• Σχόλιο Αγοράς

    Wall Street: Πτωτικό άνοιγμα, προβληματισμός για τον πληθωρισμό

    • NewsRoom
    χρηματιστές στη wall street


    Πτωτικά κινούνται στο άνοιγμα της πρώτης συνεδρίαση του Οκτωβρίου οι βασικοί δείκτες στη Wall Street, με την αγωνία για τον προβληματισμό για την πορεία του πληθωρισμού να επιστρέφει στην αγορά.

    Η αγορά βγαίνει από έναν καταστροφικό Σεπτέμβριο, ο οποίος χαρακτηρίστηκε από βαριές απώλειες και αγωνία για το μέλλον.

    Το επικείμενο tapering στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων από τη FED, οι φόβοι για την πιθανότητα κατάρρευσης της κινεζικής Evergrande, η επέλαση της μετάλλαξης Δέλτα, το άλμα των τιμών των πρώτων υλών και των καυσίμων και η άνοδος των αποδόσεων των ομολόγων σημάδεψαν την αγορά τον Σεπτέμβριο.

    Έτσι, ο Σεπτέμβριος έκλεισε με  τον Dow Jones να υποχωρεί κατά 4,3%, τον S&P 500 κατά 4,8% και τον Nadsaq κατά 5,3%. Στο τρίμηνο, ο Dow Jones σημείωσε απώλειες 1,9%, ο S&P 500 κέρδη 0,2% και ο Nasdaq απώλειες 0,4%.

    Τα νέα στοιχεία για τον πληθωρισμό στο επίκεντρο της Wall Street

    Κάπως έτσι, η αγορά είδε με ενδιαφέρον σήμερα τα νέα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ, ο οποίος όχι μόνο δεν αποκλιμακώθηκε αλλά έφτασε σε υψηλό 30 ετών τον Αύγουστο, λόγω κυρίως της ανόδου της ενέργεια.

    Ειδικότερα ο  δείκτης τιμών για δαπάνες προσωπικής κατανάλωσης ενισχύθηκε κατά 0,4% τον Αύγουστο σε σχέση με τον Ιούλιο, ενώ σε σχέση με τον Αύγουστο του 2020 αυξήθηκε κατά 4,3%,στη μεγαλύτερη άνοδο από το 1991. Ο ίδιος δείκτης τον Ιούλιο είχε σημειώσει άνοδο 4,2% με τον αντίστοιχο διάστημα του 2020.

    Χωρίς την ενέργεια και τα τρόφιμα η μηνιαία άνοδος τον Αύγουστο ήταν 0,3% ενώ η ετήσια 3,6%.

    Επίσης, οι καταναλωτικές δαπάνες αυξήθηκαν τον Αύγουστο κατά 0,8%, με τις εκτιμήσεις των αναλυτών να μιλούσαν για άνοδο 0,6%. Πάντως, η άνοδος των καταναλωτικών δαπανών του Ιουλίου αναθεωρήθηκαν στο 0,1% αντί για 0,3% που είχε ανακοινωθεί προηγουμένως.

    Σε αυτό το κλίμα, λίγο πριν τη συμπλήρωση της πρώτης ώρας από το άνοιγμα της Wall Street, o Dow Jones 33.854,95 μονάδες με οριακή άνοδο 0,03%, ο S&P 500 στις 4.294,22 μονάδες, με πτώση -0,31% ενώ ο Nasdaq στις 14.339,05 μονάδες, με πτώση -0,76%.

    Διαβάστε επίσης

    Bitcoin: Ξαφνική εκτίναξη μέσα σε λίγα λεπτά – Ράλι 10%



    ΣΧΟΛΙΑ