• Σχόλιο Αγοράς

    Wall Street: Στις 30.000 μονάδες επιστρέφει ο Dow Jones, με ώθηση από την αγορά εργασίας

    • NewsRoom
    Dow Jones Wall Street


    Στο επίπεδο των 30.000 επιστρέφει ο Dow Jones, με τους βασικούς δείκτες να κινούνται ανοδικά κατά το άνοιγμα της Wall Street την Πέμπτη, με την αγορά να βρίσκει ώθηση από τα θετικά νέα από την αγορά εργασίας.

    Για πρώτη φορά μετά από δύο συνεχόμενες εβδομάδες, το υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ ανακοίνωσε πως ο αριθμός των νέων αιτήσεων για έναρξη καταβολής επιδόματος ανεργίας υποχώρησε, κατά 75.000 αιτήσεις στις 712.000, για την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 28 Νοεμβρίου. Οι αναλυτές τοποθετούσαν τις αιτήσεις στις 775.000. Οι συνεχιζόμενες αιτήσεις υποχώρησαν κατά 569.000 στις 5,52 εκατ. για την εβδομάδα έως τις 21 Νοεμβρίου. Οι αναλυτές ανέμεναν πως ο αριθμός τους θα κυμανθεί στα 5,8 εκατομμύρια.

    Η αγορά συνεχίζει να έχει στραμμένη την προσοχή της στις εξελίξεις γύρω από το εμβόλιο κατά της Covid-19, με την Βρετανία να γίνεται τη Δευτέρα η πρώτη χώρα που προχωρά σε έκτακτη αδειοδότηση για τον εμβολιασμό των πολιτών. Οι χώρες προετοιμάζονται σταδιακά για τη διαδικασία του μαζικού εμβολιασμού, καθώς τα στοιχεία από τις κλινικές δοκιμές των υποψήφιων εμβολίων αποδείχθηκαν ιδιαίτερα θετικά.

    Ταυτόχρονα, το ενδιαφέρον παραμένει και στο πολιτικό-οικονομικό κομμάτι, με τους Δημοκρατικούς να στηρίζουν την διακομματική πρόταση μερίδας Γερουσιαστών για ένα σχέδιο 908 δισ. δολαρίων που θα στηρίξει την αμερικανική οικονομία  και που θα μπορέσει να λειτουργήσει ως βάση για την άρση του αδιεξόδου στις διαπραγματεύσεις για το μεγάλο πακέτο τόνωσης.

    Παράλληλα, η αγορά παρακολουθεί και τις συζητήσεις των χωρών του OPEC+ για την παραγωγή το 2021, επιδιώκοντας να οικοδομήσουν συναίνεση για το πώς θα πρέπει να αντιμετωπίσουν την αδύναμη ζήτηση. Οι αναλυτές αναμένουν πως ο OPEC και οι χώρες που συνεργάζονται με αυτόν, γνωστοί συλλογικά ως OPEC+, θα επεκτείνουν τις ισχύουσες περικοπές στην παραγωγής πετρελαίου έως τουλάχιστον τον Μάρτιο.

    Σε αυτό το κλίμα, λίγο πριν συμπληρωθεί μια ώρα από το άνοιγμα των συνεδριάσεων των  χρηματιστηρίων της Νέας Υόρκης, ο Dow  Jones κινείται στις 30.032,39 μονάδες με άνοδο 0,50%, ο  S&P 500 στις 3.680 με κέρδη 0,30% και ο  Nasdaq στις 12.429,33 μονάδες με άνοδο 0,65%.

    Από τις 30 μετοχές του Dow Jones, τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι Boeing (5,37%) και Walgreens (4,62%) ενώ τη μεγαλύτερη πίεση δέχεται η μετοχή της JPMorgan (-0,88%).



    ΣΧΟΛΙΑ