• Σχόλιο Αγοράς

    Wall Street: Πτωτικά τα futures, ανησυχία για τις σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας

    Χρηματιστής στη Wall Street κρατά απογοητευμένος το κεφάλι του μπροσά από πίνακες που δείχνουν ισχυρή πτώση των μετοχών


    Στο «κόκκινο» τα futures των βασικών δεικτών της Wall Street καθώς ακόμα ένας κρίσιμος παράγοντας πέρα από τον κορονοϊό ήρθε να ταράξει τα «λιμνάζοντα νερά» του αμερικανικού χρηματιστηρίου καθώς και την εμπιστοσύνη των traders. Οι σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας είναι ξανά στο προσκήνιο, καθώς ακόμα ένας «πόλεμος» ετοιμάζεται να ξεσπάσει και αυτό φαίνεται εκ πρώτης από την κατιούσα που πήραν οι δείκτες χρηματιστηρίου της Ασίας.

    Σε θετικό έδαφος έκλεισε χθες η Wall Street, καθώς τα καλά νέα στο μέτωπο του κορονοϊού, με την ανακάλυψη ότι το υποψήφιο εμβόλιο της Moderna, κατάφερε  να δημιουργήσει ισχυρά αντισώματα κατά της Covid-19, έφερε αισιοδοξία στους επενδυτές και τους προσέλκυσε στην αγορά μετοχών. Ο Dow Jones έκλεισε στις 26.870,10 μονάδες με άνοδο 0,85%, ο S&P 500 έκλεισε στις 3.226,56 μονάδες με κέρδη 0,91% ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq στις 10.550,49 μονάδες με άνοδο 0,59%.

    Ωστόσο σήμερα το τοπίο φαίνεται άρδην διαφορετικό. Τα μελλοντικά συμβόλαια μετοχών των ΗΠΑ έχασαν έδαφος, πέφτοντας μετά από πτώση των μετοχών της Ασίας καθώς οι εντάσεις ΗΠΑ-Κίνας συνεχίζουν να αυξάνονται. Οι αναλυτές τονίζουν ότι η συνεχιζόμενη αύξηση των εντάσεων μεταξύ Πεκίνου και Ουάσινγτον κλονίζει την διάθεση των επενδυτών για αγορά μετοχών. Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε την Τρίτη ότι δεν ενδιαφέρεται να συζητήσει με την Κίνα για την Φάση 2 της μεταξύ τους εμπορικής συμφωνίας επισημαίνοντας για ακόμα μια φορά ότι η Κίνα ευθύνεται για την εξάπλωση του κορονοϊού. Επίσης ο πρόεδρος Τραμπ υπέγραψε νόμο που προβλέπει την επιβολή κυρώσεων σε βάρος προσώπων και θεσμών που ενέχονται, σύμφωνα με την Ουάσινγκτον, την καταστολή στην αυτόνομη κινεζική περιοχή του Χονγκ Κονγκ, με την Κίνα να απαντά λέγοντας στην Αμερική να διορθώσει τα σφάλματά της απειλώντας μάλιστα με επιβολή κυρώσεων.

    Οι εκατέρωθεν απειλές έχουν δημιουργήσει αρνητικό κλίμα στις αγορές την ώρα που ο αριθμός των αιτήσεων παροχής επιδόματος ανεργίας στις ΗΠΑ ανήλθε στα 1,3 εκατ. Παράλληλα αυξήθηκαν κατά 7,5% οι πωλήσεις λιανική τον Ιούνιο.

    Ο δείκτης Nikkei έκλεισε  σε αρνητικό έδαφος στο -0,76% ενώ μετά και τις εκατέρωθεν απειλές και κυρώσεις μεταξύ ΗΠΑ-Κίνας ο δείκτης του Χονγκ Κονγκ έχασε 510,89 μονάδες, ήτοι στο -2,00%.

    Στο κλίμα αυτό, τα μελλοντικά συμβόλαια του Dow Jones υποχωρούν κατά 187 μονάδες, στις 26.578 χάνοντας 0,67%. Τα futures του S&P χάνουν 21,90 μονάδες ήτοι στο -0,68%. Τα μελλοντικά συμβόλαια του τεχνολογικού δείκτη Nasdaq υποχωρούν κατά 137,75 μονάδες στις 10.544 στο αρνητικό έδαφος του 1,26%.



    ΣΧΟΛΙΑ