• Σχόλιο Αγοράς

    Wall Street: Νέο ρεκόρ για τον Dow Jones χάρη στον Πάουελ – Άλμα 104% για την μετοχή της Gamestop

    • NewsRoom
    Wall Street


    Για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα ο επικεφαλής της FED, Τζερόμ Πάουελ, κατάφερε να γίνει ο καταλύτης για την επιστροφή της Wall Street σε θετικό έδαφος, με τις δηλώσεις του κατά την δεύτερη ημέρα ακρόασης από το Κογκρέσο να φέρνουν την ηρεμία στην αγορά και να οδηγούν τον Dow Jones, στο τέλος της ημέρας, σε νέο ιστορικό υψηλό

    Ειδικότερα, ο Dow Jones έκλεισε στις 31.961,86 μονάδες, σημειώνοντας άνοδο 1,35%, ο S&P 500 στις 3.925,43 μονάδες με άνοδο 1,14% ενώ ο Nasdaq στις 13.597,97 μονάδες, με άνοδο 0,99%. Μάλιστα, ενδοσυνεδριακά ο Dow Jones έσπασε για πρώτη φορά το όριο των 32.000 μονάδων, φτάνοντας στις 32.009.64 μονάδες.

    Κατά τη δεύτερη ημέρα ακρόασής του από το Κογκρέσο, ο Πάουελ επανέλαβε πως ο δρόμος προς την ανάκαμψη της αγοράς εργασίας στις Ηνωμένες Πολιτείες θα είναι μακρύς.  «Έχουμε 10 εκατομμύρια λιγότερους ανθρώπους σε θέσεις εργασίας εντός μισθολογίου» επεσήμανε.

    Ο επικεφαλής της FED επανέλαβε πως δεν πρόκειται να αυξηθούν τα επιτόκια έως ότου ο πληθωρισμός υπερβεί το 2%, κάτι για το οποίο όπως ανέφερε μπορεί να χρειαστούν «περισσότερα από τρία χρόνια», δήλωση που ανακούφισε την αγορά που ανησυχούσε για μια πιθανή αλματώδη αύξηση του πληθωρισμού, λόγω της ανόδου της ανάπτυξης που αναμένεται μετά την επικείμενη έγκριση του πακέτου τόνωσης της αμερικανικής οικονομίας, ύψους 1,9τρισ. δολαρίων.

    Ο Πάουελ ανέφερε επίσης πως η FED θα ασχοληθεί εντός του έτους με το ζήτημα των ψηφιακών νομισμάτων, τονίζοντας πως το 2021 θα είναι μια σημαντική χρονιά.

    Την ίδια ώρα, πάντως, η αγορά είδε με ενδιαφέρον το άλμα 103.94% της μετοχής της GameStop, μετά την είδηση πως ο οικονομικός της διευθυντής, Jim Bell, θα παραιτηθεί στις 26 Μαρτίου. Πηγές εξοικειωμένες με το θέμα δήλωσαν στο Business Insider ότι ο Bell δεν έφυγε πρόθυμα, αλλά εκδιώχθηκε από τον Ryan Cohen, συνιδρυτή του Chewy και μέλους του διοικητικού συμβουλίου της GameStop. Η μετοχή συνεχίζει την ανοδική της πορεία και μετά το κλείσιμο των χρηματιστηρίων, με άνοδο άνω του 20% στην μετασυνεδριακή διαδικασία.

    Αναφορικά με το ζήτημα των εμβολίων, η FDA ανακοίνωσε πως το εμβόλιο της Johnson & Johnson κατά της Covid-19 είναι ασφαλές και αποτελεσματικό. Κάτι που αναμένεται να οδηγήσει στην έγκρισή του για κυκλοφορία στις ΗΠΑ τις επόμενες ημέρες.

    Από τις 30 μετοχές του Dow Jones, τα μεγαλύτερα κέρδη σημείωσε η  Boeing (8,12%) ενώ ακολούθησαν οι μετοχές των Chevron (3,69%) και Goldman Sachs (3,58%). Στον αντίποδα, τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσαν οι Home Depot (-2,72%) και η Walmart (-1,67%). Συνολικά, 25 μετοχές έκλεισαν με άνοδο και 5 με απώλειες.



    ΣΧΟΛΙΑ