• Σχόλιο Αγοράς

    Wall Street: Πτωτικά οι βασικοί δείκτες με το βλέμμα στη Fed – Ισχυρές πιέσεις 7% για τη Ford

    Wall Street: Νέα ρεκόρ με οριακή άνοδο


    Πτωτικά άνοιξαν οι βασικοί δείκτες της Wall Street την Τρίτη με τα βλέμματα να στρέφονται στη συνεδρίαση της Fed όπου αναμένεται να παρθεί απόφαση για αύξηση των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης, με στόχο την καταπολέμηση του υψηλού πληθωρισμού.

    Η συνεδρίαση πολιτικής της Fed ξεκινά αργότερα την Τρίτη και η απόφαση θα βγει την Τετάρτη, ακολουθούμενη από συνέντευξη Τύπου με επικεφαλής τον πρόεδρο Τζερόμ Πάουελ.

    Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Fed έχουν καταστήσει σαφές ότι δίνουν προτεραιότητα στον έλεγχο του πληθωρισμού, παρά τους φόβους ύφεσης που έχει δημιουργήσει αυτή η επιθετική αύξηση των επιτοκίων. Έτσι, η αγορά αναμένει τουλάχιστον μια αύξηση 0,75% στο επιτόκιο αναφοράς, ενώ υπάρχουν ορισμένοι που προβλέπουν μεγαλύτερη αύξηση ακόμα και 100 μονάδων βάσης.

    «Αναμένουμε τρίτη συνεχόμενη αύξηση 75 μονάδων βάσης», ανέφεραν αναλυτές της ING, σε σημείωμά τους. «Ο υψηλός πληθωρισμός σημαίνει ότι οι 100 μ.β. αποτελούν κίνδυνο, αλλά οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό και τα εταιρικά σχέδια για τις τιμές φαίνονται λιγότερο απειλητικές και οι προοπτικές ανάπτυξης είναι πιο αβέβαιες, οπότε μια αύξηση στις 100 μ.β δεν την θεωρούμε πιθανή».

    Οικονομικά στοιχεία

    Απρόσμενη άνοδο εμφάνισαν οι ενάρξεις ανέγερσης νέων κατοικιών στις ΗΠΑ τον Αύγουστο, καθώς η αύξηση των ενοικίων έδωσε ώθηση στην αγορά κατασκευής πολυκατοικιών, με την εκτίναξη των επιτοκίων των στεγαστικών δανείων.

    Ειδικότερα, οι ενάρξεις νέων κατοικιών σημείωσαν «άλμα» 12,2% τον προηγούμενο μήνα και ανήλθαν στον εποχικά προσαρμοσμένο αριθμό των 1,575 εκατομμυρίων μονάδων. Τον Ιούλιο οι ενάρξεις νέων κατοικιών σημείωσαν «βουτιά» 10,9%, μετά την πτωτική αναθεώρηση των στοιχείων στα 1,404 εκατομμύρια μονάδες, έναντι 1,446 εκατομμυρίων που ήταν η αρχική μέτρηση.

    Μετοχές

    Η μετοχή της Ford βουλιάζει στο άνοιγμα πάνω από 7% αφού η αυτοκινητοβιομηχανία δήλωσε αργά τη Δευτέρα ότι το κόστος των προμηθευτών που σχετίζεται με τον πληθωρισμό θα είναι περίπου 1 δισεκατομμύριο δολάρια υψηλότερο από το αναμενόμενο το τρέχον τρίμηνο και εκτιμά ότι θα έχει 40.000 έως 45.000 οχήματα σε απόθεμα χωρίς ανταλλακτικά, γεγονός που θα καθυστερήσει τις πωλήσεις.

    Η μετοχή της Nike υποχωρεί σχεδόν 4% αφού η Barclays υποβάθμισε τη στάση της για τον λιανοπωλητή αθλητικών ενδυμάτων σε «equal weight» από «overweight», επικαλούμενη μια σειρά προκλήσεων που αντιμετωπίζει η εταιρεία καθώς οδεύει προς την έκθεση κερδών της επόμενης εβδομάδας.

    Η μετοχή της Morgan Stanley πέφτει 1,4% αφού συμφώνησε να πληρώσει 35 εκατομμύρια δολάρια για να διευθετήσει τις χρεώσεις της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς ότι απέτυχε επανειλημμένα να προστατεύσει προσωπικές πληροφορίες για εκατομμύρια πελάτες. Η Goldman Sachs επίσης πέφτει 1,7% αφού το Bloomberg ανέφερε ότι η επενδυτική τράπεζα έχει απολύσει τουλάχιστον 25 τραπεζίτες στην Ασία, καθώς η μεταβλητότητα στις κεφαλαιαγορές καταπνίγει τη σύναψη συμφωνιών σε όλους τους τομείς.

    Η Apple ανεβαίνει οριακά 0,4%. Νωρίτερα σήμερα η εταιρεία ανακοίνωσε ότι νέες αυξημένες τιμές σε όλες τις χώρες της ευρωζώνης οι οποίες θα ξεκινήσουν στις αρχές Οκτωβρίου. Ο αμερικανικός τεχνολογικός κολοσσός πέρσι είχε προχωρήσει σε μειώσεις στις τιμές εκκίνησης στις εφαρμογές που βρίσκουν οι χρήστες στο App Store, από 1,09 ευρώ σε 99 λεπτά του ευρώ στην Ευρώπη. Σύμφωνα με το Reuters, εκτός από τις χώρες της ευρωζώνης, οι αυξήσεις των τιμών θα πλήξουν τη Σουηδία και τη Πολωνία αλλά και χώρες της Ασίας, όπως η Ιαπωνία, η Μαλαισία, το Πακιστάν, η Νότια Κορέα και το Βιετνάμ και της Νότιας Αμερικής όπως η Χιλή.

    Στο κλίμα αυτό, ο Dow Jones πέφτει 1,27% στις 30.625 μονάδες, ο S&P 500 χάνει 52 μονάδες ή 1,34% στις 3.848 μονάδες ενώ ηπιότερα κάτω του 1% χάνει ο Nasdaq στις 11.428 μονάδες.

     



    ΣΧΟΛΙΑ