• Σχόλιο Αγοράς

    Wall Street: Στοπ στο τετραήμερο ανοδικό σερί για Dow Jones και S&P 500

    • NewsRoom
    Χρηματιστές στη Wall Street


    Με απώλειες έκλεισε η Wall Street την Τρίτη,  με την αγορά να προβληματίζεται από την άνοδο των τιμών του πετρελαίου αλλά και τα στοιχεία για τις θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ τον Φεβρουάριο.

    Ειδικότερα, o Dow Jones έκλεισε στις 33.402,38 μονάδες με απώλειες -0,59%, σπάζοντας το τετραήμερο ανοδικό σερί,  ο S&P 500 έκλεισε στις 4.100,60 μονάδες με πτώση -0,58%, ενώ ο Nasdaq στις 12.126,33 μονάδες με απώλειες -0,52%.

    Τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν την Τρίτη, έδειξαν πως οι ανοιχτές θέσεις εργασίας υποχώρησαν το Φεβρουάριο σε χαμηλό σχεδόν δύο ετών. Οι ανοιχτές θέσεις εργασίας μειώθηκαν κατά 632.000 στις 9,9 εκατ. στο τέλος του Φεβρουαρίου, στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του 2021. Παράλληλα, τα στοιχεία που ανακοίνωσε το υπουργείο Εμπορίου έδειξαν ότι οι εργοστασιακές παραγγελίες υποχώρησαν 0,7% τον Φεβρουάριο, έναντι της εκτίμησης για πτώση 0,6%.

    Τα νέα στοιχεία, ενδεικτικά της επίπτωσης της αύξησης των επιτοκίων στην οικονομία, έρχονται μια μέρα μετά το ράλι στις τιμές του πετρελαίου, έπειτα από την απρόσμενη απόφαση του OPEC+ να μειώσει περαιτέρω τις τιμές, αιφνιδιάζοντας τους αναλυτές. Η κίνηση του OPEC+ προβλημάτισε την αγορά, καθώς ενισχύει τον φόβο για ενίσχυση των πληθωριστικών πιέσεων, αναγκάζοντας τις κεντρικές τράπεζες σε συνέχιση της πολιτικής σύσφιξής των επιτοκίων.

    Την ίδια ώρα, ο επικεφαλής της JPMorgan, Τζ. Ντίμον, προειδοποίησε σε επιστολή του προς τους μετόχους πως η τραπεζική κρίση θα συνεχίσει να έχει αντίκτυπο στην αμερικανική οικονομία και τα επόμενα χρόνια. Ανέφερε επίσης πως οι ρυθμιστικές αρχές θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικές πριν πάρουν νέες αποφάσεις.

    Πλέον, η αγορά αναμένει τα κρίσιμα στοιχεία για την απασχόληση που θα ανακοινωθούν την Παρασκευή – ημέρα που οι αγορές θα μείνουν κλειστές λόγω της αργίας της Μεγάλης Παρασκευής των Καθολικών. Η ανακοίνωση αναμένεται να παίξει ρόλο στις επόμενες αποφάσεις της FED για τα επιτόκιά τους, με την αγορά να αναμένει μια νέα αύξηση κατά 25 μονάδες βάσης.

    Από τις μετοχές του Dow Jones, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι Nike (1,68%), Amgen (1,26%), Walgreens Boots Alliance (1,10%), Verizon (1,10%) και Johnson & Johnson (1,03%).

    Στον αντίποδα, τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσαν οι Caterpillar (-5,40%), 3M (-2,22%) και Travelers (-2,10%), ενώ Dow, JPMorgan, Honeywell International και Goldman Sachs έκλεισαν με απώλειες άνω του 1%.

    Γενικότερα, οι βιομηχανικές μετοχές ήταν οι μεγάλες χαμένες της ημέρας, ενώ οι περισσότεροι από τους 11 κλάδους του S&P 500 να κλείνουν με απώλειες, με αυτούς των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας, υπηρεσιών υγείας και τηλεπικοινωνιών να κρατιούνται σε θετικό έδαφος.

    Διαβάστε επίσης

    Άνοδος 1,9% για το χρυσό – Έκλεισε στα 2.038,20 δολ. ανά ουγγιά

    Πετρέλαιο: Ξανά σε θετικό έδαφος παρά το σοκ από την έκθεση για τις θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ



    ΣΧΟΛΙΑ