• Σχόλιο Αγοράς

    Wall Street: Έντονη μεταβλητότητα και προσπάθεια αντίδρασης στη σκιά της τραπεζικής κρίσης (upd)

    • NewsRoom
    Χρηματιστές της Wall Street στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης


    Άκρα νευρικότητα επικρατεί στη Wall Street,  με την αγορά να προσπαθεί να δείξει τις αντιστάσεις της στην κρίση που προκαλεί η κατάρρευση της Silicon Valley Bank,  με τους επενδυτές να στρέφονται σε πιο ασφαλείς κινήσεις, ενισχύοντας τον χρυσό και τα ομόλογα.

    Είναι χαρακτηριστικό πως η απόδοση του 10ετούς ομολόγου υποχωρεί στο 3,47%,  στο χαμηλότερο επίπεδο από τις αρχές του μήνα, ενώ η τιμή του συμβολαίου χρυσού παράδοσης Απριλίου ενισχύεται κατά 2,5%.

    Την ίδια ώρα οι αναλυτές σπεύδουν να επανεκτιμήσουν τις προσδοκίες τους για την επερχόμενη κίνηση της FED υπό τα νέα δεδομένα που προκάλεσε η κρίση στον τραπεζικό κλάδο, καθώς πλέον θεωρούν αρκετά πιθανό πως η Ομοσπονδιακή Τράπεζα θα επιχειρήσει να αποτρέψει την οικονομική αστάθεια. Μάλιστα τα στοιχήματα να μην υπάρξει καθόλου αύξηση των επιτοκίων στην επερχόμενη συνεδρίαση της επιτροπής FOMC  έχουν αυξηθεί τις τελευταίες ώρες, δίνοντας ώθηση στις τεχνολογικές μετοχές.

    Σύμφωνα με το εργαλείο CME FedWatch, οι αγορές τώρα τιμολογούν με πιθανότητα 64,2% για αύξηση 25 μονάδων βάσης στη συνεδρίαση του Μαρτίου και 35,8% πιθανότητα να μην υπάρξει καμία αύξηση.  Μόλις την περασμένη εβδομάδα οι αγορές είδαν μια πιθανότητα 80% για αύξηση 50 μονάδων βάσης.

    Άλλωστε, η Federal Reserve κινήθηκε την Κυριακή για να περιορίσει τους φόβους για μια ευρύτερη μετάδοση της κρίσης του χρηματοπιστωτικού τομέα, λόγω της κατάρρευσης της SVB και της Signature Bank. Το διοικητικό συμβούλιο της κεντρικής τράπεζας δήλωσε ότι θα διαθέσει πρόσθετη χρηματοδότηση σε επιλέξιμα ιδρύματα και είναι διατεθειμένη να αντιμετωπίσει τις πιέσεις ρευστότητας που ενδέχεται να προκύψουν.

    Πάντως οι πιέσεις συνεχίζονται και σήμερα στον τραπεζικό τομέα, με τις εποπτικές αρχές να αναγκάζονται να σταματήσουν προσωρινά τη διαπραγμάτευση για αρκετές μικρομεσαίες τραπεζικές μετοχές. Η First Republic Bank υποχωρεί αυτή την ώρα κατά 64%, η Western Alliance Bancorp κατά 57%, η PacWest Bancorp κατά  26%,  η KeyCorp κατά 30% και η Zions Bancorporation κατά 24%. Απώλειες σημειώνουν και οι μεγάλες τράπεζες με τη Citi να υποχωρεί κατά 6%, την  Bank of America κατά 3% και τη Goldman Sachs κατά 2%

    Σε αυτό το κλίμα, αυτή την ώρα ο Dow  Jones επέστρεψε σε αρνητικό έδαφος και κινείται στο -0,21% στις 31.872,23 μονάδες, ο S&P 500 κινείται στις 3.860,76 μονάδες με οριακές απώλειες -0,02%, ενώ σε θετικό έδαφος παραμένει ο Nasdaq στις 11.206,73 μονάδες με άνοδο 0,61%.

    Από τις μετοχές του Dow Jones, τη μεγαλύτερη στήριξη στον δείκτη προσφέρουν οι τεχνολογικές Amgen, Microsoft και Apple, ενώ στον αντίποδα βαριές απώλειες σημειώνουν οι Goldman Sachs,  JPMorgan, Dow Inc και American Express.

    Μεταξύ των υπόλοιπων μετοχών, οι μετοχές της Provention Bio  υπερτριπλασιάστηκαν σε αξία αφού η εταιρεία συμφώνησε να αγοραστεί από τη Sanofi. Εν τω μεταξύ, η μετοχή της Seagen   σημειώνει αύξηση μετά από μια συμφωνία για την εξαγορά της από την  Pfizer. Τέλος, η Qualtrics επίσης σημείωσε άνοδο μετά την ανακοίνωση της εταιρείας λογισμικού ότι θα πωληθεί στην εταιρεία ιδιωτικών μετοχών Silver Lake και στο Canada Pension Investment Board.



    ΣΧΟΛΙΑ