• Σχόλιο Αγοράς

    Wall Street: Νέες ισχυρές πιέσεις μετά τα υψηλά 13 ετών του δείκτη τιμών καταναλωτή στις ΗΠΑ

    • NewsRoom
    Wall Street


    Συνέχεια για μια ακόμα ημέρα στις ισχυρές πιέσεις στις μετοχές της Wall Street, με τους βασικούς δείκτες στο άνοιγμα της Τετάρτης να κινούνται ξανά σε αρνητικό έδαφος, μετά τα στοιχεία του αμερικανικού υπουργείου Εμπορίας για τον πληθωρισμό.

    Σύμφωνα με αυτά, 0 δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε κατά 0,8% τον Απρίλιο σε σχέση με τον Μάρτιο (όταν είχε αυξηθεί κατά 0,6%)., ενώ ο δομικός δείκτης, χωρίς την ενέργεια και τα τρόφιμα, αυξήθηκε κατά 0,9%, μετά από άνοδο 0,3% τον Μάρτιο. Οι αναλυτές ανέμεναν αύξηση κατά 0,2% στον συνολικό και κατά 0,3% στον δομικό δείκτη.

    Σε ετήσια βάση, ο συνολικός δείκτης ενισχύθηκε στο 4,2% τον Απρίλιο (υψηλό 13 ετών) και ο δομικός στο 3% (υψηλό 26 ετών).

    Η άνοδος του πληθωρισμού ενισχύει τον φόβο για υπερθέρμανση της αμερικανικής οικονομίας, που θα αναγκάσει τη FED να προχωρήσει σε μια ταχύτερη του αναμενόμενου αλλαγή πολιτικής από αυτή των μηδενικών επιτοκίων. Και ενώ η FED διαβεβαιώνει πως δεν υπάρχει τέτοια πρόθεση, κάνοντας λόγο για προσωρινό πρόβλημα, τοποθετήσεις όπως αυτή της Τζάνετ Γέλεν ή κινήσεις όπως αυτή της Τράπεζας της Αγγλίας συνεχίζουν να προκαλούν ανησυχία στην αγορά.

    Οι τεχνολογικές μετοχές είναι μάλιστα αυτές που πληρώνουν το μεγαλύτερο τίμημα, καθώς ήταν οι μεγάλες κερδισμένες από την  πολιτική των μηδενικών επιτοκίων, καθώς βασίζουν σε μεγάλο μέρος την ανάπτυξή τους στη δυνατότητα φθηνού δανεισμού.

    Σε αυτό το κλίμα, λίγο πριν τη συμπλήρωση μιας ώρας από το άνοιγμα των αγορών στη Νέα Υόρκη, ο Dow Jones κινείται στις 34.098,05  μονάδες με απώλειες -0,50%, ο S&P 500 στις  4.123,03  μονάδες με πτώση 0,70% ενώ ο Nasdaq στις 13.216,82 μονάδες με απώλειες 1,29%.

    Από τις 30 μετοχές του Dow Jones, τη μεγαλύτερη στήριξη προσφέρει η Chevron (2,43%), εκμεταλλευόμενη τη νέα αύξηση των τιμών του πετρελαίου, με το συμβόλαιο Ιουνίου του WTI να κινείται στα 66,43 δολάρια το βαρέλι με άνοδο 1,76%.

    Αντίθετα τις μεγαλύτερες πιέσεις μεταξύ των μετοχών του δείκτη δέχεται αυτή την ώρα η Salesforce (-2,15%). Η μετοχή της Microsoft κινείται στο -1,9% ενώ της Apple στο -1,8%.



    ΣΧΟΛΙΑ