• Σχόλιο Αγοράς

    Wall Street: Μικτά πρόσημα για τα futures – «Ανάσα» από τα στοιχεία στην αγορά εργασίας


    Μικτή εικόνα παρουσιάζουν τα futures των βασικών δεικτών της Wall Street λίγο πριν το «καμπανάκι» της Πέμπτης, εν μέσω ανησυχιών για τη μελλοντική πολιτική της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, τη μεταβλητότητα στις τιμές των κρυπτονομισμάτων αλλά και τα ενθαρρυντικά στοιχεία από την αγορά εργασίας.

    Την Τετάρτη οι δείκτες έκλεισαν σε αρνητικό έδαφος, μακρία ωστόσο από τα χαμηλά ημέρας. Ο Dow Jones υποχώρησε τελικά στις 33.896,04 μονάδες με απώλειες 0,48%, ο S&P 500 έκλεισε στις 4.115,68 μονάδες με πτώση 0,29% ενώ ο Nasdaq στις 13.299,74 μονάδες, με απώλειες 0,03%.

    Οι επενδυτές αφομοιώνουν τα πρακτικά από τη συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ τον Απρίλιο. Οι αξιωματούχοι κατά την τελευταία συνεδρίαση της FED εμφανίστηκαν αισιόδοξοι, αλλά με επιφυλακτικότητα, για την ανάκαμψη στις ΗΠΑ. Ορισμένοι από αυτούς φάνηκαν μάλιστα ανοιχτοί για μια μελλοντική συζήτηση για την μείωση του προγράμματος μηνιαίας αγοράς ομολόγων το οποίο τέθηκε σε ισχύ την περίοδο της πανδημίας. Ωστόσο αρκετοί σημείωσαν πως αναμένεται να χρειαστεί χρόνος μέχρι η οικονομία να έχει σημειώσει ουσιαστική περαιτέρω πρόοδο στους στόχους για την απασχόληση και τη σταθερότητα των τιμών. Η FED επιμένει πως το φαινόμενο της αύξησης του πληθωρισμού είναι προσωρινό και έχει να κάνει με την χρονική περίοδο, αμέσως μετά την έξοδο από την κρίση της πανδημίας, όταν και είχε μειωθεί ραγδαία η ζήτηση κατά τη διάρκειας του περασμένου έτους.

    Οι ανησυχίες των επενδυτών ότι η Fed ενδέχεται να αλλάξει την χαλαρή νομισματική λόγω του αναζωπυρωμένου πληθωρισμού έχουν επηρεάσει το χρηματιστήριο τον τελευταίο καιρό. Ο δείκτης Nasdaq, ο οποίος κυριαρχείται από τεχνολογικές μετοχές υψηλής ανάπτυξης, έχει μειωθεί σχεδόν 5% τον Μάιο μέχρι στιγμής. Βρίσκεται επίσης σε πορεία για πέμπτη συνεχόμενη εβδομάδα πτώσης, μια πορεία που δεν έχει παρατηρηθεί από τον Οκτώβριο/Νοέμβριο του 2012.

    Ανησυχία επίσης προκαλεί η δραματική μεταβλητότητα στα κρυπτονομίσματα, μετά την προειδοποίηση τραπεζικών ιδρυμάτων στην Κίνα πως το Bitcoin δεν πρέπει να χρησιμοποιείται για πληρωμές. Το Bitcoin, το μεγαλύτερο από αυτά τα ψηφιακά νομίσματα, μειώθηκε έως και 30% την Τετάρτη στα 30.000 δολάρια πριν ανακάμψει στις συναλλαγές του αυτή τη στιγμή λίγο πάνω από τα 41.000 δολάρια.

    Το βλέμμα των επενδυτών στρέφεται σήμερα και στα στοιχεία από την αγορά εργασίας. Ο αριθμός των ανθρώπων που υπέβαλαν αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας μειώθηκε σε νέο χαμηλό μετά την πανδημία την περασμένη εβδομάδα, προσθέτοντας ενδείξεις σταθερής ανάκαμψης στην αγορά εργασίας καθώς η οικονομία ανοίγει ξανά. Οι αρχικές αιτήσεις ανεργίας μειώθηκαν σε 444.000, από συνολικά 478.000 την προηγούμενη εβδομάδα.

    Στις εταιρικές ειδήσεις, η μετοχή της Cisco έχει μειωθεί απότομα πάνω από 5% πριν από την αγορά μετά την έκδοση από την τεχνολογική εταιρεία ασθενέστερων από τα αναμενόμενα οδηγιών κερδών για το τρέχον τρίμηνο.

    Ο τομέας του λιανικού εμπορίου θα παραμείνει στο επίκεντρο την Πέμπτη, αφού η L Brands, μητρική της Victoria’s Secret, ανέφερε κέρδη πρώτου τριμήνου και πωλήσεις που ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις, συνεχίζοντας την τάση του κλάδου για ισχυρούς αριθμούς. Ωστόσο η μετοχή λίγο πριν το άνοιγμα σημειώνει πτώση κοντά στο 2%.

    Στο κλίμα αυτό, λίγο πριν το άνοιγμα της Πέμπτης, τα futures του Dow Jones σημειώνουν πτώση 0,18%, του S&P 500 χάνουν ήπια 0,02% ενώ του τεχνολογκού Nasdaq μετά τα αποτελέσματα από την αγορά εργασίας σημειώνουν μικρή άνοδο 0,15%.



    ΣΧΟΛΙΑ