• Σχόλιο Αγοράς

    Wall Street: Κλείσιμο με οριακή άνοδο για τον S&P 500 μετά τα πρακτικά της FED, υποχώρησαν Dow Jones και Nasdaq

    • NewsRoom
    χρηματιστές στη wall street


    Με μικτά πρόσημα και ήπιες μεταβολές σε σχέση με το χθεσινό κλείσιμο ολοκλήρωσαν την Τετάρτη οι βασικοί δείκτες της Wall Street, καθώς οι επενδυτές έστρεψαν το ενδιαφέρον τους από τη μία πλευρά στις γεωπολιτικές εξελίξεις και από την άλλη στην νομισματική πολιτική της FED.

    Οι φόβοι για μια εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία την Τετάρτη δεν επαληθεύτηκαν, με την Μόσχα να υποστηρίζει πως έχει δώσει ήδη εντολή για την μερική απόσυρση των στρατευμάτων της από την περιοχή των συνόρων με την γειτονική της χώρα. Ωστόσο, οι Δυτικοί εμφανίζονται ακόμα επιφυλακτικοί ως προς τις κινήσεις της Ρωσίας, καθώς ακόμα δεν έχουν επιβεβαιώσει την απομάκρυνση των στρατευμάτων.  Όπως ήταν φυσικό, η έντονη επιφυλακτικότητα μεταφέρθηκε και στα χρηματιστήρια, με τους βασικούς δείκτες να ξεκινούν την ημέρα με ισχυρές πιέσεις.

    Η αγορά άλλωστε ανέμενε μέσα στην ημέρα με ιδιαίτερη αγωνία και την δημοσίευση των πρακτικών της συνεδρίασης της FED του περασμένου Ιανουαρίου. Σύμφωνα με αυτά οι αξιωματούχοι διαπίστωσαν πως πληρούνται οι λόγοι για μια αύξηση των επιτοκίων, με ταχύτερο ρυθμό σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο σύσφιξης το 2015, ωστόσο πρόσθεσαν πως οι κινήσεις τους θα πρέπει να είναι προσεκτικές και πως θα πρέπει να εξαρτηθούν από τις οικονομικές εξελίξεις και τους πιθανούς κινδύνους.

    Ο τρόπος με τον οποίο εκφράστηκαν οι αξιωματούχοι δεν έδειξε κάποιο σημάδι για πιο επιθετική πολιτική σύσφιξης από αυτή που ανέμενε η αγορά. Κάτι που είχε αντίκτυπο και στους βασικούς δείκτες, οι οποίοι κατάφεραν να μαζέψουν μέρος των αρχικών ημερήσιων απωλειών.

    Νωρίτερα, άλλωστε, οι αγορά είδε τα στοιχεία για τις λιανικές πωλήσεις να δείχνουν αύξηση 3,8% τον Ιανουάριο,  την ώρα που οι οικονομολόγοι ανέμεναν άνοδο μόλις κατά 2,1%, μετά από πτώση 1,9% τον Δεκέμβριο .

    Ο Dow Jones έκλεισε στις 34.934,27 μονάδες με απώλειες -0,16%, ο S&P 500 στις 4.475,01 μονάδες με άνοδο 0,09% ενώ ο Nasdaq στις 14.124,09 μονάδες, με πτώση -0,11%.

    Από τις μετοχές του Dow Jones, μόνο η μετοχή της Disney κατάφερε να κλείσει με άνοδο άνω του 1% (1,05%), ενώ άλλες 12 έκλεισαν με ήπια ή οριακά κέρδη. Από τις υπόλοιπες 17 μετοχές του δείκτη που έκλεισαν με πτώση, τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσαν οι Salesforce (-1,17%), 3M (-1,09%) και Goldman Sachs (-1,07%).

    Εκτός Dow Jones, ισχυρά ανοδικά κινήθηκαν οι πετρελαϊκές μετοχές καθώς τόσο το πετρέλαιο όσο κυρίως το φυσικό αέριο ανέκαμψαν λόγω και του κύματος ψύχους που αναμένεται στις ΗΠΑ το επόμενο διάστημα, ενώ μεγάλη χαμένη της ημέρας ήταν η ViacomCBS μετά τα χαμηλότερα του αναμενόμενου τριμηνιαία κέρδη που ανακοίνωσε. Η εταιρεία δήλωσε επίσης ότι μετονομάζεται σε Paramount Global για να επικεντρωθεί στo streaming. Η μετοχή της υποχώρησε κατά -17,81%.

    Διαβάστε επίσης

    Σε ανοδικό έδαφος επέστρεψαν πετρέλαιο και φυσικό αέριο



    ΣΧΟΛΙΑ