• Σχόλιο Αγοράς

    Wall Street: Μικτά πρόσημα για τα futures, αυξήθηκαν ξανά οι αιτήσεις για επίδομα ανεργίας

    • NewsRoom


    Ανοδικά κινούνται τα futures των βασικών δεικτών της Wall Street μετά το νέο ρεκόρ που σημείωσε χθες ο S&P 500, με τις μετοχές του τεχνολογκού Nasdaq να βρίσκονται στο επίκεντρο σήμερα, μετά και τις νέες αποφάσεις της κυβέρνησης Μπάιντεν για τη φορολογία των πολυεθνικών.

    Η αμερικανική κυβέρνηση πρότεινε ένα νέο μοντέλο φορολόγησης των πολυεθνικών εταιρειών, το οποίο προβλέπει την πληρωμή φόρων από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις του κόσμου στις χώρες που δραστηριοποιούνται με βάση τις πωλήσεις τους, στο πλαίσιο μίας συμφωνίας για τον ελάχιστο εταιρικό φορολογικό συντελεστή. Το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ παρουσίασε ένα σχέδιο για τη φορολογία των παγκόσμιων κερδών που έχουν οι μεγαλύτερες εταιρείες, όπως οι μεγάλοι αμερικανικοί τεχνολογικοί όμιλοι, ανεξάρτητα από τη φυσική παρουσία τους σε κάποια χώρα. Στόχος του σχεδίου είναι να αποτελέσει καταλύτη στις διαπραγματεύσεις που γίνονται στο πλαίσιο του ΟΟΣΑ στο Παρίσι, με τη δέσμευση για ένα σταθερότερο φορολογικό σύστημα που θα σταματούσε την επέκταση των εθνικών ψηφιακών φόρων και τη φοροαποφυγή και μεταφορά κερδών από πολλές πολυεθνικές επιχειρήσεις.

    Η πρόταση των ΗΠΑ προβλέπει την αύξηση των εσόδων από εταιρική φορολογία στις ΗΠΑ κατά περίπου 2,5 τρισ. δολάρια τα επόμενα 15 χρόνια για τη χρηματοδότηση των επενδύσεων σε υποδομές, καθαρή ενέργεια και στη μεταποίηση, ύψους 2 τρισ. δολαρίων. Αν το αμερικανικό σχέδιο γίνει δεκτό, οι άλλες χώρες θα μπορούσαν να αυξήσουν τα έσοδά τους από τους μεγάλους αμερικανικούς τεχνολογικούς ομίλους και άλλες πολυεθνικές εταιρείες που λειτουργούν στις επικράτειές τους πληρώνοντας πολύ μικρό εταιρικό φόρο. Η Αμερικανίδα υπουργός Οικονομικών, Τζάνετ Γέλεν, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου τόνισε ότι το σχέδιο θα βάλει τέλος στην «παγκόσμια κούρσα προς τα κάτω» στη φορολόγηση των εταιρικών κερδών. «Τα έσοδα από φόρους βρίσκονται ήδη στο χαμηλότερο επίπεδο πολλών γενιών. Αν συνεχίσουν να υποχωρούν, θα έχουμε λιγότερα χρήματα να επενδύσουμε σε δρόμους, γέφυρες, ευρυζωνικές συνδέσεις και R&D» τόνισε.

    Χθες ο Dow Jones έκλεισε στις 33.446,26 μονάδες, με άνοδο 0,05%, ενώ ο S&P 500 έκλεισε σε νέο ιστορικό υψηλό στις 4.079,95 μονάδες, με άνοδο 0,15%. Αντίθετα, ο Nasdaq έκλεισε στις 13.688,84 μονάδες, με απώλειες -0,07%, παρά το θετικό κλείσιμο των μετοχών των μεγάλων εταιρειών τεχνολογίας. Το βλέμμα των επενδυτών στράφηκε χθες και στα πρακτικά της Fed, με τους αξιωματούχους να διαπιστώνουν μεν σημαντική βελτίωση στην πορεία της ανάπτυξης και του πληθωρισμού, εκτιμούν ωστόσο πως πρέπει να πραγματοποιηθεί μεγαλύτερη πρόοδος πριν την αλλαγή της νομισματικής πολιτικής. Τα μέλη της Fed ψήφισαν να διατηρηθούν τόσο τα επιτόκια δανεισμού κοντά στο μηδέν όσο και η αγορά ομολόγων αξίας τουλάχιστον 120 δισ. δολαρίων κάθε μήνα.

    Το επενδυτικό ενδιαφέρον στρέφεται σήμερα και στα στοιχεία από την αγορά εργασίας. Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, οι αιτήσεις για επίδομα ανεργίας αυξήθηκαν στις 744.000 από 714.000 την προηγούμενη εβδομάδα.

    Λίγο πριν το άνοιγμα, η μετοχή της GameStop προσθέτει σχεδόν 5% μετά την ανακοίνωση της εταιρείας παιχνιδιών ότι θα εκλέξει πρόεδρο τον Ryan Cohen, τον μεγαλύτερο μέτοχο και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της. Επίσης 4% κερδίζει και η μετοχή της AstraZeneca, μετά την αναγνώριση από το Ηνωμένο Βασίλειο ότι τα οφέλη του εμβολίου που αναπτύσσει είναι περισσότερα από τους κινδύνους που πιθανώς να εγκυμονεί. Ανοδικά κινείται επίσης η Gilead (+1,1%), η Twitter (+1%) καθώς και η μετοχή της Tesla η οποία προσθέτει 0,93% παρά τις χθεσινές απώλειες κοντά στο 3%.

    Στο κλίμα αυτό, τα futures του Dow Jones υποχωρούν ήπια κατά 0,07%, του S&P 500 κερδίζουν 10,6 μονάδες ή 0,26%, ενώ τα futures του τεχνολογικού Nasdaq προσθέτους 106 μονάδες ή 0,78%.

     



    ΣΧΟΛΙΑ