• Οικονομία

    FED (Beige Book): Παραμένουν αδύναμες οι προοπτικές της αμερικανικής οικονομίας

    • NewsRoom

    Τζερόμ Πάουελ


    Οι ΗΠΑ αναπτύχθηκαν με ήπιο ρυθμό μέχρι τα τέλη Αυγούστου, σύμφωνα το Beige Book της Federal Reserve, ωστόσο οι προοπτικές για την οικονομία το επόμενο έτος «παρέμειναν γενικά αδύναμες».

    Καταλύτης για τις αδύναμες προοπτικές αποτελούν, σύμφωνα με την έρευνα της FED, τα υψηλά βασικά επιτόκια και οι ελλείψεις εργατικού δυναμικού και προμηθειών.

    Η νέα έρευνα της Fed, που καλύπτει την περίοδο Ιουλίου έως τέλος Αυγούστου, ανέφερε ότι η απότομη αύξηση των τιμών στις αρχές του έτους άρχισε να εξασθενεί, αλλά ότι ο πληθωρισμός «παρέμεινε αυξημένος». Ο ρυθμός πληθωρισμού έφτασε σε υψηλό σχεδόν 41 ετών 9,1% τον Ιούνιο.

    Οι ελλείψεις εργατικού δυναμικού και προμηθειών, εν τω μεταξύ, ήταν λιγότερο έντονες αλλά εξακολουθούσαν να δημιουργούν προβλήματα στην οικονομία.

    «Οι συνολικές συνθήκες της αγοράς εργασίας παρέμειναν αυστηρές», ανέφερε το Beige Book. Παράλληλα, οι διακοπές της εφοδιαστικής αλυσίδας «συνέχισαν να εμποδίζουν την παραγωγή».

    Η οικονομία των ΗΠΑ παρέμεινε «αμετάβλητη, σε ισορροπία, από τις αρχές Ιουλίου», διαπίστωσε η Fed.

    Η αγορά κατοικίας κατέρρευσε καθώς τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων ανέβηκαν στα ύψη. Οι εταιρείες παρουσίασαν λιγότερη ζήτηση για χώρους γραφείων. Και οι πωλήσεις αυτοκινήτων ήταν “σίγαση”.

    Πάντως, οι καταναλωτικές δαπάνες ήταν σταθερές, καθώς οι Αμερικανοί ξόδευαν περισσότερα για αναψυχή και φιλοξενία. Δεν ήταν όλα λόγω του υψηλού πληθωρισμού, επίσης. Ωστόσο, οι επιχειρήσεις παραμένουν πιο απαισιόδοξες.

    «Οι προοπτικές για τη μελλοντική οικονομική ανάπτυξη παρέμειναν γενικά αδύναμες, με τις επαφές να σημειώνουν προσδοκίες για περαιτέρω άμβλυνση της ζήτησης τους επόμενους έξι έως δώδεκα μήνες», ανέφερε το Beige Book.

    Πληθωρισμός και αγορά εργασίας

    Εννέα από τις 12 περιφέρειες της Fed σε όλες τις ΗΠΑ ανέφεραν «κάποιο βαθμό συγκράτησης στις αυξήσεις των τιμών». Ωστόσο, οι τιμές εξακολουθούν να αυξάνονται.

    Οι περισσότερες επιχειρηματικές επαφές των τοπικών FED «αναμένουν ότι οι πιέσεις τιμών θα συνεχιστούν τουλάχιστον μέχρι το τέλος του έτους».

    Η αγορά εργασίας είναι πιο «σφιχτή» από ποτέ, διαπίστωσε η Fed, και αυτό ανεβάζει τους μισθούς καθώς οι εταιρείες ανταγωνίζονται για εργαζομένους.

    «Πολλοί παρατήρησαν ότι η προσφορά επιδομάτων, ευέλικτων εργασιακών ρυθμίσεων και ολοκληρωμένων παροχών κρίθηκε απαραίτητη για την προσέλκυση και τη διατήρηση εργαζομένων».

    Ύφεση

    Η «αυξημένη συζήτηση για ύφεση» έχει γίνει πιο συνηθισμένη, διαπίστωσε η Fed.

    Οι αξιωματούχοι της Fed λένε ότι δεν προσπαθούν να προκαλέσουν ύφεση, αλλά αναγνωρίζουν ότι υπάρχει αυξανόμενος κίνδυνος μιας ύφεσης καθώς προσπαθούν να δαμάσουν τον υψηλό πληθωρισμό.

    Τα υψηλότερα επιτόκια επιβραδύνουν την οικονομία αυξάνοντας το κόστος δανεισμού για τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις.



    ΣΧΟΛΙΑ