• Σχόλιο Αγοράς

    Wall Street: Σε bear market ο S&P 500, κάτω και από τις 31.000 μονάδες έπεσε ο Dow Jones – Στο -4,68% ο Nasdaq, αναμένοντας τις αποφάσεις της FED

    • NewsRoom
    Wall Street: Με βουτιά ολοκλήρωσε τον χειρότερο μήνα από τον Μάρτιο του 2020 - Στο -1,59% έκλεισε ο Dow Jones


    Ισχυρότατες πιέσεις δέχθηκε για μια ακόμα συνεδρίαση η Wall Street, με τον φόβο για τις μελλοντικές κινήσεις της FED, μετά και τα απογοητευτικά στοιχεία για τον δείκτη τιμών καταναλωτή (8,6% άνοδο τον Μάιο), να επιστρέφει πάνω από τις αγορές της Νέας Υόρκης.

    Ειδικότερα, o Dow Jones έκλεισε στις 30.516,74 μονάδες με βουτιά 876,05 μονάδων ή -2,79%. Ο S&P 500  έκλεισε στις 3.749,63 μονάδες με απώλειες -3,88%, ενώ σε νέο χαμηλό έτους έκλεισε και ο Nasdaq, στις 10.809,23 μονάδες με απώλειες  -4,68%.

    Μόλις μια από τις 30 μετοχές του Dow Jones, αυτή της McDonald’s (0,49%) κατάφερε να κλείσει με ήπια άνοδο. Τις μεγαλύτερες πιέσεις από τις υπόλοιπες 29 μετοχές δέχθηκαν οι Boeing (-8,75%), Salesforce (-6,89%), Dow (-5,30%) καιAmerican Express (-5,23%).

    Το κλείσιμο του S&P 500 κάτω από τις 3.837,25  μονάδες  σήμανε και επίσημα την είσοδό του σε Bear Market, υποχωρώντας, δηλαδή, κατά περισσότερο από 20% από το ρεκόρ του στις 3 Ιανουαρίου. Ο S&p 500 είχε διαπραγματευτεί ενδοσυνεδριακά και τον Μάιο κάτω από το συγκεκριμένο όριο, ωστόσο κατά τη διάρκεια εκείνης της ημέρας κατάφερε να μαζέψει τις απώλειές του, ενώ στη συνέχεια ακολούθησαν μερικές συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις, που τον απομάκρυναν προσωρινά από αυτό.

    Ισχυρά ανοδικά κινήθηκε η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου, φτάνοντας στο 3.381%. Από την πλευρά του το 2ετές κρατικό ομόλογο των ΗΠΑ ενισχύθηκε στο 3,339%. Μαλιστα, προσωρινά το spread μεταξύ των δύο κινήθηκε στις -0,02 μ.β., ένα σημάδι για επικείμενη ύφεση.

    Πάντως, για αρκετούς αναλυτές, η συμπεριφορά του S&P 500 θυμίζει εδώ και καιρό πως βρίσκεται σε λογική bear market, ακόμα και αν δεν ικανοποιείται ο επίσημος ορισμός για πτώση άνω του 20% από το ιστορικό υψηλό.  Aπό τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο είχαν υπάρξει μέχρι σήμερα  14 bear markets σε βάση την τιμή κλεισίματος κλεισίματος. «Οι πιθανότητες ενός «June Swoon» κατευθείαν στις 3.400 έχουν αυξηθεί σημαντικά, κατά την άποψή μας», έγραψε ο Jonathan Krinsky, τεχνικός αναλυτής της BTIG.

    Η αγορά εξέρχεται από την χειρότερη εβδομάδα της από τον περασμένο Ιανουάριο, αλλά και μια άκρως αρνητική συνεδρίαση την περασμένη Παρασκευή, μετά την ανακοίνωση του δείκτη τιμών καταναλωτή για τον Μάιο, ο οποίος σημείωσε νέο υψηλό 40 ετών.  Οι επενδυτές φοβούνται ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα πρέπει να αυξήσει τα επιτόκια ακόμα πιο επιθετικά από ό,τι αναμενόταν ήδη, διακινδυνεύοντας ύφεση στην προσπάθειά τους να τιθασεύσουν τον πληθωρισμό. Ήδη κάποιοι αναλυτές θεωρούν πως η πιθανότητα για μια αύξηση επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης, πρόταση την οποία μέχρι τώρα απέρριπτε η FED, έχει αυξηθεί.

    Η Fed αναμένεται να ανακοινώσει αύξηση επιτοκίων τουλάχιστον κατά μισή μονάδα την Τετάρτη. Ωστόσο, ορισμένοι αναλυτές αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο μιας έκπληξης, με μια αύξηση κατά 75 μονάδες βάσης.  Η κεντρική τράπεζα έχει ήδη αυξήσει τα επιτόκια δύο φορές φέτος, συμπεριλαμβανομένης μιας αύξησης κατά 50 μονάδες βάσης τον Μάιο σε μια προσπάθεια να αποτρέψει την πρόσφατη άνοδο του πληθωρισμού.

    O προβληματισμός στην αγορά ενισχύεται καθώς οι τιμές της βενζίνης ξεπέρασαν τα 5 δολάρια το γαλόνι το Σαββατοκύριακο , ενισχύοντας περαιτέρω τους φόβους για την αύξηση του πληθωρισμού και την πτώση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών.

    Οι κινήσεις της Δευτέρας θα μπορούσαν να υποδηλώνουν ότι πολλοί επενδυτές αποκομίζουν κέρδη ή επανατοποθετούν τα χαρτοφυλάκιά τους και μπορεί να σηματοδοτούν ότι οι αγορές βρίσκονται σε «στάδιο συνθηκολόγησης», δήλωσε ο Jeff Kilburg, επικεφαλής επενδύσεων της Sanctuary Wealth.

    Διαβάστε επίσης:

    Καταρρέουν τα κρυπτονομίσματα – Βουτιά 18% για το Bitcoin, πάγωσε τις αναλήψεις το Binance

    Κατρακύλα για τις ευρωαγορές, στο -2,41% έκλεισε ο Stoxx 600

    Bουτιά 2,3% για τον χρυσό καθώς το δολάριο αυξάνεται κοντά στα υψηλά 20 ετών



    ΣΧΟΛΙΑ