• Σχόλιο Αγοράς

    Wall Street: Συνέχεια στις απώλειες – Στο -1,49% έκλεισε ο Nasdaq

    • NewsRoom
    χρηματιστής της wall street


    Με απώλειες έκλεισαν οι βασικοί δείκτες της Wall Street την πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας, καθώς το αρνητικό κλίμα γύρω από τις κινήσεις της FED και τις επιπτώσεις της στην αμερικανική οικονομία επιμένει πάνω από την αγορά.

    Ειδικότερα, ο Dow Jones έκλεισε στις 32.757,54 μονάδες με απώλειες -0,49%, ο S&P 500 υποχώρησε στις 3.817,66 μονάδες με πτώση -0,90% ενώ ο Nasdaq ολοκλήρωσε την ημέρα με απώλειες -1,49% στις 10.546,03 μονάδες.

    Η αγορά είδε την απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου να ενισχύεται μέσα στην ημέρα έως και το +3,601% ενώ αργότερα περιορίστηκε ελαφρά στο 3,59%, έχοντας ανοίξει την ημέρα από το 3,509%. Αντίστοιχα, η απόδοση του 2ετούς τίτλου, η οποία άνοιξε την ημέρα στο 4,214%, ενισχύθηκε μέχρι το 4,264%.

    Η ενίσχυση των αποδόσεων των ομολόγων ήρθε μετά το άρθρο του Μπιλ Ντάντλεϊ, πρώην πρόεδρου της Fed της Νέας Υόρκης, στο Bloomberg. O Ντάνλεϊ προειδοποίησε τους επενδυτές ότι η κεντρική τράπεζα θα πρέπει να πιέσει περισσότερο για να επιτύχει τον στόχο της για τον πληθωρισμό στο 2%, εάν οι αγορές εξακολουθούν να είναι αισιόδοξες για τις μειώσεις των επιτοκίων το επόμενο καλοκαίρι.

    Η άνοδος των αποδόσεων των ομολόγων έπληξε κυρίως τις τεχνολογικές μετοχές ενώ σηματοδότησε την τέταρτη συνεχόμενη ημέρα πτώσης για τους τρείς βασικούς δείκτες της αγοράς της Νέας Υόρκης.

    Οι κινήσεις της Δευτέρας ακολούθησαν μια δεύτερη συνεχόμενη πτωτική εβδομάδα για τις μετοχές, η οποία σημαδεύτηκε από την απόφαση της Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ να αυξήσει τα  επιτόκια της κατά 50 μονάδες βάσης, δίνοντας παράλληλα σήμα για νέες αυξήσεις μέσα στο 2023. Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής αύξησαν, μάλιστα, τις προβλέψεις τους για μελλοντικές αυξήσεις πάνω από τις προηγούμενες προσδοκίες, λέγοντας ότι τώρα αναμένουν να αυξήσουν τα επιτόκια πάνω από το 5%.

    Παρόμοιες κινήσεις έγιναν και από άλλες κεντρικές τράπεζες, αυξάνοντας τον κίνδυνο για την παγκόσμια ανάπτυξη. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αύξησε την περασμένη εβδομάδα τα επιτόκια της κατά 50 μ.β. και δήλωσε ότι βλέπει πιο σημαντικές αυξήσεις στο μέλλον. Η Τράπεζα της Ιαπωνίας δυνητικά επανεξετάζει επίσης τον στόχο της για πληθωρισμό 2% και ενδέχεται να αρχίσει να αυξάνει τα επιτόκια σύντομα.

    Η αγορά αναμένει να δει αν θα πραγματοποιηθεί τελικά το santa claus rally και αν θα καταφέρει να περιορίσει ή να ανατρέψει τις ισχυρές απώλειες που καταγράφουν οι βασικοί δείκτες για τον μήνα Δεκέμβριο. Μέχρι στιγμής, ο Dow Jones κινείται για να ολοκληρώσει τον μήνα με απώλειες 5,3%,  ο S&P 500 υποχωρεί κατά 6,4% και ο Nasdaq βρίσκεται σε τροχιά πτώσης 8%.

    Οι επενδυτές αναμένουν επίσης μια νέα σειρά ανακοινώσεων εταιρικών αποτελεσμάτων, με τις FedEx και Nike να έχουν προγραμματιστεί να αναφέρουν τα αποτελέσματα των κερδών τριμήνου την Τρίτη, μετά το κλείσιμο της αγοράς.

    Μετοχές

    Σε επίπεδο μετοχών, μόλις 10 μετοχές από τις 30 του Dow Jones έκλεισαν με άνοδο. Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι Walgreens Boots Alliance (0,69%), Chevron  (0,69%) και JPMorgan Chase (0,60%). Στον αντίποδα, τη μεγαλύτερη πτώση από τις υπόλοιπες 20 μετοχές του δείκτη σημείωσαν οι Walt Disney (-4,77%), Nike (-2,74%) και Home Depot (-1,86%).

    Από τις μετοχές του S&P 500 ξεχώρισαν θετικά οι NRG Energy (1,58%) και η Wells Fargo (1,53%), ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες κατέγραψε η MasterBrand (-8,92%) ακολουθούμενη από τη Warner Bros. Discovery (-6,66%).

    Διαβάστε επίσης:

    Πετρέλαιο: Επιστροφή σε θετικό έδαφος για WTI και Brent με βοήθεια από Κίνα

    Χρυσός: Έσβησε τα αρχικά κέρδη και έκλεισε με απώλειες 0,1% – Κέρδη για τον χαλκό λόγω Κίνας



    ΣΧΟΛΙΑ