• Σχόλιο Αγοράς

    Ελεύθερη πτώση για το πετρέλαιο – Σε χαμηλά επταμήνου το WTI, κάτω από τα 90 δολάρια το Brent

    • NewsRoom
    φωτογραφία από πεδίο εξόρυξης πετρελαίου το ηλιοβασίλεμα


    Οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν περισσότερο από 4 δολάρια την Τετάρτη, στο χαμηλότερο επίπεδο από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία, λόγω των φόβων για μείωση της ζήτηση. Φόβοι που ενισχύθηκαν από τους διαφαινόμενους κινδύνους ύφεσης από τις κινήσεις των Κεντρικών Τραπεζών αλλά και τα αρνητικά εμπορικά στοιχεία της Κίνας.

    Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης αργού Brent υποχώρησαν κατά 5,2% κλείνοντας κοντά στα 88 δολάρια το βαρέλι, στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 24 Ιανουαρίου. Μάλιστα αυτή ήταν η πρώτη φορά που υποχώρησε κάτω από τα 90 δολάρια το βαρέλι από τις 8 Φεβρουαρίου.

    Μεγάλη πτώση σημείωσε και το ενεργό συμβόλαιο για το αργό τύπου WTI, παράδοσης Οκτωβρίου, το οποίο σημείωσε απώλεια 4,94 δολάρια ή 5,7% για να καθοριστεί στα 81,94 δολάρια το βαρέλι, στα χαμηλότερα επίπεδα από τις 11 Ιανουαρίου.

    Τι ανέφεραν οι αναλυτές

    Ο οίκος αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας Fitch εξήγησε την Τρίτη ότι η διακοπή του αγωγού Nord Stream 1 έχει αυξήσει την πιθανότητα ύφεσης στη ζώνη του ευρώ. Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένεται ευρέως να αυξήσει απότομα τα επιτόκια κατά τη συνεδρίασή της την Πέμπτη, ενώ ακολουθεί και η συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ στις 21 Σεπτεμβρίου.

    Την ίδια ώρα, τα αδύναμα οικονομικά δεδομένα από την Κίνα εν μέσω της αυστηρής πολιτικής της για «μηδενικά κρούσματα COVID-19» έχουν επίσης αυξήσει τις ανησυχίες για τη ζήτηση.

    Οι εισαγωγές αργού πετρελαίου της Κίνας τον Αύγουστο μειώθηκαν κατά 9,4% σε σχέση με πέρυσι, σύμφωνα με στοιχεία των τελωνείων την Τετάρτη.

    Εν τω μεταξύ, η νέα πρωθυπουργός της Βρετανίας, Λιζ Τρους, δήλωσε την Τετάρτη ότι ήθελε να δει περισσότερη εξόρυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου από τη Βόρεια Θάλασσα.

    Οι τιμές είχαν υποστηριχθεί τις προηγούμενες ημέρες από την απειλή του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν για διακοπή όλων των προμηθειών πετρελαίου και φυσικού αερίου εάν επιβληθούν ανώτατα όρια τιμών στις ενεργειακές εξαγωγές της Ρωσίας. Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρότεινε να τεθεί ανώτατο όριο στο ρωσικό φυσικό αέριο λίγες μόνο ώρες αργότερα, αυξάνοντας τον κίνδυνο για επιβολή δελτίου στα καύσιμα σε ορισμένες από τις πλουσιότερες χώρες του κόσμου αυτόν τον χειμώνα.

    Οι αναλυτές ήδη αναμένουν ότι η προσφορά πετρελαίου θα είναι περιορισμένη το τελευταίο τρίμηνο του έτους.

    Οι εβδομαδιαίες αναφορές αποθεμάτων στις ΗΠΑ από το Αμερικανικό Ινστιτούτο Πετρελαίου θα δημοσιευτούν μια ημέρα αργότερα από το συνηθισμένο, λόγω  της αργίας της περασμένης Δευτέρας.

    Τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ αναμένεται να έχουν μειωθεί για τέταρτη συνεχή εβδομάδα, υποχωρώντας κατά περίπου 733.000 βαρέλια την εβδομάδα έως τις 2 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με προκαταρκτική δημοσκόπηση του Reuters την Τρίτη.

    Διαβάστε επίσης

    Ενεργειακή κρίση: Η Γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου σβήνει τα διακοσμητικά φώτα

    Quest: Στα 478,8 εκ. ευρώ οι πωλήσεις στο εξάμηνο – Στα 34,5 εκατ. ευρώ τα EBITDA

    Interwood-Ξυλεμπορία: Στο 52,59% πλέον η συμμετοχή της Σοφίας Γεράρδη – Μηδένισε το ποσοστό του ο Αλ. Παππάς



    ΣΧΟΛΙΑ