• Σχόλιο Αγοράς

    Wall Street: Με ισχυρή άνοδο άνω του 2% στο άνοιγμα υποδέχεται ο Dow Jones την ημέρα των εκλογών

    • NewsRoom
    χρηματιστές στη wall street


    Με αισιοδοξία υποδέχονται την ημέρα των αμερικανικών εκλογών οι επενδυτές στη Wall Street, με τους βασικούς δείκτες των χρηματιστηρίων της Νέας Υόρκης να ξεκινούν την ημέρα σημειώνοντας ισχυρή άνοδο.

    Ειδικότερα, λίγο μετά το πρώτο ημίωρο από το καμπανάκι των συνεδριάσεων στο NYSE και το NASDAQ, o Dow Jones σημειώνει άνοδο 2,16% κινούμενος στις 27.506,81 μονάδες, με τις 29 από τις 30 μετοχές του να κινούνται σε θετικό έδαφος, Μοναδική εξαίρεση προς το παρόν είναι η μετοχή της Chevron, η οποία υποχωρεί κατά -0,31%.

    Ο S&P 500 κινείται στις 3.372,67 μονάδες με άνοδο 1,89% ενώ ο Nasdaq κινείται στις 11.123,58 μονάδες με κέρδη 1,51%.

    Πέρα από τη μεγάλη μάχη για τον νέο ένοικο του Λευκού Οίκου, η οποία μέχρι το τελευταίο λεπτό παραμένει αμφίρροπη, το ενδιαφέρον των αναλυτών εστιάζεται και στη μάχη για την «δεύτερη κλάση» της Γερουσίας, η οποία αποτελείται από 33 γερουσιαστές, οι οποίοι θα εκλεγούν κατά τη σημερινή ψηφοφορία (συν δύο επιπλέον ειδικές εκλογές για θέσεις γερουσιαστών από άλλη κλάση, μιας στην Αριζόνα, προς αντικατάσταση του αποθανόντα Τζον ΜακΚέιν, και μια στην Τζόρτζια, για την αντικατάσταση του παραιτηθέντος  Τζόνι Ίσακσον).Συμπεριλαμβανομένων των ειδικών εκλογών στην Αριζόνα και την Τζόρτζια οι Ρεπουμπλικανοί, που μέχρι σήμερα ελέγχουν την Γερουσία, υπερασπίζονται 23 θέσεις, ενώ οι Δημοκρατικοί 12. Μία αλλαγή της σύνθεσης θα μπορούσε να ανατρέψει την ισορροπία στη Γερουσία κάνοντας πιθανότατα πιο εύκολο τον δρόμο προς επίτευξη συμφωνία για το νέο πακέτο μέτρων στήριξης της αμερικανικής οικονομίας.

    Όσον αφορά την προεδρική μάχη, οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν τον Τζο Μπάιντεν να διατηρεί προβάδισμα έναντι του Ντόναλντ Τραμπ, ωστόσο στις στις αμφίρροπες πολιτείες, που θα καθορίσουν και το τελικό αποτέλεσμα, η διαφορά είναι πολύ πιο μικρή. Υπενθυμίζεται πως οι Αμερικανοί καλούνται να επιλέξουν το Σώμα των 538 εκλεκτόρων, ο αριθμός των οποίων εξαρτάται σε κάθε πολιτεία εξαρτάται από τον πληθυσμό της. Στις 48 από τις 50 πολιτείες ο υποψήφιος που λαμβάνει την πλειοψηφία καταλαμβάνει το σύνολο των εκλεκτόρων της πολιτείας. Μοναδική εξαίρεση αποτελούν οι πολιτείες του Μέιν και της Νεμπράσκα. Νικητής των εκλογών είναι αυτός που θα συγκεντρώσει πρώτος 270 εκλέκτορες.



    ΣΧΟΛΙΑ