• Σχόλιο Αγοράς

    Wall Street: Ποδαρικό στον Μάρτιο με άλμα 3% για Nasdaq – Στο +1,95% έκλεισε ο Dow Jones

    Wall Street


    Με τον καλύτερο τρόπο ξεκίνησε ο Μάρτιος για τη Wall Street, με τους βασικούς δείκτες να καταγράφουν την καλύτερη συνεδρίαση από τον προηγούμενο Ιούνιο.

    Ο Dow Jones έκλεισε στις 31.535,51 μονάδες με άνοδο 1,95%, ο S&P 500 έκλεισε στις 3.901,82 μονάδες με άλμα 2,38% ενώ ο Nasdaq απογειώθηκε στο +3,01% και τις 13.588,83 μονάδες.

    Είναι χαρακτηριστικό πως μόλις 38 από τις μετοχές του S&P 500 έκλεισαν με απώλειες, ενώ οι κλάδοι με τα μεγαλύτερα κέρδη ήταν αυτοί της πληροφορικής και των χρηματοοικονομικών, με άνοδο 3,18% και 3,1% αντίστοιχα.

    Η αγορά παρακολούθησε με ικανοποίηση την αποκλιμάκωση των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων από τα υψηλά έτους που καταγράφηκαν την προηγούμενη εβδομάδα, με το αμερικανικό 10ετές να κινείται στο επίπεδο του  1,42%. Η άνοδος των αποδόσεων την περασμένη εβδομάδα, άνω του 1,6%, είχε προκαλέσει ανησυχία στην αγορά μετοχών, καθώς αφενός η αγορά ομολόγων γινόταν πιο ελκυστική, αφετέρου η άνοδος αυτή συνδέθηκε από τους αναλυτές με μια ένδειξη για ταχύτερη από την αναμενόμενη αύξηση του πληθωρισμού, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια πιθανή αλλαγή στάση στη νομισματική πολιτική της FED, παρά τις διαβεβαιώσεις του Τζερόμ Πάουελ για το αντίθετο.

    Ο Μάρτιος, πάντως, ξεκινά με θετικά νέα για την αγορά, ειδικά από το μέτωπο της πανδημίας.

    Η FDA της Αμερικής, έδωσε το «πράσινο φως» για κατεπείγουσα έγκριση του μονοδοσικού εμβολίου της Johnson & Johnson, το τρίτο που θα χρησιμοποιηθεί στις ΗΠΑ μετά από αυτό των Pfizer και Moderna, τα οποία όμως γίνονται σε δύο δόσεις. Ο CEO της Johnson & Johnson δήλωσε ότι οι Αμερικανοί πολίτες θα μπορούν να λάβουν το εμβόλιο στις επόμενες 24-48 ώρες. Το εμβόλιο της αμερικανικής φαρμακοβιομηχανίας, μάλιστα, αναμένεται στα μέσα της επόμενης εβδομάδας να εγκριθεί και στην ΕΕ. Η μετοχή Johnson & Johnson έκλεισε με άνοδο 0,54%.

    Την ίδια ώρα, το ενδιαφέρον στρέφεται στη Γερουσία, καθώς η Βουλή των Αντιπροσώπων την Παρασκευή υιοθέτησε την πρόταση της κυβέρνησης Μπάιντεν για το πακέτο οικονομική στήριξης ύψους 1,9 τρισ. δολαρίων. Η συζήτηση στη Γερουσία αναμένεται να ξεκινήσει μέσα στην εβδομάδα.

    Από τις 30 μετοχές το Dow Jones, μόλις 2 έκλεισαν με απώλειες. Η Walgreens έκλεισε στο -0,17%, ενώ η Merck στο -0,33%. Αντίθετα, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσε η μετοχή της Boeing (5,84%), ενώ ακολούθησε η Apple με άνοδο (5,39%). Άνω του 3% ήταν η άνοδος των μετοχών Dow Inc., Goldman Sachs, Intel, Travelers και Disney.

    Άνοδο 3,66% σημείωσε η μετοχή της Exxon Mobil, μετά την ανακοίνωση του CNBC ότι οι ακτιβιστές επενδυτές Jeff Ubben και Mike Angelakis πρόκειται να ενταχθούν στο διοικητικό συμβούλιο. Η μετοχή της Citigroup έκλεισε με άνοδο 5,52% καθώς η Jane Fraser ανέλαβε τη θέση της ως διευθύνων σύμβουλος, και έγινε η πρώτη γυναίκα που βρίσκεται στο τιμόνι μιας μεγάλης τράπεζας των ΗΠΑ.

    Η μετοχή της United Airlines έκλεισε στο 1,20% μετά την ανακοίνωση των New York Times ότι η αεροπορική εταιρεία έχει παραγγείλει 25 επιπλέον αεροσκάφη Boeing 737 MAX.

    Τέλος, η μετοχή της Tesla έκλεισε στο +6,36% ενώ αυτή της Netflix στο +2,19% μετά την κυριαρχία της υπηρεσίας στα βραβεία Golden Globes.



    ΣΧΟΛΙΑ