• Σχόλιο Αγοράς

    Wall Street: Προς νέα ιστορικά υψηλά οι βασικοί δείκτες μετά το «ναι» Τραμπ στο πακέτο τόνωσης

    • NewsRoom
    Wall Street


    Προς νέα ιστορικά υψηλά κινούνται οι βασικοί δείκτες της Wall Street στο άνοιγμα της συνεδρίασης της Δευτέρα, με τους επενδυτές να πανηγυρίζουν για την οριστική λύση στο αδιέξοδο με το πακέτο τόνωσης της αμερικανικής οικονομίας.

    Σε μια αιφνιδιαστική κίνηση ο πρόεδρος Τραμπ, ο οποίος μέχρι χθες απειλούσε με βέτο στο σχέδιο που ενέκρινε το Κογκρέσο για την στήριξη της αμερικανικής οικονομίας και των νοικοκυριών, ενέκρινε τελικά το πακέτο των 900 δισ. δολαρίων.

    Τις προηγούμενες ημέρες ο πρόεδρος Τραμπ είχε εκφράσει την έντονη διαφωνία του με τις ρυθμίσεις για επίδομα 600 δολαρίων προς τα αμερικανικά νοικοκυριά, ζητώντας να αναθεωρηθεί στα 2.000 δολάρια. Κάτι που όμως έβρισκε την έντονη αντίδραση των Ρεπουμπλικανών της Γερουσίας. Η απειλή του Τραμπ για βέτο στο σχέδιο κινδύνευε να οδηγήσει σε παράλυση του ομοσπονδιακού κρατικού μηχανισμού, καθώς στο προς έγκριση συνολικό πακέτο περιλαμβάνονταν και επιπλέον κεφάλαια 1,4 τρισ. δολαρίων  για να μείνει η κυβέρνηση ανοιχτή μέχρι το τέλος του επόμενου Σεπτεμβρίου και να αποφευχθεί ένα κλείσιμο που αναμενόταν να ξεκινήσει από τα μεσάνυχτα της Δευτέρας.

    Το σχέδιο νόμου το διαπραγματεύθηκε ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών, Στίβεν Μνούτσιν, αλλά ο Τραμπ αρνήθηκε αρχικά να το υπογράψει προκειμένου να γίνει νόμος του κράτους. Ωστόσο, οι αντιστάσεις του «έπεσαν», μετά και την έντονη αντίδραση του εκλεγμένου προέδρου Τζο Μπάιντεν, και τελικά αργά χθες το βράδυ ο Τραμπ έβαλε την υπογραφή του στο σχέδιο οικονομικής ενίσχυσης.

    Οι πιέσεις της αγοράς αλλά και των οικονομολόγων, οι οποίοι τόνιζαν επί μήνες ότι η υπογραφή ενός σχεδίου από το κράτος ήταν προαπαιτούμενο για την επιβίωση της οικονομίας τελικά έπιασαν τόπο και έκαναν το απερχόμενο πρόεδρο να δώσει το πράσινο φως. Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε εντέλει το βράδυ της Κυριακής το σχέδιο νόμου.

    Τα ενθαρρυντικά νέα από τις ΗΠΑ σε συνδυασμό με την διανομή σε όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ των πρώτων δόσεων του εμβολίου κατά της Covid-19 και τη συμφωνία Βρετανίας-ΕΕ, οδήγησε έτσι σε θετικό έδαφος τις αγορές και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού. Στις ΗΠΑ, εξάλλου, η διαδικασία των εμβολιασμών έχει ξεκινήσει από τα μέσα Δεκεμβρίου. Ήδη έχουν εμβολιαστεί τουλάχιστον 1 εκατ. Αμερικανοί.

    Σε αυτό το κλίμα,  λίγο πριν συμπληρωθεί η πρώτη ώρα από το άνοιγμα των χρηματιστηρίων της Νέας Υόρκης, ο Dow Jones κινείται στις 30.495,10 μονάδες με άνοδο 0,98%, ο  S&P 500 στις  3.733,74 μονάδες με άνοδο 0,83% και ο  Nasdaq στις 12.855,11 μονάδες με άνοδο  0,39%.

    Από τις 30 μετοχές του Dow Jones, τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν αυτή την ώρα οι μετοχές της Disney (2,21%) και της Apple (2,15%). Μόλις 2 μετοχές κινούνται σε αρνητικό έδαφος, αυτές των Nike (-0,14%) και Salesforce.com (-1,37%).



    ΣΧΟΛΙΑ