• Σχόλιο Αγοράς

    Wall Street: Με απώλειες άνοιξαν το β’ εξάμηνο οι βασικοί δείκτες

    Wall Street


    Πτωτικά άνοιξαν τον «χορό» του δευτέρου εξαμήνου οι βασικοί δείκτες της Wall Street, με τους επενδυτές να φοβούνται μια πιθανή ύφεση στην οικονομία, η οποία θα προκύψει από τα επιθετικά βήματα από πλευράς Fed στον «δρόμο προς τη μείωση του πληθωρισμού».

    Το εξάμηνο έκλεισε «εκκωφαντικά» για τον S&P 500, ο οποίος σημείωσε την χειρότερη απόδοση εξαμήνου από το 1970, καταγράφοντας απώλειες άνω του 20%. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Dow Jones ο οποίος με απώλειες άνω του 15% στο εξάμηνο, σημείωσε αρνητικό ρεκόρ που κρατούσε από το 1962. Σε επίπεδο β’ τριμήνου, ο Dow υποχώρησε κατά 11,2%, ο S&P 500 κατά 16,4% και ο Nasdaq κατά 22,4%. Σε επίπεδο Ιουνίου, οι αντίστοιχες απώλειες ήταν 6,7%, 8,4% και 8,7%. Ο δε Nasdaq κατέγραψε την χειρότερη επίδοσή του σε τρίμηνο από το 2008.

    Ο φόβος των επενδυτών για μια νέα μεγάλη ύφεση καταγράφεται καθημερινά. «Είναι δύσκολο να εκτιμήσει κανείς το πόσο άσχημες ήταν οι επιδόσεις των αγορών τους τελευταίους μήνες, με τις αποδόσεις του δεύτερου τριμήνου να ακολουθούν σε μεγάλο βαθμό τα βήματα του πρώτου τριμήνου», εξηγεί η Deutsche Bank στο review της για την πορεία των αγορών το πρώτο εξάμηνο. Πολλά περιουσιακά στοιχεία σημειώνουν σημαντικές απώλειες, συμπεριλαμβανομένων των μετοχών, των εταιρικών και των κρατικών ομολόγων, ενώ το δολάριο και ορισμένα εμπορεύματα όπως το πετρέλαιο ήταν από τις λίγες εξαιρέσεις με κέρδη». Ο κύριος λόγος για αυτές τις ευρείες απώλειες είναι οι κίνδυνοι ύφεσης που έχουν αυξηθεί σημαντικά κατά τη διάρκεια του β΄ τριμήνου. Αυτό συνέβη για διάφορους λόγους, αλλά πρώτος είναι το γεγονός ότι ο πληθωρισμός έχει αποδειχθεί πολύ πιο επίμονος, καθιστώντας αναγκαίο έναν πιο επιθετικό ρυθμό αύξησης των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες από ό,τι ανέμεναν οι επενδυτές στην αρχή του τριμήνου.

    Στο μάκρο, σημαντικά επιβραδύνθηκε η μεταποιητική δραστηριότητα στις ΗΠΑ. Συγκεκριμένα ο μεταποιητικός δείκτης PMI υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2020 στις 52,7 μονάδες από 57,0 μονάδες τον Μάιο, σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η S&P Global.

    Η μετοχή της Micron καταγράφει βουτιά 6,6% αφού ο κατασκευαστής τσιπ αποκάλυψε μια σημαντικά ασθενέστερη από τις αναμενόμενες επιχειρηματικές προοπτικές. Η μετοχή της Kohls καταρρέει 22% αφού η αλυσίδα πολυκαταστημάτων διέκοψε τις συνομιλίες για την πιθανή πώλησή της στον ιδιοκτήτη της Vitamin Shoppe Franchise Group.

    Η μετοχή της Apple υποχωρεί 0,7%, η Tesla συνεχίζει την καθοδική της πορεία χάνοντας σχεδόν 1% λίγο μετά το άνοιγμα, η NVIDIA δέχεται ισχυρό πλήγμα άνω του 4% όπως και η AMD. Η Meta υποχωρεί 3,6% καθώς η εταιρεία μέσων κοινωνικής δικτύωσης φέρεται να προετοιμάζεται για βραδύτερη ανάπτυξη το δεύτερο εξάμηνο του έτους.

    Η μετοχή της Citigroup σημειώνει πτώση 1% αφού οι Financial Times ανέφεραν ότι η αμερικανική τράπεζα βρίσκεται σε συνομιλίες με αγοραστές στη Ρωσία για πιθανή πώληση των δραστηριοτήτων της στη χώρα.

    Στο κλίμα αυτό, ο Dow Jones υποχωρεί στις 30.539,26 μονάδες με απώλειες 0,77%, ο ευρύτερος S&P 500 χάνει 0,75% στις 3.760,59 μονάδες ενώ πιέσεις 0,75% δέχεται και ο τεχνολογικός Nasdaq, και κινείται περί τις 10,951 μονάδες.

    Διαβάστε επίσης:

    Oι short sellers είναι οι μεγάλοι νικητές της bear market



    ΣΧΟΛΙΑ