• Σχόλιο Αγοράς

    Wall Street: Με κέρδη έκλεισε η πρώτη εβδομάδα του 2021 για τους βασικούς δείκτες – Νέο άλμα 7,84% για την Tesla


    Σε θετικό έδαφος και νέα ιστορικά ρεκόρ κατάφεραν να κλείσουν τη συνεδρίαση της Παρασκευής οι βασικοί δείκτες της Wall Street, παρά την νευρικότητα και την εναλλαγή προσήμων που καταγράφηκε ενδοσυνεδριακά, ολοκληρώνοντας με κέρδη την πρώτη εβδομάδα του 2021, με ώθηση από την ελπίδα για ένα νέο πακέτο στήριξης της αμερικανικής οικονομίας.

    Η αγορά, πάντως, είδε με απογοήτευση τα στοιχεία από την αγορά εργασίας για τον μήνα Δεκέμβριο. Η αμερικανική οικονομία έκλεισε τον Δεκέμβριο, για πρώτη φορά στους τελευταίους οκτώ μήνες, με αρνητικό ισοζύγιο στον τομέα των θέσεων εργασίας, καθώς το δεύτερο κύμα της πανδημίας γονάτισε τη χώρα. Ο αριθμός των μισθωτών εργαζομένων εκτός του αγροτικού τομέα μειώθηκε κατά 140.000 τον περασμένο μήνα, όπως ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εργασίας. Το ποσοστό της ανεργίας διαμορφώθηκε στο 6,7% τον Δεκέμβριο.

    Αντίθετα, τα στοιχεία για τον Νοέμβριο αναθεωρήθηκαν προς τα πάνω, αποτυπώνοντας τη δημιουργία 336.000 θέσεων εργασίας συγκριτικά με 245.000 θέσεις που είχε ανακοινωθεί προηγουμένως.

    Η αγορά συνεχίζει να βρίσκει ώθηση από την επικράτηση των Δημοκρατικών στην Τζόρτζια, που τους δίνει πρακτικά τον έλεγχο και των δύο σωμάτων του Κογκρέσου. Οι επενδυτές θεωρούν πως ο Τζο Μπάιντεν θα καταφέρει πλέον να περάσει πολύ πιο εύκολα μια σειρά από νέα μέτρα στήριξης της αμερικανικής οικονομίας, αν και πάντα υπάρχει μια ανησυχία για την φορολογική πολιτική του. Το θετικό κλίμα βοηθά και η δέσμευση Τραμπ πως η μετάβαση της εξουσίας θα πραγματοποιηθεί ομαλά.

    Ωστόσο, ενδοσυνεδριακά επικράτησε απογοήτευση όταν ο Δημοκρατικός γερουσιαστης Joe Manchin από τη Δυτική Βιρτζίνια δήλωσε πως δεν θα επικροτήσει μια κίνηση για αύξηση της απευθείας επιχορήγησης προς τα αμερικανικά νοικοκυριά στα 2.000 δολάρια. Στη συνέχεια, ωστόσο, το γραφείο του διευκρίνισε πως απλά παραμένει αναποφάσιστος προς μια τέτοια περίπτωση, χωρίς να την αποκλείει. Κάθε διαφοροποίηση στη Γερουσία θεωρείται σημαντική, καθώς τα δύο κόμματα έχουν από 50 γερουσιαστές.

    Σε αυτό το κλίμα, ο Dow Jones έκλεισε στις 31.097,97 μονάδες με άνοδο 0,18%. Ο  S&P 500 στις  3.824,68  μονάδες με άνοδο 0,55% ενώ ο  Nasdaq στις 13.201,98 μονάδες με άνοδο 1,03%.

    Σε επίπεδο εβδομάδας, τόσο ο Dow Jones όσο και ο S&P 500 έκλεισαν με κέρδη άνω του 1%, ενώ ο Nasdaq με συνολική άνοδο 2,4%.

    Από τις 30 μετοχές του Dow Jones, τη μεγαλύτερη άνοδο την Παρασκευή κατέγραψαν οι μετοχές των Coca-Cola (2,24%), Amgen (1,91%) και Salesforce (1,86%) ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες αυτές των 3M (-1,83%), Boeing (-1,32%) και Verizon (-1,25%). Συνολικά 16 έκλεισαν με άνοδο και 14 με πτώση.

    Η μετοχή της Tesla συνέχισε την εκρηκτική της άνοδο, καθώς οι επενδυτές θεωρούν πως η κυβέρνηση Μπάιντεν θα επιχειρήσει μια πιο φιλική προς το περιβάλλον πολιτική, δίνοντας ώθηση στην αγορά των ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Η μετοχή της εταιρείας έκλεισε στα 880,02 δολάρια  σημειώνοντας άνοδο 7,84%.



    ΣΧΟΛΙΑ