• Σχόλιο Αγοράς

    Wall Street: Με νέες απώλειες έκλεισαν οι βασικοί δείκτες – Στο -0,7% οι εβδομαδιαίες απώλειες για τον Dow Jones

    • NewsRoom
    Wall Street


    Με απώλειες έκλεισαν οι βασικοί δείκτες στη Wall Street στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, καθώς οι επενδυτές βλέπουν την κυβέρνηση Τραμπ να μην εμφανίζεται πρόθυμη να κινηθεί για την στήριξη της αμερικανικής οικονομίας, την ώρα που τα κρούσματα του κορονοϊού αυξάνονται στη χώρα απειλώντας την λειτουργία της αγοράς την εορταστική περίοδο.

    Καθώς ο Ντόναλντ Τραμπ φαίνεται πως θα χάσει τελικά και την πολιτεία της Τζόρτζια, όπου η επανακαταμέτρηση των ψήφων φαίνεται να δικαιώνει τον Τζο Μπάιντεν, η κυβέρνησή του στρέφει όλες της τις δυνάμεις προς τον νομικό της αγώνα, αφήνοντας στην άκρη προς το παρόν τα θέματα της οικονομίας. Έτσι, παρά τις ελπίδες που έφερε η απόφαση των επικεφαλής των δύο πολιτικών κομμάτων στην Γερουσία για να ξεκινήσουν πάλι οι διαπραγματεύσεις για το πακέτο στήριξης της αμερικανικής οικονομίας, ο υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν κατάφερε την Πέμπτη να προκαλέσει νέα ψυχρολουσία. Με επιστολή του προς την Fed, αρνήθηκε να παρατείνει ορισμένα προγράμματα που έχουν χαρακτηριστεί ως κρίσιμης σημασίας για να διασφαλιστεί η πιστωτική ροή σε όλα τα μέρη της οικονομίας. Ο Μνούτσιν ανέφερε πως τα 455 δισ. δολάρια που διατέθηκαν στο υπουργείο στο πλαίσιο της Πράξης CARE την άνοιξη, μεγάλο μέρος των οποίων «μπήκαν στην άκρη» για να στηριχθεί ο δανεισμός της Fed προς τις επιχειρήσεις, τις ΜΚΟ και τις τοπικές κυβερνήσεις, θα πρέπει να είναι διαθέσιμα για να τα ανακατανείμει το Κογκρέσο.

    «Ζητώ η Federal Reserve να επιστρέψει τα αχρησιμοποίητα κεφάλαια στο υπουργείο Οικονομικών», ανέφερε στην επιστολή του ο κ. Μνούτσιν. Η Fed σαφώς δεν περίμενε μια τέτοια εξέλιξη και ως απάντησή της στην επιστολή τονίζει ότι θα προτιμούσε «όλες οι διευκολύνσεις που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού να συνεχίσουν να εξυπηρετούν τον σημαντικό τους ρόλο ως ανάχωμα για την πιεσμένη και ευάλωτη οικονομία». Τα προγράμματα αυτά μπορεί να μην χρησιμοποιήθηκαν εκτεταμένα ωστόσο προσέφεραν μια ασφάλεια στις αγορές και τους επενδυτές.

    Την ίδια ώρα η υγειονομική κατάσταση στις ΗΠΑ, λίγο πριν την εορταστική περίοδο, δυσχεραίνει διαρκώς, με τις πολιτείες να αυστηροποιούν τα περιοριστικά μέτρα. Αντίδοτο στην αρνητική εικόνα έρχεται από το μέτωπο των εμβολίων κατά του κορονοϊού, καθώς η Pfizer και η BioNTech ζήτησαν σήμερα έκτακτη αδειοδότηση από την FDA για το εμβόλιο τους. Η άδεια αναμένεται να δοθεί μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Δεκεμβρίου. Όπως ανέφερε ο ελληνικής καταγωγής επικεφαλής της Pfizer, Άλμπερτ Μπουρλά, η εταιρεία είναι ήδη έτοιμη να διαθέσει τις πρώτες 20 εκατ. δόσεις εμβολίου σε λίγες ώρες από την έκδοση της άδειας.

    Σε αυτό το κλίμα, ο Dow Jones έκλεισε στις 29.263,48 μονάδες με απώλειες -0,75%, ο  S&P 500  στις 3.557,54 μονάδες με πτώση -0,68% και ο  Nasdaq στις 11.854,97 μονάδες με υποχωρώντας κατά -0,42%.

    Από τις 30 μετοχές του Dow Jones, μόλις 5 έκλεισαν σε θετικό έδαφος (Nike 0,81%, 3M 0,75%, Travelers 0,51%, Merck & Co. 0,09% και Chevron 0,07%). Αντίθετα, από τις υπόλοιπες 25 τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι Salesforce.com Inc. (-2,50%) και Boeing (-2,94%).

    Σε επίπεδο εβδομάδας ο Dow Jones υποχώρησε κατά -0,73%, ο  S&O 500 κατά 0,77% ενώ ο Nasdaq έκλεισε με κέρδη 0.22%.



    ΣΧΟΛΙΑ