• Σχόλιο Αγοράς

    Wall Street: Με εβδομαδιαία κέρδη 1,1% έκλεισε ο S&P 500

    • NewsRoom
    χρηματιστές στη wall street


    Σε θετικό έδαφος κατάφεραν να κρατηθούν, σε επίπεδο εβδομάδας, οι βασικοί δείκτες της Wall Street, παρά την απογοητευτική εικόνα της Παρασκευής, μετά τα στοιχεία από την αγορά εργασίας στις ΗΠΑ, τα οποία προβλημάτισαν την αγορά.

    Ειδικότερα, ο Dow Jones έκλεισε την Παρασκευή στις 34.429,81 μονάδες με ήπια κέρδη 0,10%. Αντίθετα ο S&P 500 υποχώρησε στις 4.071,67 μονάδες με μικρές απώλειες της τάξης του 0,12%, ενώ στο -0,18% έκλεισε ο Nasdaq, ολοκληρώνοντας την ημέρα στις 11.461,50 μονάδες.

    Σε επίπεδο εβδομάδας και οι τρείς δείκτες έκλεισαν με κέρδη, με τον Dow Jones να σημειώνει συνολική άνοδο 0,2%, τον S&P 500 κέρδη 1,1% και τον Nasdaq άνοδο 2,1%, χάρη κυρίως στην εξαιρετική επίδοση της περασμένης Τετάρτης, μετά το σήμα του Τζερόμ Πάουελ για μειωμένη αύξηση των βασικών επιτοκίων (σε σχέση με τις 75 μονάδες βάσης των τελευταίων συνεδριάσεων) ακόμα και από την επόμενη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου. Αυτή ήταν η δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση.

    Η αγορά επιβεβαίωσε την Παρασκευή την ανθεκτικότητα της αγοράς εργασίας των ΗΠΑ, προβληματίζοντας τους επενδυτές καθώς δίνεται η δυνατότητα στους αξιωματούχους της FED να συνεχίσουν την επιθετική σύσφιξη της νομισματικής τους πολιτικής για αρκετό διάστημα ακόμα.

    Οι ΗΠΑ πρόσθεσαν επιπλέον 263.000 θέσεις εργασίας τον προηγούμενο μήνα, ξεπερνώντας τις μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών για 200.000 θέσεις. Παράλληλα, το υπουργείο Εργασίας αναθεώρησε ανοδικά τη μέτρηση του Οκτωβρίου στις 284.000 θέσεις.

    Πλέον, με βάση τις τιμές στα συμβόλαια futures στο εργαλείο CME Fedwatch, η Fed αναμένεται πως θα αυξήσει τα επιτόκια της από τα τρέχοντα επίπεδα του 3,75% με 4% στο 4,92% μέχρι τον Μάρτιο του επόμενου έτους, ενώ μέχρι τον Μάιο θα φτάσουν στο 5% με 5,25%.

    Στις δηλώσεις αξιωματούχων της FED, ο επικεφαλής της New York Federal Reserve, John Williams, δήλωσε ότι θα χρειαστούν «δύο χρόνια« για να επιστρέψει ο πληθωρισμός στον επίσημο στόχο του 2%, ωστόσο αναμένει μια «αρκετά σημαντική μείωση» το 2023. Ο αντιπρόεδρος της Federal Reserve για την Εποπτεία, Michael Barr, δήλωσε ότι η FED  θα πρέπει να κατεβάσει ταχύτητα στο ρυθμό των αυξήσεων των επιτοκίων τον Δεκέμβριο.

    Σε επίπεδο μετοχών, τη μεγαλύτερη άνοδο μεταξύ των τίτλων του Dow Jones σημείωσε η Boeing (4,03%), ενώ ακολούθησε η Nike (1,29%). Στον αντίποδα, τις μεγαλύτερες πιέσεις μεταξύ των μετοχών του δείκτη δέχθηκαν οι Salesforce (-1,66%) και Intel (-1,41%).

    Από τις μετοχές του S&P 500 άλμα 7% σημείωσε η Enphase Energy, ενώ στον αντίποδα τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσε η PayPal κλείνοντας στο -4,93%.

    Διαβάστε επίσης:

    Πετρέλαιο: Εβδομαδιαία κέρδη 2,2% για το Brent

    Χρυσός: Κέρδη άνω του 3% για την εβδομάδα

     



    ΣΧΟΛΙΑ