• Σχόλιο Αγοράς

    Wall Street: Πτώση στα χαμηλά ημέρας για τον Dow Jones, γλίτωσε το αρνητικό πρόσημο ο Nasdaq

    • NewsRoom
    χρηματιστές στη wall street


    Με προβληματικό τρόπο άνοιξαν τον Αύγουστο οι βασικοί δείκτες της Wall Street, με τον Dow Jones και τον S&P 500 να κλείνουν σε αρνητικό πρόσημο, κοντά στα χαμηλά ημέρας, με τον Nasdaq να καταφέρνει στα τελευταία λεπτά να διατηρηθεί οριακά σε θετικό πρόσημο.

    Ειδικότερα, ο Dow Jones έκλεισε στις 34.838,16 μονάδες, με απώλειες -0,28%. Ο S&P 500 έκλεισε στις 4.387,16 μονάδες με απώλειες 0,18%, ενώ ο Nasdaq στις 14.682,07 μονάδες, με οριακή άνοδο 0,06%.

    Το σήμα για την πτώση έδωσε η δήλωση του Christofer Waller της FED, ο οποίος πρότεινε πως θα πρέπει να μειωθεί η στήριξη της ομοσπονδιακής τράπεζας στην οικονομία από τον Οκτώβριο, σε περίπτωση που οι δύο επόμενες εκθέσεις για την πορεία της αγοράς εργασίας δείξουν αύξηση της απασχόλησης πάνω από τις 800.000 θέσεις εργασίας. Δηλώσεις οι οποίες έρχονται σε αντίθεση με αυτές του επίσης μέλους του διοικητικού συμβουλίου της Federal Reserve, Lael Brainard, ο οποίος την Παρασκευή επανέλαβε το μήνυμα της κεντρικής τράπεζας ότι η αγορά εργασίας εξακολουθεί να απέχει πολύ από την προ πανδημίας κατάσταση, και έτσι η Fed δεν αναμένεται να αλλάξει σύντομα την νομισματική πολιτική που ακολουθεί.

    Η πίεση στις μετοχές ενισχύθηκε από την ισχυρή πτώση της απόδοσης του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου στο 1,17%, η οποία ερμηνεύτηκε από την αγορά ως στροφή των επενδυτών σε πιο ασφαλή καταφύγια. Την ίδια ώρα το κλίμα βάρυνε από την υποχώρηση της τιμής του πετρελαίου με το Brent να υποχωρεί κατά 3,3% και το WTI κατά 3,6% στα 72.89 και 71,26 δολάρια αντίστοιχα.

    Παράλληλα, η αγορά προβληματίζεται και από τις επιπτώσεις της Covid-19 στην οικονομία, με τον κυλιόμενο ημερήσιο μέσο όρο κρουσμάτων στις ΗΠΑ να αυξάνει στο υψηλότερο σημείο από τον περασμένο Απρίλιο, στις 63.000 περιπτώσεις.

    Στα μάκρο την ημέρα, ο μεταποιητικός δείκτης PMI σκαρφάλωσε σε νέο ιστορικό υψηλό τον Ιούλιο, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η εταιρεία ερευνών IHS Markit. Ο μεταποιητικός δείκτης PMI ενισχύθηκε στις 63,4 μονάδες τον Ιούλιο από 62,1 μονάδες τον Ιούνιο, ξεπερνώντας την προκαταρκτική μέτρηση στις 63,1 μονάδες. Η εταιρεία πάντως στην έκθεση της κάνει λόγο για «πρωτοφανείς ελλείψεις» και καθυστερήσεις στις εφοδιαστικές αλυσίδες, κάτι που ασκεί «ανοδική πίεση στα κόστη» και δυσχεραίνει την ικανότητα των εταιρειών να επεξεργαστούν τις εισερχόμενες παραγγελίες.

    Από τις μετοχές ξεχώρισαν αυτή της Square, η οποία έκλεισε στο +10,16% μετά την ανακοίνωση πως σκοπεύει να αγοράσει την αυστραλιανή Afterplay έναντι 29 δισ. δολαρίων. Παράλληλα η εταιρεία ου Jack Dorsey ανακοίνωσε αύξηση καθαρών εσόδων το δεύτερο τρίμηνο κατά 91%, ενώ η εφαρμογή της Cash έφτασε του 40 εκατ. ενεργούς πελάτες.

    Από τις μετοχές του Dow Jones τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν η Goldman Sachs (0,88%), η UnitedHealth (0,81%) και η Nike (0,74%). Τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι Visa (-2,68%), Dow (-1,51%) και McDonald’s (-1,08%).



    ΣΧΟΛΙΑ