• Σχόλιο Αγοράς

    Wall Street: Ποδαρικό στον Σεπτέμβριο με μικτά πρόσημα

    • NewsRoom
    χρηματιστές στη wall street


    Με μικτά πρόσημα για τους βασικούς δείκτες, χάρη στην αντίδραση στο τελευταίο μέρος της συνεδρίασης, έκλεισε η πρώτη συνεδρίαση για τον μήνα Σεπτέμβριο στη Wall Street.

    Η χρηματαγορά της Νέας Υόρκης είχε ανοίξει με ισχυρές απώλειες την ημέρα, καθώς η αγωνία για τις κινήσεις των κεντρικών τραπεζών και τις επιπτώσεις τους στην οικονομία και τα εταιρικά κέρδη παραμένει έντονη πάνω από την αγορά.

    Ειδικότερα, ο  Dow Jones έκλεισε στις 31.657,14 μονάδες  με άνοδο 0,47%, ενώ ο  S&P 500 στις 3.966,88 μονάδες με κέρδη 0,30%. Αντίθετα, ο Nasdaq, αν και κατάφερε να περιορίσει αισθητά τις πιέσεις που δεχόταν, έκλεισε τελικά στις 11.785,13 μονάδες με απώλειες -0,26%.

    Οι κινήσεις έγιναν μάλιστα ενώ μέσα στην ημέρα η απόδοση του 2ετούς ομολόγου των ΗΠΑ ανήλθε μέχρι το 3,516%, το υψηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο του 2007.

    Με τη σημερινή του άνοδο ο Dow Jones έβαλε τέλος στο τετραήμερο αρνητικό του σερί, το οποίο μάλιστα ήταν το χειρότερο από τα μέσα Ιουνίου. Ένα σερί που ξεκίνησε μετά την ομιλία του Τζερόμ Πάουελ στο Jackson Hole, όπου ο επικεφαλής της FED τόνισε την αποφασιστικότητα της Ομοσπονδιακής Τράπεζας να πολεμήσει τον υψηλό πληθωρισμό, παρά το πιθανό κόστος στην οικονομία, συνεχίζοντας τις αυξήσεις.

    Ο Πάουελ στη συγκεκριμένη ομιλία του δεν είχε αναφερθεί σε συγκεκριμένο ποσοστό αύξησης των βασικών επιτοκίων κατά την συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου, που πραγματοποιείται προς το τέλος του μήνα. Πριν από αυτή, πάντως, η αγορά αναμένει τις αποφάσεις της ΕΚΤ, στις 8 Σεπτεμβρίου, με τους αναλυτές ήδη να μιλούν για μια πιο επιθετική κίνηση από αυτή που αναμενόταν αρχικά. Άλλωστε τις περασμένες ημέρες τα στοιχεία της Eurostat έδειξαν πως ο πληθωρισμός συνέχισε να αυξάνεται σε νέα επίπεδα ρεκόρ στην Ευρωζώνη, φτάνοντας τον Αύγουστο στο 9,1%.

    Η αγορά παρακολουθεί επίσης τις εξελίξεις γύρω από την ενεργειακή κρίση, με την ΕΕ και τους G7 να ετοιμάζονται για τις επόμενες κινήσεις τους, ενώ η Ρωσία απειλεί με αντίμετρα.

    Μετοχές

    Από τις μετοχές του Dow Jones, τη σημαντικότερη άνοδο σημείωσαν οι Johnson & Johnson (2,48%),  Amgen (2,16%) και  Merck (2,11%). Αντίθετα τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσαν οι Boeing (-4,11%), Dow (-2,04%) και Salesforce (-1,66%).

    Ιδιαίτερα βαριές ήταν οι απώλειες για την Nvidia καθώς η κυβέρνηση Μπάιντεν απαγόρευσε την εξαγωγή ορισμένων προηγμένης τεχνολογίας τεχνητής νοημοσύνης τσιπ στην Κίνα. Αυτή ήταν και η χειρότερη επίδοση μεταξύ των μετοχών του S&P 500. Η μετοχή της AMD έκλεισε με απώλειες 2,99%.

    Σημαντικές απώλειες κατέγραψαν και οι μετοχές των πετρελαϊκών, καθώς το WTI υποχώρησε κάτω από τα 90 δολάρια το βαρέλι.

    Τη καλύτερη επίδοση μεταξύ των μετοχών του S&P 500 σημείωσε η DXC Technology κλείνοντας στο 7,75%.

    Ισχυρά ήταν τα κέρδη και για τις φαρμακευτικές εταιρείες, με τη Moderna να κλείνει στο +5,05%, τη Regeneron στο +3,37% και τη Pfizer στο 3,10%, μεταξύ άλλων.

    Διαβάστε επίσης:

    Κάτω από 90 δολάρια υποχώρησε ξανά το αμερικανικό πετρέλαιο

    Χρυσός: Συνεχίζεται το πτωτικό σερί – Μία ανάσα από το όριο των 1.700 δολαρίων

    Ευρωαγορές: Με βουτιά 1,6% ξεκίνησε ο DAX τον Σεπτέμβριο



    ΣΧΟΛΙΑ