• Οικονομία

    ΗΠΑ: Αυξήθηκαν κατά 49.000 οι θέσεις εργασίας τον Ιανουάριο

    • NewsRoom


    Η αύξηση της απασχόλησης επέστρεψε στις ΗΠΑ τον Ιανουάριο, με τις μη μισθωτές μισθοδοσίες να αυξάνονται κατά 49.000, ενώ το ποσοστό ανεργίας μειώθηκε στο 6,3%, δήλωσε το υπουργείο Εργασίας την Παρασκευή.

    Αν και η εικόνα της απασχόλησης παραμένει προκλητική, το 2021 σημείωσε επιστροφή στα κέρδη μετά από ένα μήνα χαλάρωσης τον Δεκέμβριο που είδε τον πρώτο αρνητικό αριθμό από την έναρξη της ανάκαμψης τον Μάιο.

    Εκατομμύρια είναι οι άνεργοι στις ΗΠΑ αφου οι εταιρείες έκοψαν θέσεις εργασίας τον Μάρτιο και τον Απρίλιο του 2020 για την καταπολέμηση της πανδημίας Covid-19. Πάνω από τις μισές απώλειες έχουν ανακτηθεί από τότε, αλλά οι περισσότεροι τομείς παραμένουν κάτω από τα pro πανδημίας επίπεδα.

    Το λιανικό εμπόριο υπέστη επίσης μείωση 38.000 μετά την προσθήκη 135.000 θέσεων κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου του Δεκεμβρίου, ενώ η υγειονομική περίθαλψη έχασε επίσης 30.000 θέσεις. Από τον Φεβρουάριο, τον τελευταίο μήνα πριν από την πανδημία, ο τομέας έχει μειωθεί κατά 383.000 θέσεις.

    Τα εμβόλια έχουν δώσει ελπίδα ότι η οικονομία των ΗΠΑ μπορεί να λειτουργεί με πλήρη ταχύτητα το δεύτερο εξάμηνο του έτους, αν και οι αμέσως επόμενοι μήνες είναι πιθανό να παραμείνουν απαιτητικοί.

    Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν μειώθηκε 3,5% το 2020 και οι προοπτικές για το πρώτο τρίμηνο, ιδίως το 2021, παραμένουν αβέβαιες. Οι περισσότεροι οικονομικοί αριθμοί έχουν ξεπεράσει τις προσδοκίες, αλλά παραμένουν ανησυχίες ότι η επιμονή του ιού θα μπορούσε να εμποδίσει την οικονομική δραστηριότητα στις αρχές του έτους.



    ΣΧΟΛΙΑ