• Σχόλιο Αγοράς

    Κάτω από 90 δολάρια υποχώρησε ξανά το αμερικανικό πετρέλαιο

    • NewsRoom


    Οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν την Πέμπτη, καθώς τα νέα μέτρα περιορισμού του Covid-19 στην Κίνα ενίσχυσαν τις ανησυχίες ότι ο υψηλός πληθωρισμός και οι αυξήσεις των επιτοκίων μειώνουν τη ζήτηση καυσίμων.

    Το αμερικανικό πετρέλαιο τύπου WTI παράδοσης Οκτωβρίου μειώθηκε κατά 2,94 δολάρια ή 3,3% για να διαμορφωθεί στα 86,61 δολάρια το βαρέλι.

    Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού Brent κινούνταν με απώλειες 2,50 δολάρια ή 2,6%, στα 93,15 δολάρια το βαρέλι.

    Τι ανέφεραν οι αναλυτές

    Η εργοστασιακή δραστηριότητα της Ασίας κατρακύλησε τον Αύγουστο καθώς οι περιορισμοί της Κίνας για τον μηδενικό Covid και οι πιέσεις κόστους συνέχισαν να βλάπτουν τις επιχειρήσεις, έδειξαν έρευνες την Πέμπτη, βυθίζοντας τις προοπτικές για εύθραυστη ανάκαμψη της περιοχής. Ο τεχνολογικός κόμβος της Νότιας Κίνας Shenzhen έκανε αυστηρότερους τους περιορισμούς του Covid-19 καθώς τα κρούσματα συνέχισαν να αυξάνονται, με μεγάλες εκδηλώσεις και ψυχαγωγία σε εσωτερικούς χώρους να έχουν ανασταλεί για τρεις ημέρες στην πολυπληθέστερη συνοικία της πόλης, το Baoan.

    Ο βασικός δείκτης των ευρωπαϊκών μετοχών υποχώρησε στα χαμηλά επτά εβδομάδων την Πέμπτη, λόγω των εντεινόμενων ανησυχιών για επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων και υψηλό πληθωρισμό στην περιοχή. Μια πιθανή αναβίωση μιας πυρηνικής συμφωνίας του Ιράν του 2015 που θα επέτρεπε στο μέλος του ΟΠΕΚ να ενισχύσει τις εξαγωγές πετρελαίου του επηρέασε επίσης τις τιμές. Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε την Πέμπτη ότι ελπίζει να ολοκληρωθεί μια συμφωνία τις επόμενες ημέρες.

    Πώς η αστάθεια της αγοράς πετρελαίου επηρεάζει τον ΟΠΕΚ

    Η πρόσφατη αστάθεια της αγοράς πετρελαίου ακολούθησε τις ανησυχίες για ανεπαρκή προσφορά τους μήνες μετά την αποστολή στρατιωτικών δυνάμεων από τη Ρωσία στην Ουκρανία και καθώς ο ΟΠΕΚ αγωνίζεται να αυξήσει την παραγωγή. Η παραγωγή του ΟΠΕΚ έφτασε τα 29,6 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (bpd) τον πιο πρόσφατο μήνα, σύμφωνα με έρευνα του Reuters, ενώ η παραγωγή των ΗΠΑ αυξήθηκε στα 11,82 εκατομμύρια bpd τον Ιούνιο. Και οι δύο βρίσκονται στα υψηλότερα επίπεδά τους από τον Απρίλιο του 2020.

    Ωστόσο, η αγορά πετρελαίου θα έχει μικρό πλεόνασμα μόλις 400.000 bpd το 2022, πολύ λιγότερο από ό,τι προβλεπόταν νωρίτερα, σύμφωνα με τον ΟΠΕΚ και τους εταίρους του -γνωστούς ως OPEC+- λόγω της υποπαραγωγής των μελών του, σύμφωνα με στοιχεία του ομίλου. Ο όμιλος αναμένει έλλειμμα στην αγορά πετρελαίου 300.000 bpd το 2023. Εν τω μεταξύ, τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ μειώθηκαν κατά 3,3 εκατομμύρια βαρέλια, ανακοίνωσε την Τετάρτη η Υπηρεσία Ενεργειακών Πληροφοριών των ΗΠΑ, ενώ τα αποθέματα βενζίνης μειώθηκαν κατά 1,2 εκατομμύρια βαρέλια.

    Οι υπουργοί Οικονομικών από την ομάδα των πλούσιων χωρών της Ομάδας των Επτά θα συζητήσουν το προτεινόμενο ανώτατο όριο τιμής του ρωσικού πετρελαίου από την κυβέρνηση των ΗΠΑ κατά τη συνεδρίασή τους την Παρασκευή, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

    Διαβάστε επίσης

    E-ΕΦΚΑ: Διαγράφουν ασφαλιστικά χρέη χιλιάδων οφειλετών – Όλες οι πληροφορίες με παραδείγματα

    Στο 4,22% έφτασε η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου

    ΔΥΠΑ: Περίπου 49.000 επιταγές κοινωνικού τουρισμού ενεργοποιήθηκαν τον Αύγουστο



    ΣΧΟΛΙΑ