• Σχόλιο Αγοράς

    Ευρωαγορές: Με βουτιά 1,6% ξεκίνησε ο DAX τον Σεπτέμβριο

    • NewsRoom
    Χρηματιστήριο


    Με απώλειες άνω του 1% υποδέχτηκαν τον Σεπτέμβριο οι ευρωαγορές μετά την πτώση του Αυγούστου εν μέσω κλίματος ανησυχίας που έχει δημιουργηθεί από τις αυξήσεις των επιτοκίων των κεντρικών τραπεζών και τον κίνδυνο της ύφεσης.

    Σε αυτό το κλίμα, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 κατέγραψε απώλειες 1,80% στις 407,66 μονάδες, με όλους τους τομείς να κλείνουν στο κόκκινο Ο κλάδος ταξιδιών και αναψυχής ηγήθηκε των απωλειών με πτώση 3,9%, ενώ ακολούθησε ο κλάδος πρώτων υλών με πτώση 3,8%. Παράλληλα, ο έτερος πανευρωπαϊκός Stoxx 50 έχασε 1,75% στις 3.455,85 μονάδες.

    Πως πήγαν οι δείκτες

    Στο υπόλοιπο ταμπλό, ο γερμανικός DAX υποχώρησε 1,60% στις 12.630,23 μονάδες, ο βρετανικός FTSE 100 έχασε 1,86% στις 7.148,50 μονάδες και ο γαλλικός CAC-40 διολίσθησε 1,48% στις 6.034,31 μονάδες. Αντίστοιχη ήταν η εικόνα και στην περιφέρεια, καθώς ο ισπανικός IBEX – 35 έκλεισε στις 7.806 μονάδες με πτώση 1,02% ενώ ο ιταλικός FTSE MIB έχασε 1,19% στις 21.302,16 μονάδες.

    Η επιθετική ομιλία του προέδρου της Federal Reserve Τζερόμ Πάουελ την περασμένη Παρασκευή για τον πληθωρισμό και στη συνέχεια ένα μπαράζ δηλώσεων από κεντρικούς τραπεζίτες και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού για την ανάγκη μεγάλων αυξήσεων στα επιτόκια προκειμένου να χαλιναγωγηθεί ο πληθωρισμός έχουν οδηγήσει σε αναταραχές τα διεθνή χρηματιστήρια. Την Τρίτη στο μεταξύ, ο πρόεδρος της Fed της Νέας Υόρκης Τζον Γουίλιαμς έκανε έκκληση για μια “κάπως περιοριστική πολιτική για την επιβράδυνση της ζήτησης”.

    Οι ευρωπαϊκές αγορές είχαν συμπληρώσει χθες τέσσερις διαδοχικές αρνητικές συνεδριάσεις, κλείνοντας στα χαμηλά της ημέρας μετά τα στοιχεία που έδειξαν νέο ρεκόρ του πληθωρισμού στο 9,1% τον Αύγουστο. Το νέο άλμα του πληθωρισμού ενίσχυσε τις εκτιμήσεις ότι η αύξηση των επιτοκίων την επόμενη εβδομάδα από την ΕΚΤ θα είναι στις 75 μονάδες βάσης, αντί για 50 μονάδες όπως τον Ιούλιο. Στα μάκρο της ημέρας, τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα για την πορεία της μεταποιητικής δραστηριότητας έδειξαν ότι ο κλάδος συνέχισε να συρρικνώνεται τον Αύγουστο.

    Η πορεία του μεταποιητικού δείκτη

    Ειδικότερα, ο μεταποιητικός δείκτης PMI της S&P Global για την Ευρωζώνη υποχώρησε τον Αύγουστο στις 49,6 μονάδες από 49,8 μονάδες, μεγαλώνοντας την απόσταση του από το επίπεδο των 50 μονάδων που διαχωρίζει την επέκταση από τη συρρίκνωση της δραστηριότητας. Αυτή είναι η χαμηλότερη μέτρηση από τον Ιούνιο του 2020.

    Μόνο τρεις χώρες εμφάνισαν μετρήσεις του μεταποιητικού δείκτη PMI πάνω από τις 50 μονάδες, ήτοι επέκταση της δραστηριότητας τον Αύγουστο. Η Ολλανδία στις 52 μονάδες (χαμηλό 22 μηνών), η Ιρλανδία στις 51,1 μονάδες (επίσης χαμηλό 22 μηνών) και η Γαλλία στις 50,6 μονάδες (υψηλό δύο μηνών).

    Καλύτερα ήταν τα στοιχεία της Eurostat τα οποία έδειξαν ότι η ανεργία υποχώρησε τον Ιούλιο στην Ευρώπη παρά τους κλυδωνισμούς στην ευρωπαϊκή οικονομία από τον πόλεμο στην Ουκρανία και το ράλι του πληθωρισμού. Ειδικότερα, ο δείκτης ανεργίας υποχώρησε στο 6,6% τον Ιούλιο από 6,7% τον Ιούνιο και 7,7% τον Ιούλιο του 2021. Στην Ε.Ε. η ανεργία υποχώρησε στο 6% από 6,1% τον Ιούνιο και 6,9% ένα χρόνο νωρίτερα, όπως ανακοίνωσε σήμερα η Eurostat.

    Διαβάστε επίσης

    Στο 4,22% έφτασε η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου

    Πολωνία: Η χώρα θα ζητήσει επανορθώσεις 1,3 τρισεκ. ευρώ από τη Γερμανία για τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο

    ΗΠΑ: Στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο οι νέες αιτήσεις επιδόματος ανεργίας



    ΣΧΟΛΙΑ