗΠΑ στο τρίτο τρίμηνο, επαναφέροντας τις ανησυχίες για συνέχιση της επιθετικής πολιτικής σύσφιξης από τη Fed.

    Ειδικότερα, σε ετήσια βάση η ανάπτυξη σε ετήσιο ρυθμό στο 3ο τρίμηνο αναθεωρήθηκε στο 3,2%, από 2,9% στην προηγούμενη εκτίμηση, ενώ αναθεώρηση υπήρξε και σε τριμηνιαία βάση, φθάνοντας στο 4,4%.

    Η άνοδος μεταξύ των δύο εκτιμήσεων αντανακλά τις ανοδικές αναθεωρήσεις στις καταναλωτικές δαπάνες και στις μη οικιστικές επενδύσεις.

    Το ΑΕΠ της χώρας είχε επιβραδυνθεί κατά 0,6% το δεύτερο τρίμηνο σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2021.

    Την ίδια ώρα, σύμφωνα με το Υπουργείο Εργασίας, οι άνεργοι που υπέβαλαν αίτηση για αρχική καταβολή επιδόματος ανεργίας αυξήθηκαν κατά 2.000, την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 16 Δεκεμβρίου, σε σύγκριση με τον αναθεωρημένο αριθμό της προηγούμενης εβδομάδας, φτάνοντας τις 216.000.

    Παράλληλα, προβληματισμό στην αγορά προκάλεσαν τα σχόλια του David Tepper, ενός από τους πιο διάσημους Αμερικανούς επενδυτές, επικεφαλής του hedge fund Appaloosa Management, ο οποίος σε συνέντευξή του στο CNBC δήλωσε πως κλείνει προς το short για τις μετοχές και τα ομόλογα με βάση τις δηλώσεις της Fed και των άλλων κεντρικών τραπεζών για το 2023.

    Την ίδια ώρα, ο Κορυφαίος Οικονομικός Δείκτης (LEI) των ΗΠΑ υποχώρησε απότομα 1% τον Νοέμβριο για να σηματοδοτήσει την ένατη κατά σειρά πτώση, παρατείνοντας την ύφεση που ξεκίνησε την περασμένη άνοιξη και υποδεικνύοντας μια αποδυνάμωση της οικονομίας. Ο Κορυφαίος Οικονομικός Δείκτης (LEI) είναι ένας δείκτης που έχει σχεδιαστεί για να δείξει εάν η οικονομία βελτιώνεται ή χειροτερεύει.

    Μετοχές

    Από τις μετοχές του Dow Jones μόλις τέσσερις κατάφεραν να κλείσουν με άνοδο με τη σημαντικότερη από αυτές να σημειώνει η Verizon  (+1,40%). Ανοδικά κινήθηκαν επίσης οι Nike (0,84%), η P&G (0,29%) και Merck (0,19%).

    Αντίθετα, τις μεγαλύτερες απώλειες μεταξύ των υπόλοιπων 26 μετοχών του δείκτη σημείωσαν οι Boeing (-3,96%), Intel (3,21%), Microsoft (-2,55%) και Apple (-2,38%).

    Από τις μετοχές του S&P 500, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσε η FedEx, συνεχίζοντας στο θετικό κλίμα που δημιούργησαν τα καλύτερα των αναμενομένων αποτελέσματα τριμήνου που ανακοίνωσε την Τετάρτη, κλείνοντας στο +3,36%.

    Αντίθετα, τις ισχυρότερες πιέσεις γνώρισε η μετοχή της Tesla, η οποία βυθίστηκε στα 125,29 δολάρια με πτώση -8,93%.Η εταιρεία ανακοίνωσε πως προσφέρει έκπτωση 7.500 $ στα οχήματά της τύπου Model 3 και Model Y που θα παραδοθούν στις Ηνωμένες Πολιτείες μέχρι το τέλος του έτους.

    Στις υπόλοιπες μετοχές, η Micron έκλεισε με απώλειες -3,44% αφού η εταιρεία μοιράστηκε απογοητευτικά τριμηνιαία κέρδη και έσοδα , τα οποία απέδωσε στην επιβράδυνση της ζήτησης που αναμένεται να συνεχιστεί το 2023. Η Micron ανακοίνωσε επίσης ότι θα μειώσει το εργατικό της δυναμικό κατά 10% το επόμενο έτος.

    Η Micron παρέσυρε και άλλες μετοχές εταιρειών κατασκευής chip, συμπεριλαμβανομένων των Nvidia (-7,04%) και Advanced Micro Devices (-5,64%), όπως και την Marvell Technology (-4,63%).

    Η μετοχή της AMC Entertainment υποχώρησε επίσης κατά 7,36% καθώς η εταιρεία πρότεινε reverse split και ανακοίνωσε νέα αύξηση κεφαλαίου 110 εκατομμυρίων δολαρίων σε μια προσπάθεια να ελαχιστοποιήσει το χρέος της.

    Τέλος η μετοχή της Under Armour έκλεισε με απώλειες -2,32%, καθώς η εταιρεία αθλητικών ενδυμάτων ανακοίνωσε ότι η Stephanie Linnartz, η σημερινή πρόεδρος της Marriott International, θα ενταχθεί στην εταιρεία ως Διευθύνων Σύμβουλος το 2023 .

    Από τις μετοχές του Nasdaq, η TuSimple υποχώρησε κατά 11,27% αφού η εταιρεία ανέφερε πως θα περικόψει το 25% του εργατικού της δυναμικού , κάτι που θα επηρέαζε περίπου 350 υπαλλήλους στην startup αυτόνομων φορτηγών.

    Αντίθετα, η μετοχή της MillerKnoll έκλεισε με άνοδο 14,12% καθώς η εταιρεία κατασκευής επίπλων γραφείου ανέφερε ισχυρά κέρδη και έσοδα για το προηγούμενο τρίμηνο.

    Tέλος, πτωτικά κινήθηκαν οι μετοχές μεγάλων αεροπορικών εταιρειών καθώς μια ισχυρή χιονοθύελλα απειλεί  μεγάλο μέρος των βορειοανατολικών περιοχών των ΗΠΑ, προκαλώντας χάος στα ταξίδια ενόψει και των Χριστουγέννων. Η μετοχή της Delta Airlines υποχώρησε κατά -2,23%, της American Airlines κατά -3,61% και της United Airlines κατά -1,85%

    Διαβάστε επίσης:

    Χρυσός: Βουτιά κάτω από τα 1800 δολάρια μετά τα ισχυρά στοιχεία από τις ΗΠΑ



    ΣΧΟΛΙΑ