• Σχόλιο Αγοράς

    Wall Street: Νέα ιστορικά υψηλά με τη βοήθεια των κατασκευαστικών – Άλμα για AMD και εταιρείες κάνναβης

    • NewsRoom
    χρηματιστής στη Wall Street παρακολουθεί τη συνεδρίαση


    Σε νέα ιστορικά ρεκόρ, αλλά μακριά από τα ιστορικά υψηλά, έκλεισαν ο βασικοί δείκτες στη Wall Street, με την αγορά να βρίσκει στήριγμα στο πακέτο 1 τρισ. δολαρίων για τα έργα υποδομών στις ΗΠΑ που πέρασε από το Κογκρέσο την περασμένη Παρασκευή, αλλά και τις ανακοινώσεις διαφόρων εταιρειών.

    O Dow Jones έκλεισε στις 36.432,22 μονάδες με άνοδο 0,29%, ο S&P 500 στις 4.701,70 μονάδες με άνοδο  0,09% και ο Nasdaq στις 15.982,36 μονάδες με άνοδο  0,07%

    Από τις 30 μετοχές του Dow Jones, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι Caterpillar (4,04%), η American Express (1,90%) και η Visa (1,76%), ενώ τη μεγαλύτερη πτώση οι μετοχές των Nike (-3,19%), Amgen (-1,12%) και Coca-Cola (-0,90%).

    Οι κατασκευαστικές ήταν οι μεγάλες κερδισμένες της ημέρας λόγω του πακέτου του 1 τρισ. δολαρίων για τα έργα υποδομών στις ΗΠΑ, ενώ ισχυρά ανοδικά κινήθηκε ο κλάδος των κατασκευαστών ημιαγωγών, με την AMD να κλείνει στο +10,14% μετά τη συμφωνία της με τη Facebook για την προμήθεια chip για ένα νέο νέο data center.

    Ανοδικά κινήθηκε και ο κλάδος των μετοχών κάνναβης, μετά από μια σειρά νομοθετικών πρωτοβουλιών για την φαρμακευτική κάνναβη, αλλά και τα νέα γύρω από ένα νέο νομοσχέδιο το οποίο, σύμφωνα με το Marijuana Moment, αφαιρεί την κάνναβη από τις ελεγχόμενες ουσίες,  αποπινοικοποιώντας την ουσιαστικά σε ομοσπονδιακό επίπεδο, αφήνοντας στις πολιτείες τη δυνατότητα να ορίζουν τους τοπικούς νόμους για την χρήση της οπώς συμβαίνει με το αλκοόλ.  Η μετοχή της Tilray έκλεισε στο +15,61%, της Canopy Growth στο 10,82% και της  Aurora Cannabis στο 10,41%

    Το ενδιαφέρον στην Tesla

    Στο επίκεντρο βρέθηκε η μετοχή της Tesla, η οποία έκλεισε στο 4,92%. Η μετοχή δέχθηκε ισχυρές πιέσεις λόγω της διαδικτυακής ψηφοφορίας που πραγματοποιεί μέσω του λογαριασμού του στο Twitter o Elon Musk ζητώντας από τους ακολούθους του να αποφασίσουν αν θα πρέπει ή όχι να πουλήσει το 10% των μετοχών του, με αφορμή τη συζήτηση στις ΗΠΑ για την φορολόγηση των κερδών των επιχειρηματιών.

    Στη ψηφοφορία, στην οποία συμμετέχουν περίπου 3,5 εκατ. χρήστες, περίπου το 58% έσπευσε να δηλώσει πως επιθυμεί την πώληση των μετοχών. Η ψηφοφορία έρχεται αμέσως μετά τα νέα ιστορικά υψηλά της μετοχής της Tesla, στα μετά το νέο ιστορικό για την Tesla 1.229,91 δολάρια, τα οποία εκτόξευσαν την εκτιμώμενη περιουσία του Elon Musk στα 21 δισ. δολάρια.

    Ο σημερινός ανώτατος φορολογικός συντελεστής για τα μακροπρόθεσμα κέρδη κεφαλαίου στις ΗΠΑ είναι 23,8%, αλλά το Κογκρέσο εξέτασε επίσης το ενδεχόμενο να τον αυξήσει.

    Έτσι κι αλλιώς, πάντως, πολλοί είχαν επισημάνει πως ο Musk θα χρειαζόταν ούτως ή άλλος να πουλήσει ένα μέρος των μετοχών του για αυτό το τρίμηνο, λόγω της επικείμενης πληρωμής φόρου που μπορεί να φτάσει τα 15 δισ. δολάρια! Και αυτό καθώς ο Musk από το 2012  κατέχει options 22,8 εκατ. μετοχών της Tesla με τιμή εξάσκησης τα 6,24 δολάρια ανά μετοχή (με βάση και τα οποία υπολογίζεται η αξία της περιουσίας του στα 21 δισ. δολάρια).

    Τα συγκεκριμένα options λήγουν τον Αύγουστο του 2022, ωστόσο για να μπορέσει να  ασκήσει το δικαίωμα προαίρεσης θα πρέπει να πληρώσει τον ανάλογο φόρο. Δεδομένου πως τα options φορολογούνται ως παροχές ή αποζημίωσεις εργαζομένων, θα πρέπει να φορολογηθούν με τα ανώτατα επίπεδα φόρου εισοδήματος, δηλαδή στο 37% συν τον καθαρό φόρο επενδύσεων 3,8%. Προσθέτοντας και τον φόρο προς την πολιτεία της Καλιφόρνια, με ανώτατο φορολογικό συντελεστή 13,3%, τότε η συνολική φορολόγηση για να ασκήσει το δικαίωμα προαίρεσης αυξάνεται στο 54,1%!

    Οι υπόλοιπες μετοχές που ξεχώρισαν

    Από εκεί και πέρα, ισχυρές πιέσεις δέχθηκε η μετοχή της Live Nation, διοργανώτριας του φεστιβάλ Astroworld στο Τέξας μετά την τραγωδία με τους 8 νεκρούς και τους δεκάδες τραυματίας σε συναυλία του Τράβις Σκοτ. H μετοχή έκλεισε στο -5,38%.

    Στο +15,07% έκλεισε η μετοχή της Coty, καθώς η εταιρεία ανακοίνωσε εντυπωσιακά αποτελέσμα τριμήνου αλλά και μια καλύτερη του αναμενόμενου πρόβλεψη για το 2022. Παράλληλα ανακοίνωσε πως προχωρά στην πώληση ενός επιπλέον 4,7% της Wella στη KKR.

    Στο +29,50% έκλεισε και η μετοχή της Trade Desk η οποία ανακοίνωσε επίσης ισχυρά αποτελέσματα τριμήνου.

    Σε θετικό έδαφος (+1,84%) έκλεισε και η μετοχή της Regeneron μετά τις θετικές ενδείξεις της από τις κλινικές μελέτες για θεραπεία της κατά της Covid-19. Ειδικότερα, το φάρμακο αντισωμάτων της Regeneron δείχνει ότι προστατεύει έναντι της COVID-19 έως και οκτώ μήνες.

    Η αγορά αναμένει με ενδιαφέρον την Τρίτη τις ανακοινώσεις για τον δείκτη τιμών παραγωγού για τον Οκτώβριο.



    ΣΧΟΛΙΑ