• Σχόλιο Αγοράς

    Wall Street: Πτωτικά τα futures υπό τον φόβο νέας έξαρσης της πανδημίας

    Χρηματιστής στη Wall Street κρατά απογοητευμένος το κεφάλι του μπροσά από πίνακες που δείχνουν ισχυρή πτώση των μετοχών


    Το θετικό κλίμα που επικρατούσε μέχρι χθες στις αγορές ήρθε να διαδεχθεί για ακόμα μία ημέρα ο φόβος και η ανησυχία στο μέτωπο της πανδημίας.

    Τα νέα χθες ήταν αισιόδοξα. Οι μεγαλύτεροι ευρωπαϊκοί δείκτες έκλεισαν σε υψηλό σχεδόν δύο εβδομάδων καθώς ακολούθησαν την γενικότερα ανοδική κίνηση της αγοράς, αφού τα οικονομικά στοιχεία έδειχναν ταχύτερη ανάκαμψη της δραστηριότητας των επιχειρήσεων στην Ευρώπη. Συγκεκριμένα ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε άνοδο 1,30%. Ανοδικά κινήθηκε και ο FTSE 100 στο Λονδίνο, με τον δείκτη να βρίσκεται στο 0,88%. Άλμα πραγματοποίησε ο DAX στη Φρανκφούρτη, με τον δείκτη να κλείνει στη συνεδρίαση της Τρίτης στο 2,13%. Ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε άνοδο 1,39% και ο FTSE MIB στο Μιλάνο έκλεισε επίσης ανοδικά στο 1,53%.

    Ανάλογα αισιόδοξο κλίμα επικράτησε και στην Wall Street, καθώς στη χθεσινή συνεδρίαση οι μεγάλοι δείκτες έκλεισαν σε θετικό έδαφος, μετά τα καλά νέα στο μέτωπο της εμπορικής συμφωνίας ΗΠΑ – Κίνας, η οποία, όπως ανακοίνωσε ο ίδιος Ντόναλντ Τραμπ, παραμένει κανονικά σε ισχύ. Ανάλογες ήταν και οι δηλώσεις του Στιβεν Μνούτσιν σε συνέδριο του Bloomberg, ο οποίος ανέφερε πως αναμένει πως το Πεκίνο θα τηρήσει τα συμφωνηθέντα. Επίσης η δήλωση του Ντόναλντ Τραμπ ότι συζητά με το Κογκρέσο νέο πακέτο τόνωσης της αγοράς όπως επίσης ότι υποστηρίζει την επιστολή επιταγών στου Αμερικανούς πολίτες, έδωσε νέα ώθηση στη χθεσινή συνεδρίαση της Wall Street. Έτσι χθες, ο Dow Jones έκλεισε στις 26.156,10 μονάδες με άνοδο 0,50%, ο S&P 500 στις 3. 131,29 μονάδες με κέρδη 0,43% ενώ ο Nasdaq στις 10.131,37 μονάδες με άνοδο 0,74%.

    Ωστόσο σήμερα το κλίμα άλλαξε, με την ανησυχία από την νέα ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού με τον φόβο για νέο γενικό lockdown να επικρατεί, έχει επηρεάσει τους επενδυτές. Στη Γερμανία μετά τα κρούσματα κορονοϊού στο εργοστάσιο επεξεργασίας κρέατος «Τένιες» στην περιοχή Γκίτερσλοχ της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, οι τοπικές αρχές επέβαλαν lockdown και στη γειτονική συνοικία Βάρεντορφ. Στις ΗΠΑ χθες καταγράφηκαν σχεδόν 800 επιπλέον θάνατοι εξαιτίας της COVID-19 τις προηγούμενες 24 ώρες, ενώ διαγνώστηκαν πάνω από 32.000 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης. Κορυφαίος Αμερικανός επιδημιολόγος δήλωσε χθες ότι οι ΗΠΑ, βρίσκονται στις χώρες που αντιμετωπίζουν τον άμεσο κίνδυνο ενός δεύτερου κύματος λοιμώξεων.

    Τόσο τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια όσο και τα futures στη Wall Street προμηνύουν αρνητικό πρόσημο στους μεγάλους δείκτες. Αυτή τη στιγμή ο δείκτης DAX στη Φρανκφούρτη κινείται πτωτικά στις 12.329 μονάδες στο -1,56%, όπως και ο FTSE 100 στο Λονδίνο στο -1,98%. Σε ανάλογα επίπεδα κινούνται αυτή την ώρα όλοι οι μεγάλοι δείκτες στα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια, με τον πανευρωπαϊκό Stoxx 600 να βρίσκεται στο -1,42%.

    Σε αυτό το κλίμα τα futures της Wall Street δείχνουν πτώση, με τον Dow Jones να είναι 25.825 μονάδες -0,75% και τον S&P στο -0,58%. Ομοίως πτωτικά είναι και τα futures του τεχνολογικού NASDAQ στις 10.175,25 μονάδες και στο -0,20%.



    ΣΧΟΛΙΑ