• Σχόλιο Αγοράς

    Wall Street: Με άλμα 2,14% ο Nasdaq έσπασε το επταήμερο πτωτικό σερί

    • NewsRoom
    Wall Street


    Με ισχυρά κέρδη έκλεισαν τη συνεδρίαση της Τετάρτης οι βασικοί δείκτες της Wall Street, με τον Nasdaq να σπάει το επταήμερο πτωτικό του σερί.

    Ο Dow Jones έκλεισε στις 31.581,28 μονάδες με άλμα 435,98 μονάδων ή 1,40%. Ο  S&P 500 ολοκλήρωσε στις  3.979,87 μονάδες με άνοδο 1,83% ενώ ο  Nasdaq εκτοξεύθηκε κατά 246,99 μονάδες ή 2,14% και έκλεισε στις 11.791,90 μονάδες.

    Η αγορά αναμένει με ενδιαφέρον την αυριανή κίνηση της EKT, η οποία αναμένεται να αυξήσει σημαντικά τα βασικά της επιτόκια. Η κίνηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα προηγηθεί μιας αντίστοιχης απόφασης από την FED σε δύο εβδομάδες.

    Στήριξη στους βασικούς δείκτες την Τετάρτη έδωσαν η βίαιη υποχώρηση των τιμών του πετρελαίου (πλήττοντας ωστόσο τις μετοχές του ενεργειακού κλάδου) αλλά και η υποχώρηση των αποδόσεων των ομολόγων, μετά το άλμα της Τρίτης. Η απόδοση του 10ετούς υποχώρησε στο 3,27% ενώ του 2ετούς στο 3,44%. Την ίδια ώρα, πάντως, η βρετανική λίρα έφτασε στο χαμηλότερο επίπεδο έναντι του δολαρίου από το 1985.

    Θετικά στο κλίμα στην αγορά λειτούργησαν και οι δηλώσεις της αντιπροέδρου της Fed Lael Brainard, η οποία σημείωσε πως η Ομοσπονδιακή Τράπεζα θα κάνει ό,τι χρειάζεται για να υποχωρήσει ο πληθωρισμός, προσθέτοντας όμως πως υπάρχουν κίνδυνοι αν «πάει πολύ μακριά». «Η ταχύτητα του κύκλου σύσφιξης και ο παγκόσμιος χαρακτήρας του, καθώς και η αβεβαιότητα σχετικά με τον ρυθμό με τον οποίο οι επιπτώσεις των αυστηρότερων χρηματοοικονομικών συνθηκών λειτουργούν μέσω της συνολικής ζήτησης, δημιουργούν κινδύνους που συνδέονται με την υπερβολική σύσφιξη», ανέφερε.

    Νωρίτερα πάντως, ανησυχία είχε προκαλέσει ένα άρθρο της Wall Street Journal που ανέφερε ότι η δέσμευση του προέδρου της Federal Reserve Jerome Powell να μειώσει τον πληθωρισμό θα μπορούσε να σημαίνει ότι η κεντρική τράπεζα θα αυξήσει τα επιτόκια κατά 75 μονάδες βάσης τον Σεπτέμβριο.

    Η αγορά είδε επίσης την τελευταία έκθεση της Federal Reserve για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας, σύμφωνα με την οποία καταγράφηκε μια ήπια ανάπτυξη, αλλά οι προοπτικές παραμένουν αδύναμες.

    Σε επίπεδο μετοχών, τα μεγαλύτερα κέρδη μεταξύ των τίτλων του Dow Jones σημείωσαν οι 3M (3,39%) και Nike (3,17%), με άνοδο άνω του 3%, ενώ κέρδη άνω του 2% σημείωσαν οι  Home Depot, Walmart, American ExpressWalt Disney, Boeing και Walgreens.

    Μόλις 2 από τις 30 μετοχές του Dow Jones έκλεισαν με απώλειες, με την Chevron να πληρώνει την βουτιά άνω του 5% της τιμής του WTI και να κλείνει με υποχώρηση 1,28%. H Verizon έκλεισε στο -0,05%.

    Η μετοχή της Apple, η οποία παρουσίασε τη νέα σειρά iPhone 14, επιλέγοντας να κρατήσει σταθερές τις τιμές τους, έκλεισε με άνοδο 0,93%.



    ΣΧΟΛΙΑ