Οικονομία

Γέλεν: Έσοδα 2,5 τρισ. δολαρίων προβλέπει το φορολογικό σχέδιο Μπάιντεν

  • NewsRoom
Τζάνετ Γέλεν

Τζάνετ Γέλεν, Υπουργός Οικονομικών ΗΠΑ


Το σχέδιο για τη μεταρρύθμιση της φορολόγησης των επιχειρήσεων παρουσίασε την Τετάρτη η κυβέρνηση Μπάιντεν με στόχο, όπως ανέφερε το υπουργείο Οικονομικών η άντληση επιπλέον 2,5 τρισ. δολαρίων τα επόμενα 15 χρόνια.

Το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ ανέφερε ότι οι μεταρρυθμίσεις θα φέρουν σε βάθος δεκαετίας 2 τρισ. δολάρια από κέρδη αμερικανικών εταιρειών που ως τώρα δηλώνονταν στο εξωτερικό.

Η Αμερικανίδα υπουργός Οικονομικών, Τζάνετ Γέλεν, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου τόνισε ότι το σχέδιο θα βάλει τέλος στην «παγκόσμια κούρσα προς τα κάτω» στη φορολόγηση των εταιρικών κερδών. «Τα έσοδα από φόρους βρίσκονται ήδη στο χαμηλότερο επίπεδο πολλών γενιών. Αν συνεχίσουν να υποχωρούν, θα έχουμε λιγότερα χρήματα να επενδύσουμε σε δρόμους, γέφυρες, ευρυζωνικές συνδέσεις και R&D» τόνισε.

Όπως μεταδίδουν οι New York Times, ο εταιρικός φόρος θα αυξηθεί στο 28% από 21% που βρισκόταν επί Τραμπ.

Την ίδια στιγμή προβλέπεται παγκόσμιος ελάχιστος φόρος 21% για τα κέρδη των πολυεθνικών. Το σχέδιο καταργεί παράλληα μια σειρά από κίνητρα για τη μεταφορά κερδών στο εξωτερικό μέσω συγχωνεύσεων και εξαγορών.

Το σχέδιο του Μπάιντεν προτείνει επίσης την κατάργηση των επιδοτήσεων για τις πετρελαϊκές εταιρείες και την καθιέρωση φορολογικών κινήτρων για την «πράσινη» ενέργεια.


ΣΧΟΛΙΑ