• Σχόλιο Αγοράς

    Wall Street: Με κέρδη ολοκληρώθηκε η καλύτερη εβδομάδα από τον περασμένο Νοέμβριο για τους βασικούς δείκτες

    • NewsRoom
    χρηματιστές στη wall street


    Με ήπια άνοδο έκλεισαν την Παρασκευή οι βασικοί δείκτες της Wall Street, ολοκληρώνοντας την καλύτερη εβδομάδα από τον περασμένο Νοέμβριο, καθώς οι επενδυτές έβαλαν στην άκρη την ανησυχία της που προκάλεσε το προηγούμενο διάστημα το short squeeze στη μετοχή της GameStop από τους χρήστες του Reddit.

    Η μετοχή της αλυσίδας καταστημάτων λιανικής πώλησης βιντεοπαιχνιδιών υπέστη αυτήν την εβδομάδα ισχυρές απώλειες, υποχωρώντας κάτω από τα 100 δολάρια, χάρη κυρίως στους περιορισμούς που επέβαλαν στις πωλήσεις οι πλατφόρμες συναλλαγών όπως η Robinhood. Πάντως την Παρασκευή η μετοχή της GameStop κατάφερε να επανέλθει σε θετικό έδαφος σημειώνοντας άνοδο 19,20% και κλείνοντας στα 63,77 δολάρια.

    Η αγορά είδε τις απώλειες ως αποδυνάμωση της φρενίτιδας για τις «meme stocks» που δημιούργησαν οι χρήστες του Reddit και οι αναφορές των ΜΜΕ. Κάτι που επέτρεψε να στραφεί ξανά το ενδιαφέρον γύρω από τα ισχυρά εταιρικά αποτελέσματα μεγάλων αμερικανικών κολοσσών αλλά και την συζήτηση στο Κογκρέσο για το νέο πακέτο στήριξης της οικονομίας.

    Την Παρασκευή το ενδιαφέρον στράφηκε στα στοιχεία από την αγορά εργασίας, με το ποσοστό ανεργίας τον Ιανουάριο να μειώνεται στο 6,3% ενώ οι θέσεις εργασίας αυξήθηκαν κατά 49.000. Οι οικονομολόγοι ανέμεναν αύξηση των θέσεων εργασίας κατά 50.000. Ωστόσο, το κατώτερο των εκτιμήσεων αποτέλεσμα, θεωρείται από τους επενδυτές πως θα ασκήσει μεγαλύτερη πίεση προς το Κογκρέσο για την υιοθέτηση του νέου πακέτου τόνωσης της αμερικανικής οικονομίας.

    Κάτι που φάνηκε και από την τοποθέτηση του Τζο Μπάιντεν πως με αυτό τον αριθμό «θα χρειαστούν 10 χρόνια πριν φτάσουμε στην πλήρη απασχόληση». Ο Μπάιντεν τόνισε πως είναι αποφασισμένος να δράσει άμεσα για την προώθηση του νέου πακέτου τόνωσης των 1,9 τρισ. δολαρίων ενώ χαρακτήρισε μη επαρκή την πρόταση των Ρεπουμπλικανών.

    Στη Γερουσία η συζήτηση για το σχέδιο προϋπολογισμού έληξε με ισοπαλία (50-50) με την αντιπρόεδρο Καμάλα Χάρις να ψηφίζει τελικά υπέρ του και να στέλνει την πρόταση στη Βουλή των Αντιπροσώπων.  Η υιοθέτηση του σχεδίου προϋπολογισμού ανοίγει τον δρόμο για την έγκριση του νέου πακέτου που έχει προτείνει ο Τζο Μπάιντεν.

    Πέρα από το μέτωπο του Κογκρέσου, οι επενδυτές είδαν με ικανοποίηση την είδηση ότι η Johnson & Johnson ζήτησε από τις αμερικανικές αρχές την έγκριση για έκτακτη χρήση του εμβολίου της.

    Στα υπόλοιπα μάκρο, συρρίκνωση υπέστη το εμπορικό έλλειμμα στις ΗΠΑ τον μήνα Δεκέμβριο, καθώς οι εξαγωγές αυξήθηκαν εν μέσω συνεχιζόμενης ανάκαμψης στην παγκόσμια οικονομία.

    Σε αυτό το κλίμα ο Dow Jones έκλεισε στις 31.148,24 μονάδες με άνοδο 0,30%, ο S&P 500 στις 3.886,83 μονάδες με άνοδο  0,39%, και ο Nasdaq στις 13.856,30 μονάδες με άνοδο 0,57%.

    Σε επίπεδο εβδομάδας, o Dow Jones έκλεισε με κέρδη 3,9%, ο S&P 500 με άνοδο 4,7% και ο Nasdaq με κέρδη 6%. Ο δείκτης χαμηλής κεφαλαιοποίησης Russell 2000 έκλεισε την εβδομάδα μαε κέρδη 7,7%, σημειώνοντας την καλύτερη εβδομαδιαία επίδοσή του από τον Ιούνιο.

    Από τις 30 μετοχές του Dow Jones, η Nike έκλεισε με τη μεγαλύτερη άνοδο (3,19%) ενώ ακλούθησαν οι μετοχές των Cisco (1,76%) και Dow (1,6%). Τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσαν οι μετοχές των UnitedHealth (-1,46%),  Boeing (-1,29%) και Intel  (-1,04%).



    ΣΧΟΛΙΑ