• Σχόλιο Αγοράς

    Wall Street: Οριακή άνοδος για τον Dow Jones στη τελευταία συνεδρίαση της χειρότερης εβδομάδας του από τον Μάρτιο

    • NewsRoom
    Χρηματιστές της Wall Street στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης


    Με οριακές διαφοροποιήσεις σε σχέση με το κλείσιμο της Πέμπτης και τον Dow Jones να καταφέρνει να ολοκληρώσει σε θετικό έδαφος ολοκληρώθηκαν οι συνεδριάσεις της Παρασκευής στη Wall Street.

    Ειδικότερα, ο  Dow Jones έκλεισε στις 34.500,66 μονάδες με άνοδο 0,07%, ο S&P 500 παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητος με οριακή πτώση στις 4.369,71 μονάδες, ενώ ο Nasdaq υποχώρησε στις 13.290,78 μονάδες καταγράφοντας πτώση -0,20%. Αυτή ήταν η τέταρτη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση για τον Nasdaq.

    Πάντως, για μια ακόμα εβδομάδα τον Αύγουστο, οι βασικοί δείκτες έκλεισαν το πενθήμερο με συνολικές απώλειες. Ο Dow Jones, μάλιστα, σημείωσε τη χειρότερη εβδομάδα του από τον Μάρτιο, κλείνοντας με συνολικές απώλειες 2,2%. Ο S&P 500 υποχώρησε κατά 2,1%, σημειώνοντας απώλειες για τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα, ένα σερί που δεν έχει συμβεί από τον Φεβρουάριο, ενώ ο Nasdaq υποχώρησε περίπου 2,6%, υποχωρώντας για τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα απώλειας, σε ένα σερί που δεν είχε εμφανιστεί από τον περασμένο  Δεκέμβριο.

    Την ίδια ώρα, υποχώρηση από τα υψηλά 15 μηνών κατέγραψαν οι αποδόσεις των αμερικανικών κρατικών ομολόγων. Η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου είχε φτάσει την Πέμπτη στο υψηλότερο επίπεδό από τον Οκτώβριο του 2022, ωστόσο την Παρασκευή υποχώρησε κατά 7 μονάδες βάσης στο 4,231%.

    To sell off στα ομόλογα, το οποίο εκτίναξε τις αποδόσεις τους, εντάθηκε την περασμένη Τετάρτη, με τη δημοσιοποίηση των πρακτικών της FED. Σε αυτά, οι αξιωματούχοι της επιτροπής FOMC για τη νομισματική πολιτική της FED, εμφανίστηκαν ξανά ανήσυχοι για τον πληθωρισμό, παρά την υποχώρησή του, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο νέων αυξήσεων.

    Μετά τη δημοσιοποίηση των πρακτικών, αλλά και την ταυτόχρονη εμφάνιση των στοιχείων που έδειξαν αντοχές στις λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ παρά την σκληρή πολιτική της FED, έχουν αυξήσει το ενδεχόμενο για νέες αυξήσεις επιτοκίων τον Σεπτέμβριο, προκαλώντας ισχυρές πιέσεις σε μετοχές όπως οι τεχνολογικές.

    Από εκεί και πέρα, η αγορά είδε με προβληματισμό την Παρασκευή την κίνηση της κινεζικής Evergrande να ζητήσει προστασία από τους πιστωτές της καταθέτοντας αίτηση σε δικαστήριο στις ΗΠΑ, με την ανησυχία για την αγορά ακινήτων στην Κίνα να επανέρχεται. Η κίνηση έρχεται μάλιστα σε μια περίοδο που τα μακροοικονομικά στοιχεία από το Πεκίνο προβλημάτισαν έντονα την αγορά ως προς την ανάπτυξη της κινεζικής οικονομίας.

    Σε επίπεδο μετοχών, η Walmart, η οποία ανακοίνωσε την Πέμπτη ισχυρά αποτελέσματα τριμήνου και αύξησε την καθοδήγησή της για το έτος, σημείωσε την καλύτερη επίδοση την Παρασκευή μεταξύ των μετοχών του Dow Jones κλείνοντας στο +1,44%. Η Boeing έκλεισε επίσης στο +0,94% ενώ η UnitedHealth Group στο +0,91%. Στον αντίποδα,

    Εκτός Dow Jones, η Keysight Technologies έκλεισε με πτώση 13,71% μετά από μια απογοητευτική αναφορά κερδών. Η Deere και η Estee Lauder υποχώρησαν επίσης κατά περίπου 5,3% και 3,3% αντίστοιχα, μετά την ανακοίνωση των κερδών τους.

    Μετοχές μεγάλων εταιρειών τεχνολογίας, συμπεριλαμβανομένης της Meta, της Amazon, της Microsoft και της Alphabet συνέχισαν να κινούνται πτωτικά, παρασύροντας τον κλάδο.

    Διαβάστε επίσης

    Πετρέλαιο: Πρώτες εβδομαδιαίες απώλειες από τον Ιούνιο

    Χρυσός: Έσπασε οριακά το αρνητικό σερί των 9 συνεδριάσεων – Πτώση 1,6% για την εβδομάδα

    Χρηματιστήριο: Παραδόθηκε στις διεθνείς πιέσεις – Εβδομαδιαίες απώλειες 3% για τις τράπεζες



    ΣΧΟΛΙΑ